Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam. Mam problemy przy ustawianiu ostrości na gwiazdy, jak miałem jeszcze 1000D było dość prosto - włączałem LV x10 i elegancko można było ustawiać. W 5dmk1 niestety tej opcji już nie ma, próbowałem ustawiać ręcznie ale przy 17mm mija się to trochę z celem bo w wizjerze prawie ich nie widać. Próbowałem także ustawiać ostrość na księżyc ale to też się nie sprawdzało, po zrobieniu fotki testowej było nieostro po prostu. Jak sobie radzicie z ustawianiem ostrości na niebo? Macie jakieś pomysły?
Myślałem nad matówką do precyzyjnego ostrzenia ale nie jestem pewien czy to by się sprawdziło, a nie chcę wyrzucić pieniędzy w błoto.
A co dokładnie rozumiesz przez astrofotografie? Przy zdjęciach z gwiazdami na niebie ostrzysz na nieskończoność, jeśli obiektyw nie ma skali to w domu jakoś sobie zaznaczyć nieskończoność i potem w plenerze ustawić.
No nie jest tak prosto jak myślisz - gwiazdy niestety nie mają ostrości na nieskończoność - a ciut wcześniej. Być może przy 17mm to nie jest jakiś większy problem z ustawieniem ostrości - ale na dłuższych ogniskowych rzeczywiście kłopot może być ogromny. Ja robię to tak.
- Jeśli aparat ma LV to sprawa prosta jak drut - bo na ekranie przy maksymalnym powiększeniu można wyregulować idealnie.
- Jeśli w body brak LV to ja podpinam aparat kabelkiem bezpośrednio do laptopa i po zrobieniu zdjęcia sprawdzam na laptopie czy ostrość dobra. Jeśli nie to koryguje delikatnie i tak aż do uzyskania zadowalających rezultatów. Jest parę programów do bezpośredniego wyświetlania zdjęcia na ekranie laptopa (choćby ten z płytki z zestawu).
Nie jest to może zbyt komfortowy czy mobilny zestaw ale daje najlepsze efekty.
Jeśli ma być mobilnie i bez klamotów to jedyne wyjście po każdej klatce sprawdzać a maksymalnym powiększeniu na wyświetlaczu i ewentualnie korygować aż będzie dobrze.
Znacznik nieskończonośc na skali obiektywu ma świadomie ustawioną przez producenta niedokładnośc.Wynika ona z potrzeby kompensowania różnej temperatury w jakiej znajdzie sie obiektyw.Dlatego ostrość na nieskończoności jest w zimę lub lato gdzieś obok znacznika.Najlepiej skorzystać z pojęcia odległosci hiperfokalnej i złapać niebo w GO.Lub bracketing ustawien w okolicach znacznika .
Mnie to fotografowanie gwiazd bardzo nie kręci, ale raz się ustawiłem na drogę mleczną. Pkt 9 regulaminu forum
Ostrość ustawiłem gdzieś na to drzewo mniej więcej.
24mm f/2.8 15s iso4000
przy 17mm@f/4 masz hiperfocalną od 2,5m
Ustraw ostrość na coś co jest dalej niż 2,5m i gwiazdy będą ostre. No i czas nie dłużej niż 35s ale to pewnie wiesz
No i radze naprawde daleko odjechac od jakiej kolwiek wsi lub miasta.
Nic nie widziałem w tej okolicy, poza gwiazdami i świetlkiami, a na zdjęciu światła z miasta dotarły.
@rOOmak - Robiłeś coś z kolorami przy niebie? Czy takie Ci wyszło od razu?
Również jestem ciekaw, zawsze mnie to zastanawiało w tego typu zdjęciach czy dość znanych time lapsach z ruchem gwiazd...
6d - s 35 1.4 a - c 85 1.8 - t 16-28 2.8 - 430ex ii - yn 560 iii - s nx 10 - s nx 30 2.0
past: 5d - 40d - 20d - c 28 1.8 - c 35 2.0 - c 17-40 4.0 l - t 90 2.8 vc - c 70-210 3.5-4.5 - t 17-50 2.8 - t 17-35 2.8-4.0 Paweł Postaleniec fotoBLOG
Tak. Jest podkręcona saturacja i krzywa w LR3. Potem odrobinę poprawione levele w PS. Oryginalnie niebo było "przymglone" bo światło z miasta docierało, a na Florydzie jest duża wilgotność powietrza, co nie pomaga.
Wkleiłem to zdjęcie dla przykładu, że jak ustawisz ostrość na plan kilka metrów od siebie to gwiazdy będą ostre (będą w GO). Możesz też wcześniej ustawić w domu ostrość na coś 2,5m (dla f/4)od aparatu. Potem nakleić kawałek papieru na "okienko" na obiektywie i zaznaczyć gdzie wskazuje znacznik "L" . Jak będziesz na miejscu to z latarką przywołasz to ustawienie i masz optymalną GO.
Fajne zdjęcie drogi mlecznej:
Discover fine art photography by Peter Lik. Shop limited edition landscape, nature, wildlife, aviation and cityscape prints — custom made to transform your space.
Spróbowałem przed chwilą tak jak mi radziliście i wyszło idealnie, dzięki wielkie wszystkim za pomoc.
Mimo to będę musiał poczekać aż księżyc będzie w nowiu bo już przy 30 sek jego blask zabarwiał całe niebo.
Komentarz