problem z intensywną czerwienią

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • emyot
    • 2010
    • 9

problem z intensywną czerwienią

Witam

Jak w temacie mam problem z intensywną czerwienią. Przykładowo kwiatek w słońcu czy czerwone światło. Niestety zamiast czerwonego mam róż czy nawet fiolet, zdjęcia wydają się być przepalone. Nie pomaga operacja na ekspozycji, zmianie palety kolorów czy balansie bieli, nie łapie też w żądanym miejscu ostrości. Wg danych histogramu czerwieni jest mało, za to więcej zieleni i niebieskiego. Jak się pozbyć tego problemu zachowując balans naturalnych kolorów. Czy to wina obiektywu, body czy może nie umiem czegoś ustawić? A może tak ma być i poratuje mnie tylko PS.

Posiadam C550d c f/1.8, c f/4-5.6 55-250 IS + kit

pozdrawiam
    emyot
  • lMl
    Bywalec
    • 2011
    • 225

przykład?
    canon, olympus

Komentarz

• janmar
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 3468

Piszesz o obrazie na monitorze? czy papierze?
      Robisz RAW czy JPEG?
      W auto czy coś nastawiasz? Co?
      Pokażesz zdjęcia?
      Zaczynasz fotografię lustrzanką?
      Nie łapie ostrości?
      A w jakim przypadku i ustawieniu?
      Pokażesz przykład?

Posiadam C550d c f/1.8, c f/4-5.6 55-250 IS + kit

c f/1,8, cf/4-5,6 chyba coś opuściłeś? ogniskową?

Jeśli mamy pomóc to daj nam szanse i napisz ten post starannie.I nie wszystko naraz.

Komentarz

• emyot
        • 2010
        • 9

a no tak wybaczcie. dzisiejsze zmęczenie ogniskowa 50 i 55-250. czerwień nie wychodzi mi na monitorze, ale raczej mam dobrze skalibrowany. Obrazy zapisuję w raw'ie. A jeśli chodzi o ostrość to może nie tyle co nie łapie co nie widać szczegółów w kolorze czerwonym.

przykład:

emyot

Komentarz

• namoamo
          Uzależniony
          • 2009
          • 928

Problem nie dotyczy czerwieni samej w sobie, a czerwonych przedmiotów przepuszczających światło. Kwiat, klosz itp. także u mnie zawsze wychodzą różowe i nieostre. Założyłem, że Canon tak po prostu ma, ale chętnie poczytam opinie kolegów.
          Flickr

Komentarz

• tezmarek
            Uzależniony
            • 2009
            • 840

Zamieszczone przez emyot
            a no tak wybaczcie. dzisiejsze zmęczenie ogniskowa 50 i 55-250. czerwień nie wychodzi mi na monitorze, ale raczej mam dobrze skalibrowany. Obrazy zapisuję w raw'ie. A jeśli chodzi o ostrość to może nie tyle co nie łapie co nie widać szczegółów w kolorze czerwonym.

przykład:

http://imageshack.us/photo/my-images/851/32944677.jpg/

Canon lubi mocny czerwony
            Swoją drogą sprawdź, czy nie masz przepału w kanale czerwonym...

Komentarz

• lMl
              Bywalec
              • 2011
              • 225

zmień światło, pilnuj ekspozycji i będzie dobrze
              canon, olympus

Komentarz

• Merde
                Grzeczny i układny podpis
                • 2008
                • 7756

Zamieszczone przez tezmarek
                Canon lubi mocny czerwony
                Swoją drogą sprawdź, czy nie masz przepału w kanale czerwonym...
                Zdecydowanie przepał w kanale czerwonym.
                Sugeruję zrobić próbę z korektą ekspozycji w minusie (niedoświetlić) i resztę wyciągnąć w postprocesie.
                I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• RHF
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 125

Zdjęcia są zrobione w ostrym słońcu (za mocne i za wysoko). Z takiej odległości i w takich warunkach efekty są jakie widać. Zastosuj się do rady Merde, a ja poradzę zmienić porę robienia zdjęć bliżej poranka lub zachodu kiedy słońce jest niżej i oświetla słabiej z boku. Może też być pochmurno, takie światło też jest dobre.

