Top Model- obróbka zdjęć

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szambonur
    Uzależniony
    • 2011
    • 712

Odp: Top Model- obróbka zdjęć

Skoro się już dogadaliście i wszystko sobie wyjaśniliście... możemy dalej kontynuować próbę rozszyfrowania sposobu obróbki tych zdjęć. Osobiście tez nie liczyłbym na jakieś info z TVN'u...
    Moje zdjęcia na canon-board.info
    Facebook

Komentarz

• PrzemoWLKP
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 25

Przypuszczam, że wtyczką PSa by to szło zrobić. Color efex. Niestety nie ma mnie w chwili obecnej w domu więc nie mogę dokładnie sprawdzić czy jest identyczny filtr.
      1Ds mk2, 50D, C17-40L, C50/1.4, C85/1.8, C135/2L, S 70-200/2.8, S telekonwerter x2, samyang 8/3.5, kilka lamp i wuchta modyfikatorów

Komentarz

• luc_october
        Początki nałogu
        • 2009
        • 447

Wpiszcie sobie w linku do zdjęcia zamiast 640 i 360 np. 1920 i 1080 lub więcej, a na końcu quality 100. Teraz można analizować foteczki

przykład:

Moim zdaniem zdjęcia zepsute. Zostawiłbym tylko klatkę ze Słodkiej Sesji. Góra wpada w żółć, środek w magentę, dół w niebieski/magentę. Dużo daje dobre, równomierne oświetlenie. Reszta to wyciąganie detali Clarity i pędzlowaniem D&B. Klatka udana.
        Sesja w łazience chyba najgorzej wypada pod względem obróbki. Wygląda to jakby ktoś za grubą kreskę wciągnął przy PS'ie. Widać poświaty, nienaturalne światło i dziwne przejścia tonalne.
        http://500px.com/luc_october

Komentarz

• Lenad
          Dopiero zaczyna
          • 2011
          • 26

Są niedociągnięcia, jednak nie o samą fotkę chodzi tylko o to jak to zrobili. Kiedyś wpadł mi w rękę stary katalog H&M i tam też była taka tonacja, oni w TVN Ameryki nie odkryli. Bardziej chodzi. Bawiłem się trochę, straciłem trochę nerwów wyginając na różne sposoby krzywe i to nie jest to, nawet nie zbliżyłem się do tego efektu. Stosowanie takich zabiegów jak D&B to rzecz oczywista i nie o to mi chodzi, bo nie ma to nic do kolorystyki.
          Trochę sprzętu

Komentarz

• kurczeblade
            Początki nałogu
            • 2012
            • 337

jest coś takiego w photoshopie, jak filtry fotograficzne, kolory selektywne - warstwy.

Poza tym, nie tylko od tego wymienionego "postprocesu" wyżej zależy wygląd takiego zdjęcia.
            Zapraszam do oglądania moich prac ---> CLICK :-)

Komentarz

• ArekLodzPl
              Początki nałogu
              • 2008
              • 346

W Lightroomie jest tyle suwaczków że bez problemu uzyska się taki efekt. Spytacie jak??? To nie idźcie na łatwiznę że dostaniecie gotowy preset, tylko zamiast klepać posty na forum weźcie się do roboty, ruszcie głową i wam wyjdzie. Czasami sporo czasu potrzebuję by uzyskać to co bym chciał, ale wytrwałość jest zawsze wynagrodzona.

Komentarz

• kurczeblade
                Początki nałogu
                • 2012
                • 337

Zamieszczone przez ArekLodzPl
                W Lightroomie jest tyle suwaczków że bez problemu uzyska się taki efekt. Spytacie jak??? To nie idźcie na łatwiznę że dostaniecie gotowy preset, tylko zamiast klepać posty na forum weźcie się do roboty, ruszcie głową i wam wyjdzie. Czasami sporo czasu potrzebuję by uzyskać to co bym chciał, ale wytrwałość jest zawsze wynagrodzona.

Nie uzyskają tego samego efektu, wciskając na swoje zdjęcie taki preset. Presety na każdym zdjęciu różnią się od siebie ostatecznie. Wszystko zależy od oświetlenia, balansu bieli zdjęcia, warunków itp.

a żeby to zrobić w photoshopie, bez preseta, to przecież 3minuty zejdzie...

Komentarz

• Morfii
                  Uzależniony
                  • 2010
                  • 529

czyli nadal nic nie wiemy
                  było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Komentarz

• ArekLodzPl
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 346

No i się nie dowiemy
                    Chcesz być fotografem...wymyśl i zrób coś sam a nie licz na gotowe rozwiązania

Komentarz

• Morfii
                      Uzależniony
                      • 2010
                      • 529

he, he... ale zawsze może być łatwiej Więc można próbować....
                      ps.
                      Fajnie było by zrobić taką sesję na zamku w Uniejowie... ale to tak na marginesie
                      było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Komentarz

• allgsm
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 311

A o jaki efekt Ci chodzi ? bo ja tu nic nie widze.
                        http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Komentarz

• Lenad
                          Dopiero zaczyna
                          • 2011
                          • 26

Co do sesji w zamkach, czy pałacykach to wiele nie potrzeba. Można się przejechać i po prostu zapytać czasem zgadzają się na możliwość fotografowania za drobną opłatą, lub porozmawiać że odwdzięczysz się w postaci zdjęć obiektu. Wracając do tematu, nie do końca liczę że ktoś mi powie jak uzyskać taki efekt, ale może chociaż jakaś wskazówkę jak taki efekt może się nazywać, alb cokolwiek. Poza tym po to jest forum żeby sobie pomagać, a nie tylko metodą prób i błędów starać się uzyskać.
                          Trochę sprzętu

Komentarz

• kurczeblade
                            Początki nałogu
                            • 2012
                            • 337

Zamieszczone przez ArekLodzPl
                            No i się nie dowiemy
                            Chcesz być fotografem...wymyśl i zrób coś sam a nie licz na gotowe rozwiązania
                            No o to chodzi, w końcu w tym kierunku trzeba być kreatywnym. Najlepszy jest własny styl, który jest przez samego siebie wypraktykowany
                            Nie ma co czekać na pomoc innych.

Komentarz

• piw0sz
                              Dopiero zaczyna
                              • 2012
                              • 17

Mi to na cross wygląda. Jeżeli chodzi o gotowe to w color efex pro jest ich kilka.
                              http://www.przemekledwoch.pl

Komentarz

• wajo94
                                Bywalec
                                • 2011
                                • 101

A gdyby tak po prostu w LR: od prawidłowego WB +2000, vibrance +50, saturation -50 ?
                                W każdym razie na mojej testowej wychodziło podobnie. Może troche dopieścić z sepią?

Ostatnio edytowany przez wajo94; 39599.
                                R6, Tamron SP 17-50/2,8 Di VC USD G2, , C 70-200/4 L IS, SAM 14/2.8, 580 EXII, C RF 100-400, C RF 50/1.8, C RF 16/2.8

Komentarz

Pracuję...