jak uzyskać takie czernie...?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Karolinna
    Dopiero zaczyna
    • 2011
    • 42

jak uzyskać takie czernie...?

Jak uzyskać czernie które prezentują czarnobiałe fotografie z tej strony (np. ze syrenką i parasolem - 10te zdjęcie)http://blog.bartekpluska.com/?p=3158 czy chodzi może o wysokie iso? a może jest to poprostu jakaś wtyczka do ps?
  • _igi
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2035

jeden z końców krzywej do góry.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• dinderi
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 3028

Dawno nie widziałem takiego dramatu obróbkowego. Brrryyyy, aż mi gęsia skórka wyszła.

Ale do rzeczy. Takie czernie uzyskasz bez żadnych wtyczek. Wystarczy schrzanic zdjęcie, mocno niedoświetlić, potem warstwa dopasowania "Exposure" i zabawa suwakiem Offset i Gamma Correction. I w zasadzie tyle.

Osobiście nie brałbym z tego przykładu. Po co mają się z Ciebie ludzie śmiac...
      Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
      09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• nabru
        Coś już napisał
        • 2012
        • 54

Ale jacy/którzy ludzie się śmiać będą ?

Laickie oko (takie jak 99,9% mieszkańców Polski) uzna, że to artystyczne dzieło jest ... więc może jest. :-))))
        Canon i Fuji X

Komentarz

• bombel
          Dopiero zaczyna
          • 2011
          • 34

Moim zdaniem to nei 'artystyczne oko', , tylko monitor ma kiepski i zamiast raz spojrzeć na histogram robi wszystko na zwykłe oko i stąd rezultat. Dlatego jak sądzę kolorowe zdjęcia ma podobnei mdłe jak b&w.

Komentarz

• Grzesiek_PL
            Uzależniony
            • 2008
            • 834

W exifie 5D II, pewnie boi się bandingu w cieniach i "zlewa" cienie w jaśniejszy jeden kolor

Komentarz

• kaindox
              Uzależniony
              • 2009
              • 598

Zamieszczone przez bombel
              Moim zdaniem to nei 'artystyczne oko', , tylko monitor ma kiepski i zamiast raz spojrzeć na histogram robi wszystko na zwykłe oko i stąd rezultat. Dlatego jak sądzę kolorowe zdjęcia ma podobnei mdłe jak b&w.
              To czy taki efekt się podoba to kwestia raczej kwestia gustu, a o tym nie ma co dyskutować.
              Ślepe zapatrzenie w histogram nie da Ci nic więcej niż "tylko" poprawne zdjęcia do katalogów.
              Poprawność i ślepe przywiązanie do reguł prowadzi zwykle do tego, że klepiesz to samo, co cała reszta i giniesz w tłumie.
              Dlatego jeśli chcesz żeby zdjęcia miały charakter i styl to obrabiasz po swojemu i albo to ktoś kupi, albo klepiesz biedę. Zdjęcia z linka jak widać po komentach komuś się spodobały, ktoś w końcu za to zapłacił wiec śmieje sie ten, kto ma pełną kieszeń

Komentarz

• igor58
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1872

to chyba nie są czernie tylko szarości
                klimaty z lekka pogrzebowe

Komentarz

• bombel
                  Dopiero zaczyna
                  • 2011
                  • 34

Zamieszczone przez kaindox
                  Zdjęcia z linka jak widać po komentach komuś się spodobały, ktoś w końcu za to zapłacił wiec śmieje sie ten, kto ma pełną kieszeń
                  Święte słowa! Zawsze mówiłem, że jedynym kryterium piękna są pieniądze i należy olać tą całą muzykę i słuchać Dody (lub z tamtej strony Biebera), bo przecież mają pełną kieszeń.

Podobnie nie należy broń boże ufać własnym gustom czy oku, tylko najpierw patrzeć, czy się sprzedało. Jeśli się sprzedało - znaczy dobre, a jak drogo - znaczy świetne.

Święte słowa, a jakie mądre przy okazji!

Komentarz

• piotrr
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 436

Podchodząc w miarę konstruktywne i nie oceniając zalaczonego przykładu to mogę Ci polecić filtr do PS Nik'a Silver Efex 2. W łatwy sposob uzyskasz dzięki niemu wszystkie czarnobiele jakie chcesz.

Komentarz

• namoamo
                      Uzależniony
                      • 2009
                      • 928

Mam jakiś spaczony gust, bo obróbka - wb fakt, "dziwna" za to kadry mnie zachwyciły.
                      Syrenka; pod krzyżem; księża; odbicie świadków; parasole; młodzi całujacy się na tle firan oraz zwisających ozdób; czy zdjecie z nad tych szarf pod sufitem. Styl podobny do Tomasza Lazara, mnie oczarowało.
                      Cukierkowa obróbka zniszczyła by efekt, IMO
                      Flickr

Komentarz

• bombel
                        Dopiero zaczyna
                        • 2011
                        • 34

Bo cukierkowa też byłaby straszna, jako przegięta w stronę cukierkowości. Zamiast tego obróbka powinna być po prostu dobra.

Komentarz

• namoamo
                          Uzależniony
                          • 2009
                          • 928

Patrząc w portfolio, to z tą obróbką "ten typ tak już ma". Odrzuciły mnie jedynie parkietowe, plamy twarzy zlewajace się z plamami oświetlenia, ale ogólnie chętnie zobaczyłbym cały album na żywo.
                          Flickr

Komentarz

• bombel
                            Dopiero zaczyna
                            • 2011
                            • 34

Zamieszczone przez namoamo
                            Patrząc w portfolio, to z tą obróbką "ten typ tak już ma".
                            Mówiłem! Kupi lepszy monitor, to mu się zmieni.

Komentarz

• dinderi
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 3028

Zamieszczone przez namoamo
                              Mam jakiś spaczony gust, bo obróbka - wb fakt, "dziwna" za to kadry mnie zachwyciły.
                              Nie spaczony, chyba.
                              Ja np. to tu o obróbce pisałem, nie o kadrach.
                              Wg mnie obróbka to dramat. I chyba rzeczywiście problemem jest przede wszystkim monitor. Chociaż, na moim ledwo ledwo oprofilowanym laptopie, który nadal jest dramatem, te zdjęcia wcale nie lepiej wyglądają.
                              Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                              09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

Pracuję...