duży kontrast

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Alzail
    Uzależniony
    • 2005
    • 574

duży kontrast

Witam

mam pytanie jak sobie radzic z duzym kontrastem? np. mam dwa psy jeden jasny drugi ciemny i co zrobic zeby zaden ani nie byl przepalony ani niedoswietlony?

PS: od tego moze sluzy narzedzie shadow/highlight w CS2 ? mam tylko CS wiec sie pytam.

Pozdrawiam
    Alzail
    350D
  • pysiek
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 41

Mierzyc swiatlo na szarej karcie ;-)

pozdrawiam, Jarek.
    Canon, Horizon, Mamiya & Zorki

Komentarz

• gawryl
      Uzależniony
      • 2004
      • 810

lub tzw. metoda IRE: mierzysz punktem na bialym z ustaionym +2.5EV (ale takim bialym, co chcesz jeszcze widziec szczegoly) i focisz! ja mam 300d i nie mam punktu nie mam +2.5EV ale mam skupiony oraz +2EV i wychodzi O.K.! powodzenia!
      350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Komentarz

• Alzail
        Uzależniony
        • 2005
        • 574

jak nie masz punktu? punktem tzn. punktem af? mierze ostosc itp? ja mam 350d i tam tez jest tylko +2EV wiec pewnie skorzystam z tej twojej metody
        350D

Komentarz

• tpop
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1465

Zamieszczone przez Alzail
          jak nie masz punktu? punktem tzn. punktem af?
          punktem znaczy punktowym pomiarem swiatla. Canony maja "punktowy" w centrum kadru ktory zajmuje z tego co pamietam 13% powierzchni. Nikon na przyklad ma juz typowy punktowy bo tam jest 1%.
          photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• Alzail
            Uzależniony
            • 2005
            • 574

no to lepiej punktowy czy skupiony ?czy to to samo :P
            350D

Komentarz

• tpop
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1465

ten "punktowy" w canonie nazywa sie skupiony. I nie 13% jak napisalem wyzej a 9%. A czy Ty przypadkiem nie zapomniales przeczytac instrukcji? A szczegolnie jej 77 strony
              photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• gawryl
                Uzależniony
                • 2004
                • 810

Zamieszczone przez Alzail
                jak nie masz punktu? punktem tzn. punktem af? mierze ostosc itp? ja mam 350d i tam tez jest tylko +2EV wiec pewnie skorzystam z tej twojej metody
                to nie moja metoda. mozna o niej przeczytac w ,,Ksiazce o fotografowaniu'' A. Mroczka.
                i jest tak, jak Ci juz podpowiedzieli - punktem znaczy punktowym pomiarem swiatla. ja w swoim body mam tylko skupiony, czyli wymatruje czegos bialego, zoomuje tak, by moj skupiony nie byl ,,oszukiwany'' i jest niezle. lepsze to niz noszenie szarych kart wzorcowych acha - a jak nie ma bialego, to szukam... oczywiscie czarnego i daje -2EV (szkoda, ze nie moge dac -2.5EV, ale te ,,brakujace'' 0.5EV da sie z RAWa wyciagnac)

Komentarz

• Krzychu
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 3611

Zamieszczone przez gawryl
                  oczywiscie czarnego i daje -2EV (szkoda, ze nie moge dac -2.5EV, ale te ,,brakujace'' 0.5EV da sie z RAWa wyciagnac)
                  Jak to nie możesz ? Czy te 2.5 EV to musi być koniecznie korekcja w trybie Av/Tv ? Przecież możesz sobie zmierzyć w M i odliczyć dwie i pół działki patrząc i odliczając czas / przesłonę i po problemie... Chyba że chodziło Ci o drabinkę, ale ona też przecież nie jest niezbędna...