P.S. Przepalić w takich warunkach można zółte słoneczniki, fioletowe bratki itd... czerwień w tym wypadku nie jest winą Canona
                  5D + BG-E4 / 70D + BG-E14 / 40D + BG-E2N / 24 L TS-E / 24-105 L / 100-400 L / 50 1.8 / 10-18STM / Benro C-269M8 +B1 / YN600EX-RT + YN-E3-RT

Komentarz

• chyrus
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 436

Niestety, trzeba uważać z czerwieniami aby nie było clippingu w tym kanale - taki to już urok fotografii cyfrowej. I tak w Canonie jest dużo lepiej aniżeli w Sigmach
                    Oczywiście można sobie z tym jakoś radzić - pilnując histrogramu RGB w kanale R, lub podczas obróbki.
                    Ostatnio edytowany przez chyrus; 2321.
                    digart

Komentarz

• dzidofon
                      Początki nałogu
                      • 2010
                      • 280

Zamieszczone przez chyrus
                      Niestety, trzeba uważać z czerwieniami aby nie było clippingu w tym kanale - taki to już urok fotografii cyfrowej. I tak w Canonie jest dużo lepiej aniżeli w Sigmach
                      A co takiego dzieje się w sigmach?
                      300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Komentarz

• chyrus
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 436

Zamieszczone przez dzidofon
                        A co takiego dzieje się w sigmach?
                        W Sigmach serii SD bardzo łatwo załapać się na clipping w czerwieniach, który przejawia się zmianem barwy w pomarańczowy lub fioletowy.
                        Kiedyś porównywaliśmy zdjęcia zrobione SD10 i SD14 z Canonem 30D i 5D II. Przy tych samych warunkach i nastawach gdy w Canonie było jeszcze znośnie, to w obrazku z Sigmy był już clipping w kanale czerwonym i ze zmienioną barwą przeważnie na pomarańczowy.
                        digart

Komentarz

• sebol1204
                          Coś już napisał
                          • 2010
                          • 89

Przepał na czerwonym kanale:

Przyczyna: złe światło :-P a tak na poważnie to chodzi chyba o to że swiatło czerwone rozchodzi się najszybciej. Po przejsciu przez płatki kwiatu zmienia swoją barwę na czerwoną przez co matryca rejestruje go więcej i mamy przepały. Dobrze kombinuję?

Zamieszczone przez namoamo
                          Problem nie dotyczy czerwieni samej w sobie, a czerwonych przedmiotów przepuszczających światło. Kwiat, klosz itp. także u mnie zawsze wychodzą różowe i nieostre. Założyłem, że Canon tak po prostu ma, ale chętnie poczytam opinie kolegów.
                          Canon ma problemy z czerwonym kolorem ale w szczególnych przypadkach i czasem trzeba to przeboleć bo -ilestam EV nie pomaga i tak jak wspomniał namoamo w tym miejscu obraz jest nieostry. Na szczęscie miałem to tylko 3 czy 4 razy
                          2 amatorskie puszki, 2 i pół słoika i jakieś badziewia do zabawy światłem
                          Galeria na CB
                          Blog

Komentarz

• dzidofon
                            Początki nałogu
                            • 2010
                            • 280

Zamieszczone przez sebol1204
                            ...a tak na poważnie to chodzi chyba o to że swiatło czerwone rozchodzi się najszybciej.
                            A skąd taka teoria???
                            300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Komentarz

• airhead
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2495

prześwietlone, polecam spróbować krótszy czas dla tak intensywnie kolorowych przedmiotów
                              Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                              Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

Pracuję...