70-200 sport - plener

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kuzi4
    Początki nałogu
    • 2008
    • 411

Nie pomylił, nie pomylił... Pośpieszyłem, za co przepraszam.
    WWW.RSMP.PL
    http://maciejko.net/cbsearch/ - przeszukaj CB
    WWW.BEZPIECZNERAJDY.PL
    www.rallynews.pl

Komentarz

• ptrkln
      • 2011
      • 9

Goomis
      Przestawiasz w Cf.n Autofocus na przycisk AF-On, przełączsz puszkę w tryb AI-Servo
      Od teraz jeżeli chcesz śledzic cały czas obiekt i robi mu w międzyczasie zdjęcia to cały czas wciskasz AF-On i spustem strzelasz foty.
      Jak chcesz śledzić i zrobić przekadrowanie z obiektem w ruchu to Wciskasz AF-On, w momencie gdy chcesz wykonać fotę puszczasz AF-On, przekadrowujesz, wciskasz spust (Oczywiście aby Ci obiekt nie wypadł z GO musisz byc bardzo szybki )
      też nie znam tego ustawienia bo dopiero raczkuje w fotografii.. Czy mogę prosić o pomoc z wykonaniem tego typu ustawienia? np C.Fn IV 1/(odpowiedni numer)?? oraz jeśli można to o podobne optymalne dobranie ustawień menu aparatu do wykonywania zdjęć sportu?
      50D; C 50/1,8; T 28-75/2,8

Komentarz

• Las3k
        Bywalec
        • 2010
        • 163

Ustawiłem sobie tak i działa, jest jeden szkopuł - nie można zrobić jakoś w 40D, żeby podświetlał przy AI Servo pkt AF, na który właśnie wyostrzył? Szukałem, nie znalazłem, zgadywanka jest irytująca.
        C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:

Komentarz

• zbirr
          Bywalec
          • 2008
          • 206

Zamieszczone przez ptrkln
          też nie znam tego ustawienia bo dopiero raczkuje w fotografii.. Czy mogę prosić o pomoc z wykonaniem tego typu ustawienia? np C.Fn IV 1/(odpowiedni numer)?? oraz jeśli można to o podobne optymalne dobranie ustawień menu aparatu do wykonywania zdjęć sportu?
          ale wszystko co i jak jest w instrukcji, jak nie masz to na forum jest link do wersji elektronicznej. Instrukcja jesli chodzi o konfigurację przycisku AF'a dość jasno i klarownie wyjaśnia co do czego. Nie ma sensu jej przepisywać. Nikt nie da przepisu jak skonfigurować masz sobie aparat. Masz jeszcze C1 i C2, zapisz sobie tam różne ustawienia, poćwicz i zobacz które najbardziej spełniają twoje oczekiwania.
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          Zamieszczone przez Las3k
          Ustawiłem sobie tak i działa, jest jeden szkopuł - nie można zrobić jakoś w 40D, żeby podświetlał przy AI Servo pkt AF, na który właśnie wyostrzył? Szukałem, nie znalazłem, zgadywanka jest irytująca.
          Jeśli wybrałeś punkt ręcznie to ostrość jest na ten punkt, jeśli automatycznie to ostrzenie jest na punkt centralny, jeśli obiekt wyjdzie po za ten punkt to ostrzenie przejmują pozostałe punkty na które "wszedł" obiekt
          Ostatnio edytowany przez zbirr; 20064. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Las3k
            Bywalec
            • 2010
            • 163

"jeśli automatycznie to ostrzenie jest na punkt centralny, jeśli obiekt wyjdzie po za ten punkt to ostrzenie przejmują pozostałe punkty na które "wszedł" obiekt"
            O, o takie info mi chodziło, dzieki.
            C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:

Komentarz

• ptrkln
              • 2011
              • 9

Zamieszczone przez zbirr
              ale wszystko co i jak jest w instrukcji, jak nie masz to na forum jest link do wersji elektronicznej. Instrukcja jesli chodzi o konfigurację przycisku AF'a dość jasno i klarownie wyjaśnia co do czego. Nie ma sensu jej przepisywać. Nikt nie da przepisu jak skonfigurować masz sobie aparat. Masz jeszcze C1 i C2, zapisz sobie tam różne ustawienia, poćwicz i zobacz które najbardziej spełniają twoje oczekiwania.
              Jasne, rozumiem. Instrukcję już przejrzałem nie jeden raz, po prostu nie wiem czy tu chodzi o opcję w C Fn Iv-1 (spust migawki/przycisk AF-ON) z ustawieniem nie na 0:Pomiar+AF Start a na 2:Pomiar start/Pomiar + AF start. Chciałbym sprawdzić o jakim ustawieniu AF-On konkretnie jest w tym wątku i czy to mi na prawdę pomoże robić łatwiej zdjęcia obiektów w ruchu.

Komentarz

• Goomis
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1893

Zamieszczone przez ptrkln
                Jasne, rozumiem. Instrukcję już przejrzałem nie jeden raz, po prostu nie wiem czy tu chodzi o opcję w C Fn Iv-1 (spust migawki/przycisk AF-ON) z ustawieniem nie na 0:Pomiar+AF Start a na 2:Pomiar start/Pomiar + AF start. Chciałbym sprawdzić o jakim ustawieniu AF-On konkretnie jest w tym wątku i czy to mi na prawdę pomoże robić łatwiej zdjęcia obiektów w ruchu.
                A co tu jest do nierozumienia?
                Wartość 0 jest ustawieniem domyślnym czyli AF-On po prostu działa jako dodatkowy przycisk AF...
                W wartości 2 masz wyraźnie opisane i rozdzielone przez "/" co odpowiada danemu przyciskowi...
                Więc tak wartość 2 jest tą o której mowa.
                Poza tym nawet jak się nie zrozumiało tego co jest napisane to tak trudno ustawić każdą z opcji i wypróbować czy działa "tak jak ma działać"?
                Tylko nie zapomnij jeszcze o przestawieniu trybu AF w AIServo...
                5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• ptrkln
                  • 2011
                  • 9

Dzięki za odpowiedź i przepraszam za głupie pytania.

Komentarz

• Goomis
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1893

Podobno nie ma głupich pytań, jedynie głupie odpowiedzi
                    Sęk w tym, że zamiast czas przeznaczony na wejście na forum i napisanie posta mogłeś spędzić nad samodzielnym zrozumieniem tego co masz na dłoni napisane na wyświetlaczu aparatu
                    Przeczytaj jeszcze raz mój post który na początku cytowałeś w tym wątku. Jak nie zrozumiesz to jeszcze raz i tak do skutku a potem ćwicz i zobacz jakie ustawienia aparatu Ci najbardziej pasują
                    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• ptrkln
                      • 2011
                      • 9

Ostatnimi czasy cały czas to robię testuje, sprawdzam i oglądam jakie zdjęcia udało mi się wykonać. Zawsze używałem Af pos tym samym przyciskiem, którym też robiłem zdjęcia dlatego też zainteresowałem się tym tematem a widzę, że jest to chyba bardzo popularna i dobra metoda więc pomyślałem, że warto ją sprawdzić.

Komentarz

Pracuję...