Astrofotografia przy 17mm

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pfkusu
    Dopiero zaczyna
    • 2011
    • 34

Astrofotografia przy 17mm

Witam. Mam problemy przy ustawianiu ostrości na gwiazdy, jak miałem jeszcze 1000D było dość prosto - włączałem LV x10 i elegancko można było ustawiać. W 5dmk1 niestety tej opcji już nie ma, próbowałem ustawiać ręcznie ale przy 17mm mija się to trochę z celem bo w wizjerze prawie ich nie widać. Próbowałem także ustawiać ostrość na księżyc ale to też się nie sprawdzało, po zrobieniu fotki testowej było nieostro po prostu. Jak sobie radzicie z ustawianiem ostrości na niebo? Macie jakieś pomysły?
    Myślałem nad matówką do precyzyjnego ostrzenia ale nie jestem pewien czy to by się sprawdziło, a nie chcę wyrzucić pieniędzy w błoto.
    Moje portfolio
  • y3k
    Bywalec
    • 2010
    • 114

A co dokładnie rozumiesz przez astrofotografie? Przy zdjęciach z gwiazdami na niebie ostrzysz na nieskończoność, jeśli obiektyw nie ma skali to w domu jakoś sobie zaznaczyć nieskończoność i potem w plenerze ustawić.

Komentarz

• pfkusu
      Dopiero zaczyna
      • 2011
      • 34

To była jedna z pierwszych rzeczy jaką próbowałem, wychodziło nieostro.
      Moje portfolio

Komentarz

• simarik
        Coś już napisał
        • 2008
        • 87

No nie jest tak prosto jak myślisz - gwiazdy niestety nie mają ostrości na nieskończoność - a ciut wcześniej. Być może przy 17mm to nie jest jakiś większy problem z ustawieniem ostrości - ale na dłuższych ogniskowych rzeczywiście kłopot może być ogromny. Ja robię to tak.
        - Jeśli aparat ma LV to sprawa prosta jak drut - bo na ekranie przy maksymalnym powiększeniu można wyregulować idealnie.
        - Jeśli w body brak LV to ja podpinam aparat kabelkiem bezpośrednio do laptopa i po zrobieniu zdjęcia sprawdzam na laptopie czy ostrość dobra. Jeśli nie to koryguje delikatnie i tak aż do uzyskania zadowalających rezultatów. Jest parę programów do bezpośredniego wyświetlania zdjęcia na ekranie laptopa (choćby ten z płytki z zestawu).
        Nie jest to może zbyt komfortowy czy mobilny zestaw ale daje najlepsze efekty.

Jeśli ma być mobilnie i bez klamotów to jedyne wyjście po każdej klatce sprawdzać a maksymalnym powiększeniu na wyświetlaczu i ewentualnie korygować aż będzie dobrze.

Jak będziesz miał jakąś fotkę to pochwal się
        Marcin

Komentarz

• janmar
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 3468

Znacznik nieskończonośc na skali obiektywu ma świadomie ustawioną przez producenta niedokładnośc.Wynika ona z potrzeby kompensowania różnej temperatury w jakiej znajdzie sie obiektyw.Dlatego ostrość na nieskończoności jest w zimę lub lato gdzieś obok znacznika.Najlepiej skorzystać z pojęcia odległosci hiperfokalnej i złapać niebo w GO.Lub bracketing ustawien w okolicach znacznika .

Komentarz

• airhead
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2495

wydaje mi się, że da radę nastawić ostrość środkowym na którąś z gwiazd, a potem wyłączyć AF i zapomnieć o problemie
            Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
            Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• pfkusu
              Dopiero zaczyna
              • 2011
              • 34

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, dzisiaj i tak nie będę miał okazji nic z podanych propozycji przetestować - niebo zachmurzyło się jak na złość.

@airhead Próbowałem też, nawet na najjaśniejszej autofocus nie dawał rady.

@simarik Osobiście uważam że na dłuższych ogniskowych jest znacznie łatwiej ustawić ostrość, przy 70 mm można elegancko ostrzyć ręcznie na oko.

Jak się rozchmurzy niebo i uda mi się zrobić coś ładnego to wrzucę fotki.

