Portret - winieta + co?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • olek.tbg
    Początki nałogu
    • 2011
    • 309

Portret - winieta + co?

Witam
    Mam pytanie co do kilku zdjęć naszego kolegi z forum panas_k
    Chodzi mi o zdjęcia ze strony 2 - a mianowicie jasną twarz i winietę.
    Jak uzyskać efekt podobny do tego? krzywe w PS i zwykła winieta?
    Spodobały mi się takie portrety, a jak na złość nie mogę teraz znaleść innych przykładów

http://www.canon-board.info/showthre...t=74624&page=2
    5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L
  • photographus
    Początki nałogu
    • 2007
    • 434

Nie prościej napisać PW do autora? Może uchyli rąbka...
    pozd®ówka
    regulamin pkt 8

Komentarz

• olek.tbg
      Początki nałogu
      • 2011
      • 309

Nad tym także myślałem Chodzi mi jednak nei tylko o te konkretnie zdjęcia, lecz zdjęcia w tym stylu-winieta i jasne twarze/jasne centrum kadru.
      Zdjęcia te są jedynie przykładem,jak znajdę więcej to też tu wkleję

Komentarz

• wiktor2323
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 1290

Jasne twarze są zapewne dziełem dobrego naświetlania, a winiecie pewnie pomógł trochę Panas
        Facebook

Komentarz

• Demonos
          Początki nałogu
          • 2011
          • 251

Np. W RawTherapee 3 (wersja beta) można dodać winietowanie, dodatkowo można przesunąć winietę na osi x,y wedle upodobania i np. rozjaśnić obraz w ustawieniach Lab.
          1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Komentarz

• hyzop
            Początki nałogu
            • 2006
            • 413

Możesz też poczytać "PRACUJĄC NAD KADREM W CYFROWEJ CIEMINI" Davida duChemin on wręcz lubuje się w dodawaniu winiety jest 20 przykładów krok po kroku

Komentarz

• igor58
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1872

ściągnij sobie darmowy PhotoScape; tam są winiety w filtrach. Fajny programik.

Komentarz

• _igi
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2035

Jak znam krzyśka to pewnie każdą fotę mocno piłował w PS. Chociaż w dużym stopniu ten obrazek to kwestia body (5DII) i szkieł (35L, 50L, 85/1,8) Wszystkie w pełni otwarte mają dużą winietę.

Bardzo fajny obrazek za małą kasę, zarówno do cropa i na FF daje szkiełko Zeiss Jena 35mm f/2,4, potem trzeba ciągnąć taki plik za uszy w LR czy PS
                5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• traphezz
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 126

Prosze Cie! Jaka zasługa 5d2 ? i eLek? Moze od razu niech jakis sredni format kupi bo bez tego sie nie obejdzie GO moze byc zasluga 5d+jasna stalka ale nie ta winieta. Ja nie widze tam zadnej nadzwyczajnej obrobki i jak ktos pisal chwila w LR i gotowe.

Komentarz

• olek.tbg
                    Początki nałogu
                    • 2011
                    • 309

Dzięki, pobawię się dziś i spróbuję czy mi się uda

Komentarz

• panas_k

Zamieszczone przez wiktor2323
                      Jasne twarze są zapewne dziełem dobrego naświetlania, a winiecie pewnie pomógł trochę Panas
                      Dokładnie tak. Nie ma tutaj jakiejś specjalnej tajemnicy, ani efektów z pluginów, twarz była dobrze doświetlona w trakcie robienia zdjęcia, a naturalną winietę z obiektywu wzmocniłem nieco po zgraniu na komputer. Miękkość obrazka, kolory i reszta to już zasługa bardzo jasnego obiektywu Canon 50 1.2 otwartego do 1.2 i pełnoklatkowego body 5D Mark II. I kilku suwaczków z Photoshopa

@_igi już Ci nic więcej nie pokażę! A na poważnie to zależy o którym konkretnie zdjęciu mówimy, bo przy niektórych faktycznie podłubałem a są takie których postproces trwał kilka minut, nie ma reguł.

@traphezz Stałki same w sobie bardzo fajnie winietują, oczywiście celowo wzmocniłem ten efekt po zgraniu na komputer ale niejednokrotnie bardzo ładna winieta pochodzi wprost z aparatu. Także racja, jest tak jak mówisz i można całkowicie sztuczna winietę nałożyć na zdjęcie w komputerze ale będzie się ona nieco różnić od tej oryginalnej, obiektywowej.

Komentarz

• luc_october
                        Początki nałogu
                        • 2009
                        • 447

Zamieszczone przez traphezz
                        Prosze Cie! Jaka zasługa 5d2 ? i eLek? Moze od razu niech jakis sredni format kupi bo bez tego sie nie obejdzie GO moze byc zasluga 5d+jasna stalka ale nie ta winieta. Ja nie widze tam zadnej nadzwyczajnej obrobki i jak ktos pisal chwila w LR i gotowe.
                        Niestety się mylisz. te zdjęcia są z 5dII + 35l, a 35l winietuje na jakieś ~3EV na pełnej klatce. Dodatkowo podbicie kontrastu zwiększa efekt.
                        http://500px.com/luc_october

Komentarz

• traphezz
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 126

Ale taka winiete jak jest na uzyskanych zdjeciach mozna w LR podkrecic bez problemu

Komentarz

Pracuję...