EOS -500d ekspozycja

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • greg40
    • 2011
    • 1

EOS -500d ekspozycja

Witam

Jestem nowy na forum, jestem posiadaczem Canona 500D z kitowym 18-55 IS od niecałego roku i zauważyłem, że czasem mój sprzęcik ma problemy z prawidłową ekspozycją, szczególnie gdy są to ciemne kadry lub ciemne elementy w kadrze np. jakiś budynek z ciemną elewacją lub ujęcia robione wieczorem. Zdjęcia wychodzą wtedy zbyt jasne - nienaturalnie jasne. Niee dzieje się tak zawsze ale na tyle często, że mnie to denerwuje. Ale ciekawe jest to że robiąc kilka zdjęć w takiej samej ciemnej scenerii, jedne są naświetlone właściwie a inne jaśniej.
    Dotyczy to pomiaru matrycowego.
    Oświećcie mnie czy to jest normalne zachowanie w takich warunkach czy mam się czym martwić.

Z góry dzięki za jakiekolwiek sugestie.
  • Bangi
    Moderator
    • 2010
    • 5499

tak to jest normalne zachowanie pomiaru matrycowego, niestey on tak ma
    prponuję poczytać ten oto wątek, który np. na początku mi bardzo pomógł
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=3785
    t jest co prawda w konfiguracji jeszcze z lampą, ale zasady ogólne są
    SAMOLOTY CB
    SAMOLOTY lotnictwo.net
    SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• baldhead_72
      Coś już napisał
      • 2011
      • 89

Mi się wydaje, że pomiar matrycowy jest powiązany (przynajmniej częściowo) z punktami AF. Być może stąd wynika, że jedne zdjęcia są ciemniejsze a drugie jaśniejsze. Przecież nie zawsze AF ustawi ostrość na tych samych punktach.

Komentarz

• flankerp
        Uzależniony
        • 2010
        • 636

Polecam też:
        Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Komentarz

• Bangi
          Moderator
          • 2010
          • 5499

Zamieszczone przez baldhead_72
          Mi się wydaje, że pomiar matrycowy jest powiązany (przynajmniej częściowo) z punktami AF. Być może stąd wynika, że jedne zdjęcia są ciemniejsze a drugie jaśniejsze. Przecież nie zawsze AF ustawi ostrość na tych samych punktach.
          to prawda
          SAMOLOTY CB
          SAMOLOTY lotnictwo.net
          SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• swallow77
            Początki nałogu
            • 2010
            • 322

Proponuję "wykład" przygotowany przez forumowicza "Janusz Body". Wyjaśnione są tam zasady pracy światłomierza oraz gałkologia jego użycia z tych zasad wynikająca.
            http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25632

Komentarz

Pracuję...