Znalazłem jeszcze ciekawy program, jednak fakt że działa na małej ilości smartfonów z androidem..., ale dla posiadaczy sgs'a II - czemu nie.Link
              Ostatnio edytowany przez pfkusu; 41048.
              Moje portfolio

Komentarz

• rOOmak
                Uzależniony
                • 2007
                • 617

Mnie to fotografowanie gwiazd bardzo nie kręci, ale raz się ustawiłem na drogę mleczną.
                Pkt 9 regulaminu forum
                Ostrość ustawiłem gdzieś na to drzewo mniej więcej.
                24mm f/2.8 15s iso4000
                przy 17mm@f/4 masz hiperfocalną od 2,5m
                Ustraw ostrość na coś co jest dalej niż 2,5m i gwiazdy będą ostre. No i czas nie dłużej niż 35s ale to pewnie wiesz

No i radze naprawde daleko odjechac od jakiej kolwiek wsi lub miasta.
                Nic nie widziałem w tej okolicy, poza gwiazdami i świetlkiami, a na zdjęciu światła z miasta dotarły.
                Ostatnio edytowany przez Merde; 14420.

Komentarz

• pfkusu
                  Dopiero zaczyna
                  • 2011
                  • 34

@rOOmak - Niezłe zdjęcie.

Jeśli do nocy utrzyma się taka pogoda jak teraz będę mógł spróbować wg. tego co mówisz.
                  Moje portfolio

Komentarz

• Bangi
                    Moderator
                    • 2010
                    • 5499

tu masz w razie czego kalkulator hiperfoklanej
                    Depth of field and hyperfocal distance calculator
                    SAMOLOTY CB
                    SAMOLOTY lotnictwo.net
                    SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• rOOmak
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 617

Umieściłem za małe zdjęcie więc poprawiam:
                      Nie żeby było się czym chwalić, bo zdjęcie mierne, ale żeby był sens w poprzednim poście

Komentarz

• pfkusu
                        Dopiero zaczyna
                        • 2011
                        • 34

@rOOmak - Robiłeś coś z kolorami przy niebie? Czy takie Ci wyszło od razu?
                        Moje portfolio

Komentarz

• Pelson
                          Bywalec
                          • 2010
                          • 162

Zamieszczone przez pfkusu
                          @rOOmak - Robiłeś coś z kolorami przy niebie? Czy takie Ci wyszło od razu?
                          Również jestem ciekaw, zawsze mnie to zastanawiało w tego typu zdjęciach czy dość znanych time lapsach z ruchem gwiazd...
                          6d - s 35 1.4 a - c 85 1.8 - t 16-28 2.8 - 430ex ii - yn 560 iii - s nx 10 - s nx 30 2.0
                          past: 5d - 40d - 20d - c 28 1.8 - c 35 2.0 - c 17-40 4.0 l - t 90 2.8 vc - c 70-210 3.5-4.5 - t 17-50 2.8 - t 17-35 2.8-4.0

Paweł Postaleniec fotoBLOG

Komentarz

• rOOmak
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 617

Tak. Jest podkręcona saturacja i krzywa w LR3. Potem odrobinę poprawione levele w PS. Oryginalnie niebo było "przymglone" bo światło z miasta docierało, a na Florydzie jest duża wilgotność powietrza, co nie pomaga.
                            Wkleiłem to zdjęcie dla przykładu, że jak ustawisz ostrość na plan kilka metrów od siebie to gwiazdy będą ostre (będą w GO). Możesz też wcześniej ustawić w domu ostrość na coś 2,5m (dla f/4)od aparatu. Potem nakleić kawałek papieru na "okienko" na obiektywie i zaznaczyć gdzie wskazuje znacznik "L" . Jak będziesz na miejscu to z latarką przywołasz to ustawienie i masz optymalną GO.
                            Fajne zdjęcie drogi mlecznej:
                            Discover fine art photography by Peter Lik. Shop limited edition landscape, nature, wildlife, aviation and cityscape prints — custom made to transform your space.
                            Ostatnio edytowany przez rOOmak; 10592.

Komentarz

• pfkusu
                              Dopiero zaczyna
                              • 2011
                              • 34

Spróbowałem przed chwilą tak jak mi radziliście i wyszło idealnie, dzięki wielkie wszystkim za pomoc.
                              Mimo to będę musiał poczekać aż księżyc będzie w nowiu bo już przy 30 sek jego blask zabarwiał całe niebo.
                              Ostatnio edytowany przez pfkusu; 41048.
                              Moje portfolio

Komentarz

Pracuję...