Jak uzyskać czernie które prezentują czarnobiałe fotografie z tej strony (np. ze syrenką i parasolem - 10te zdjęcie)http://blog.bartekpluska.com/?p=3158 czy chodzi może o wysokie iso? a może jest to poprostu jakaś wtyczka do ps?
jak uzyskać takie czernie...?
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
jeden z końców krzywej do góry.5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto -
Dawno nie widziałem takiego dramatu obróbkowego. Brrryyyy, aż mi gęsia skórka wyszła.
Ale do rzeczy. Takie czernie uzyskasz bez żadnych wtyczek. Wystarczy schrzanic zdjęcie, mocno niedoświetlić, potem warstwa dopasowania "Exposure" i zabawa suwakiem Offset i Gamma Correction. I w zasadzie tyle.
Osobiście nie brałbym z tego przykładu. Po co mają się z Ciebie ludzie śmiac...Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---Komentarz
-
Ale jacy/którzy ludzie się śmiać będą ?
Laickie oko (takie jak 99,9% mieszkańców Polski) uzna, że to artystyczne dzieło jest ... więc może jest. :-))))Canon i Fuji X
Komentarz
-
Moim zdaniem to nei 'artystyczne oko',
, tylko monitor ma kiepski i zamiast raz spojrzeć na histogram robi wszystko na zwykłe oko i stąd rezultat. Dlatego jak sądzę kolorowe zdjęcia ma podobnei mdłe jak b&w.
Komentarz
-
Komentarz
-
To czy taki efekt się podoba to kwestia raczej kwestia gustu, a o tym nie ma co dyskutować.
Ślepe zapatrzenie w histogram nie da Ci nic więcej niż "tylko" poprawne zdjęcia do katalogów.
Poprawność i ślepe przywiązanie do reguł prowadzi zwykle do tego, że klepiesz to samo, co cała reszta i giniesz w tłumie.
Dlatego jeśli chcesz żeby zdjęcia miały charakter i styl to obrabiasz po swojemu i albo to ktoś kupi, albo klepiesz biedę. Zdjęcia z linka jak widać po komentach komuś się spodobały, ktoś w końcu za to zapłacił wiec śmieje sie ten, kto ma pełną kieszeń
Komentarz
-
-
Święte słowa! Zawsze mówiłem, że jedynym kryterium piękna są pieniądze i należy olać tą całą muzykę i słuchać Dody (lub z tamtej strony Biebera), bo przecież mają pełną kieszeń.
Podobnie nie należy broń boże ufać własnym gustom czy oku, tylko najpierw patrzeć, czy się sprzedało. Jeśli się sprzedało - znaczy dobre, a jak drogo - znaczy świetne.
Święte słowa, a jakie mądre przy okazji!Komentarz
-
Podchodząc w miarę konstruktywne i nie oceniając zalaczonego przykładu to mogę Ci polecić filtr do PS Nik'a Silver Efex 2. W łatwy sposob uzyskasz dzięki niemu wszystkie czarnobiele jakie chcesz.Komentarz
-
Mam jakiś spaczony gust, bo obróbka - wb fakt, "dziwna" za to kadry mnie zachwyciły.
Syrenka; pod krzyżem; księża; odbicie świadków; parasole; młodzi całujacy się na tle firan oraz zwisających ozdób; czy zdjecie z nad tych szarf pod sufitem. Styl podobny do Tomasza Lazara, mnie oczarowało.
Cukierkowa obróbka zniszczyła by efekt, IMO
Komentarz
-
Bo cukierkowa też byłaby straszna, jako przegięta w stronę cukierkowości. Zamiast tego obróbka powinna być po prostu dobra.Komentarz
-
-
Komentarz
-
Nie spaczony, chyba.
Ja np. to tu o obróbce pisałem, nie o kadrach.
Wg mnie obróbka to dramat. I chyba rzeczywiście problemem jest przede wszystkim monitor. Chociaż, na moim ledwo ledwo oprofilowanym laptopie, który nadal jest dramatem, te zdjęcia wcale nie lepiej wyglądają.Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---Komentarz
Komentarz