A jeszcze do co pomiarów - warto by zmierzyć ile odbija biały i ile odbija czarny, bo się najprawdopodobniej okaże że różnica w kontraście przekracza możliwości matrycy i tzw. **** blada... A co do szarej karty - można kupić światłomierz mierzący światło padające (bywają tanie i dobrze mierzące egzemplarze), od razu dostajemy pomiar jak-od-szarej karty... Problem oczywiście jak obiekt fotografowany jest półtora kilometra od nas ale to już inna bajka...
                  Pozdrowienia,
                  KZ
                  KZ Aviation Photography

Komentarz

• Tomasz Golinski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 8623

Mozna dac 2.5 jak pisze Krzychu, ale w ten to malo wygodne w niektorych zastosowaniach. Jednak zaobserwowalem, ze z powodu braku punktu, pole obejmie zazwyczaj troche miejsc ciemniejszych i +2 starcza.
                    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• gawryl
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 810

Zamieszczone przez Krzychu
                      Jak to nie możesz ? Czy te 2.5 EV to musi być koniecznie korekcja w trybie Av/Tv ? Przecież możesz sobie zmierzyć w M i odliczyć dwie i pół działki patrząc i odliczając czas / przesłonę i po problemie... Chyba że chodziło Ci o drabinkę, ale ona też przecież nie jest niezbędna....
                      zgadzam sie, ze moge w M ale na w 99% foce w Av/Tv, dlatego tak napisalem... i moze jeszcze dlatego, ze jak kiedys mialem EOS 650 to mialem +-3EV a teraz mam ,,lepszy'' i **** ale to OT.
                      Zamieszczone przez Krzychu
                      A jeszcze do co pomiarów - warto by zmierzyć ile odbija biały i ile odbija czarny, bo się najprawdopodobniej okaże że różnica w kontraście przekracza możliwości matrycy i tzw. **** blada...
                      tez racja. jak przekroczymy 6EV to juz nic nie pomoze trzeba o tym pamietac.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 8623

[OT] 650 mial +/-5EV [/OT]
                        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• gawryl
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 810

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                          [OT] 650 mial +/-5EV [/OT]
                          true. skleroza? czy wole juz bardziej nie pograzac swojego ,,nowego'' ?

Komentarz

• minek
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1386

Można zrobić 2.5 poprzez ustawienie w aparacie dwukrotnie niższej czułości od założonej dla danego materiału. Wtedy ustawienie ,,0'' juz pokaże o jedną działkę prześwietlone. Wystarczy przesunąć o 1.5 na plus i będzie 2.5.
                            Czasami tak robię jak mi brakuje skali na drabince (-:

Ale pytanie w wątku chyba było o problem z kontrastem, nie naświetleniem.
                            Kontrast zawsze może być większy, niezaleznie od poprawnego naświetlenia.
                            O sposobach nań, polecam ,,książkę o fotografowaniu'' Mroczka. Jest tam cały rozdział o sposobach na kontrasty - połówki, poprawne zastosowanie polaryzatora, doświetlenie itp.

Komentarz

• gawryl
                              Uzależniony
                              • 2004
                              • 810

Zamieszczone przez minek
                              Można zrobić 2.5 poprzez ustawienie w aparacie dwukrotnie niższej czułości od założonej dla danego materiału.
                              mozna. w analogu. w stopce u mnie widac, ze mam cyfraka - stad takie a nie inne podejscie do tematu.
                              Zamieszczone przez minek
                              Ale pytanie w wątku chyba było o problem z kontrastem, nie naświetleniem.
                              niby w tytule pada ,,kontrast'', ale jak przeczytasz pierwsze zdanie pytajacego, to zobaczysz, ze chodzi jednak o prawidlowa ekspozycje (ludzie ,,dziwnie'' formuluja pytania )
                              Zamieszczone przez minek
                              Kontrast zawsze może być większy, niezaleznie od poprawnego naświetlenia.
                              O sposobach nań, polecam ,,książkę o fotografowaniu'' Mroczka. Jest tam cały rozdział o sposobach na kontrasty - połówki, poprawne zastosowanie polaryzatora, doświetlenie itp.
                              polecam ja i ja

Komentarz

Pracuję...