Ocena ostrości kadru

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • k-9
    Bywalec
    • 2010
    • 247

Ocena ostrości kadru

Cześć Wam,
    Od jakiegoś czasu bawię się fotografią reklamową/żywności. Wczoraj zrobiłem o to takie zdjęcie.
    ImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting

Aparat na statywie. Ujęcie jest sklejone z 9-10 zdjęć tak aby poprawić ostrość całego kadru. Miejscowe zwiększenie krzywych i tyle z obróbki. I kurczę wydaje mi się, że zdjęcie jest nie ostre (no i trochę zbyt płaskie)... Jest to całkiem duże przybliżenie więc nie ma tego jak ukryć... Po 1:3 przybliżeniu w LR widać dokładnie nie ostrość (pojedynczych zdjęć jak i całego kadru po sklejeniu 9 in 1)

Zdjęcie robiłem Canonem 450D z Tamronem 2.8 17-50. Punkty autofocusu były zaznaczone poprawnie... ale coś tego nie widać...
    Raz Tamron robi mega ostre zdjęcia a raz właśnie takie oszukane więc to jest ruletka niestety...

Rzućcie okiem...
    Zdjęcie było oświetlane YN 560, z octaboxem (hand-made xD )
    1/100
    3.2
    ISO 100
    ======
    Co dziwne. Zauważyłem, że przy zastanym świetle dziennym i przy dłuższym czasie zdjęcia wychodzą ostrzejsze niż przy błysku... (takie mam wrażenie)
  • mk

Odp: Ocena ostrości kadru

Hmm... Według mnie jest nieostre fakt... Proponuję zrobić jeszcze raz to zdjęcie ale w ogóle na innych ustawieniach aparatu... Zrób 1/100 F 8 lub 11 ISO 100 i wtedy zobacz efekty ; )

Komentarz

• k-9
      Bywalec
      • 2010
      • 247

Hehe faktycznie... przesłona... Oduczyłem się się niskich przesłon ze względu na nieduża moc lampy. Dzięki za zwrócenie uwagi.
      ==
      A masz może jakąś radę ze światłem? Zbyt płaskie światło jest, kiepsko widać fakturę chleba Wiem, że jest to już kwestia indywidualna, ale przydała by się jakaś wskazówka...

Komentarz

• KuzynPit
        Początki nałogu
        • 2008
        • 398

a czemu ten kawior (?) jest taki mglisty w nietkórych miejscach a w innych nie?
        Zamiast kleić 9-10zdjęć, zrób jedno na f10 przy pozostałych dobranych parametrach i wtedy oceń ostrość... bo jeśli Ty sklejasz tyle zdjęć to na bank to ja nie wiem czy to ma prawo wyjść ostre.... o ile dobrze nie nałożysz na siebie zdjęć...

Komentarz

• k-9
          Bywalec
          • 2010
          • 247

KuzynPit Wiesz co... ja już robiłem taką sklejkę na innych zdjęciach i wyszły fajnie. Praktycznie cały kadr był ostry. Pewnie wyszedł mglisty ze względu na przesłonę... Tamrony lubią sobie pomydlić.

Komentarz

• mk

Zrób to na ciemnym tle, wtedy uwydatnisz błysk flesza na kawiorze a chlebek będzie lepiej widoczny ; )! Również nie masz co się bać cieni, bo one raczej nadadzą tu smaczku!

Komentarz

• k-9
              Bywalec
              • 2010
              • 247

Też myślałem aby zrobić na ciemnym tle ze światłem konturowym od tyłu... tylko na razie brak 2 lampy
              Będę kombinować

Komentarz

• szambonur
                Uzależniony
                • 2011
                • 712

Światła jest aż za dużo, w tym zdjęciu brakuje tylko cieni i już Ci się problem "płaskości" rozwiąże...
                Pomijając już fakt iż kaszana wyszła okropna z tego kawioru..
                Ostatnio edytowany przez szambonur; 38237.
                Moje zdjęcia na canon-board.info
                Facebook

Komentarz

Pracuję...