Jak uzyskac tak plastyczny efekt

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sipal
    • 2011
    • 11

Jak uzyskac tak plastyczny efekt

Interesuje mnie proces obróbki i sposób w jaki można uzyskać ten efekt kilkukrotnie próbowałem coś takiego robić na własną rękę w PS + wcześniej odpowiednie ustawienia światłem w studio, ale nie wychodziło tak jak chciałem. Prosił bym o małą pomoc.

• sbogdan1
    Początki nałogu
    • 2007
    • 359

Powiem Ci że rzadko kto zdradza tajniki swojego warsztatu, jeśli nie uzyskasz odpowiedzi od samego autora i twórcy tego efektu, zostają tylko przypuszczenia jak to zrobione oraz metoda prób i błędów, no chyba że ktoś ma PSa w małym paluszku, choć i to nie wszystko, ustawienie miedzy innymi modelki, dobór światła, ekspozycji to moim zdaniem podstawa, później pozostaje postproces.
    Pozdrawiam i powodzenie życzę
    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4 , 70-200/4 , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Komentarz

• BRS
      Bywalec
      • 2009
      • 116

chyba nie ten dzial...... zdecydowanie....
      Zapraszam do oddania glosu na najlepsze zdjecie 2012 roku, bo kilka jest ciekawych
      http://www.canon-board.info/konkursy...oll-596-a.html

Komentarz

• Merde
        Grzeczny i układny podpis
        • 2008
        • 7756

Zamieszczone przez BRS
        chyba nie ten dzial...... zdecydowanie....
        No to przeniosłem.
        I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• luc_october
          Początki nałogu
          • 2009
          • 447

Ja tu widzę 3 całkowicie różne procesy obróbki.

3 to tzw glamour glow dostępny np. w pluginie NIK color efex.
          2 po GO widać że zdjęcie z jasnej stałki. później desaturyzacja i koloryzacja.
          1 bardzo mocna koloryzacja. Bardzo zażółcone światła.
          http://500px.com/luc_october

Komentarz

• spr
            Coś już napisał
            • 2010
            • 83

plastyczność tych obrazów nie wynika z obróbki ale z innych składowych:
            1.przede wszystkim ustawienie świateł by odpowiednio modelowały. - ŻADNĄ OBRÓBKĄ TEGO NIE UZYSKASZ

2.Szkło - zapewne coś miedzy 85-135 o stosunkowo dużym otworze przysłony - ŻADNĄ OBRÓBKĄ TEGO NIE UZYSKASZ

3.Ładna dziewczyna,to też składowa do tzw "plastyczności" zdjęć.Jak mawia mój kumpel: " im mniej ubrana tym zdjęcie bardziej plastyczne" - ŻADNĄ OBRÓBKĄ TEGO NIE UZYSKASZ.
            Jeżeli chcesz dodatkowo dopieścić wszystko jest jeszcze pkt 4
            4.Na samym końcu jest wielkość fizyczna matrycy która z połączeniu z obiektywem i obraniem odpowiedniego kadru odda odpowiedni efekt.

Co do samej obróbki kolorystycznej jest ona dość prosta.chyba każda z nich stosowałem:

L-dorado
            blog

Komentarz

• fabian
              Coś już napisał
              • 2009
              • 53

(...) ŻADNĄ OBRÓBKĄ TEGO NIE UZYSKASZ (...)
              masz troszkę racji... ale zdziwił byś się.
              --
              pentax 50/1.7, jupiter 37a, c28/1.8
              Ślubianki: http://www.canon-board.info/reportaz...ubianki-86621/

Komentarz

• spr
                Coś już napisał
                • 2010
                • 83

fabian wiem że w jakims stopniu da radę ale jak mawiaja czas to pieniadz,jedni wolą kupic sprzęt,ustawić swiatło a inni wolą dłubać 5godzin jedno zdjęcie w ps
                L-dorado
                blog

Komentarz

• 2du
                  Coś już napisał
                  • 2010
                  • 55

Moim zdaniem najbardziej naturalne jest zdjęcie 1.
                  Widać tu ze 2 źródła światła, głębia jest spora chyba minimum z f/5,6.
                  W PS ewentualnie podciągnięty kontrast i trochę zmieniony kolor.

Na drugim zdjęciu widać światło z boku jak i jasny obiektyw bo uszy już dziewczyna ma poza GO. PS więcej niż na zdjęciu 1. Kolory ewidentnie zmienione.

Na trzecim zdjęciu widać szersza GO niż na zdjęciu 2 pewnie przysłona też minimum z f/5.6 i bardzo dużo PSa. moim zdaniem to zdjęcie wyszło za plastikowo i dziewczyna ma aż za bardzo wygładzoną skórę.
                  Pozdrawiam, 2du
                  EOS 6d, M6 + S 14mm f/2.8 ED AS IF UMC + C 24-70mm f/4L + S 35mm F1.4 DG Art + C 50mm f/1,4 + C 85mm f/1,2 L + C 135mm f/2L + C 70-200 f/4L + Canon 430EX II + Yongnuo YN685
                  www.gabisia.com

Komentarz

• mar_ko
                    Bywalec
                    • 2010
                    • 144

Pierwsze kojarzy mi się z renesansem.

Komentarz

• Sipal
                      • 2011
                      • 11

głównie chodzi mi o pierwsze zdjęcie, drugie i trzecie już rozgryzłem dzięki waszej pomocy.
                      3:
                      Kilka warstw rozmycie gausoskie nakładka
                      2: trochę zabawy z odejmowanie kolorów i koloryzacją.
                      1: Zdjęcie wygląda jak obraz i to mnie w nim najbardziej ciekawi.

Warsztatu programem się nie nadrobi..

Komentarz

• flankerp
                        Uzależniony
                        • 2010
                        • 636

Pierwsze wydaje mi się autor użył Tone Mappingu...
                        Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Komentarz

• ralv
                          Dopiero zaczyna
                          • 2008
                          • 20

Ktoś tu napisał, że można dłubać 5 godzin w PSie lub się przyłożyć i wypluć zdjęcie z aparatu.
                          No nie do końca się zgodzę jeśli brać pod uwagę trzy zdjęcia z pierwszego postu, a w szczególności pierwsze zdjęcie!

Komentarz

• ArekLodzPl
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 346

No akurat w przypadku tego typu zdjęć taką plastykę otrzymujemy w pierwszej kolejności dzięki odpowiedniemu modelowaniu światłem (na pewno nie poprzez walnięcie z parasolki :rolleyes: ) Obróbka gra tu drugorzędną rolę - jak ma się dobry materiał wyjściowy nie trzeba żadnego kombinowania w PS - po prostu normalna prawidłowa obróbka, ewentualnie jakieś scrossowanie kolorków

Komentarz

• rOOmak
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 617

Ja mam dziwne wrażenie, że na 1. zostały powiększone oczy. A na 2. źrenice.
                              Tak a propos manipulacji PS
                              Co do obróbki pierwszego to oczy są robione oddzielnie. Reszta wydaje mi się że jest oparta na odjęciu niebieskiego i dodaniu odrobiny zielonego. Można wykorzystać do tego różne narzędzia - krzywe, color balance, channel mixer.

Komentarz

Pracuję...