Rajdy - pomocy ! :)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • misiek100
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 27

Rajdy - pomocy ! :)

Witam. Od jakiegoś czasu fotografuję rajdy samochodowe. Bawiąc się w dłuższe czasy na 70% zdjęc popełniam jakiś błąd który rozmywa mi samochód (głownie z przodu) . O ile panoramowanie centralne idzie w miarę to strzały z boku są tragiczne. Dadam że zawsze celuję w numery startowe albo kaski kierowców. W związku mam kika pytań:

1. Gdzie celować środkowym żeby cały samochód był ostry np. ewentualnie przód nie tył.

2. Na jakim fokusie pracować podczas rajdów ?

3. Czy zmieniać punkt af żeby utrzymac ostry samochód w którymś z rogów
    kadru bo mam wrażenie że all servo podczas panningu trzyma ją tylko w środku .

Jestem amatorem i może pytania są śmieszne ale bardzo prosze o odpowiedź.

Przykładowe pstryki:

• mały głód
    Zablokowany
    • 2011
    • 16

[QUOTE=misiek100;959269] . O ile panoramowanie centralne idzie w miarę to strzały z boku są tragiczne.QUOTE]

:razz:

nie za bardzo wiem co uważasz za "panoramowanie centralne" a co za "strzały z boku"

ale w zakręcie niegdy nie bedziesz miał auta nieporuszonego ( bo to poruszenie a nie nieostrosć ) od A do Z

a to z tego powodu że przód przebywa inną droge niż tył w stosunku do obiektu nieruchomego czyli twojego aparatu

wiec musisz "strzelać z boku" :P

Komentarz

• sbogdan1
      Początki nałogu
      • 2007
      • 359

Nie jest to moja dziedzina, ale samoloty przynajmniej te śmigłowe czy motocykle to priorytet czasu, all servo + seria.Ustawienia czasu powiedzmy od 1/60 s i dłuższe,centralny punkt AF, staram się celować w przód,ale to nie reguła, wszystko zależy od warunków szybkości przedmiotu.Na pewno są tu lepsi znawcy ode mnie,więc powinni Ci to lepiej wytłumaczyć.
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      Zapomniałem podstawa to pewna ręka
      Ostatnio edytowany przez sbogdan1; 13067. Powód: Automerged Doublepost
      EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4 , 70-200/4 , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Komentarz

• misiek100
        Dopiero zaczyna
        • 2010
        • 27

[QUOTE=mały głód;959274]
        Zamieszczone przez misiek100
        . O ile panoramowanie centralne idzie w miarę to strzały z boku są tragiczne.QUOTE]

:razz:

nie za bardzo wiem co uważasz za "panoramowanie centralne" a co za "strzały z boku"

ale w zakręcie niegdy nie bedziesz miał auta nieporuszonego ( bo to poruszenie a nie nieostrosć ) od A do Z

a to z tego powodu że przód przebywa inną droge niż tył w stosunku do obiektu nieruchomego czyli twojego aparatu

wiec musisz "strzelać z boku" :P

,,Centralne" mniej więcej na wprost boku autka.
        Chodzi o to że jak bedzie samochód na łuku bardziej z przodu to w które miejsce walić żeby był w miare ostry - czytałem cos o zależności kątowej
        i prawdopodobnie waląc bardziej w przód rozjedzie mi się tył ale czy na pewno ??
        Zamieszczone przez sbogdan1
        Zapomniałem podstawa to pewna ręka
        No różnie to bywa
        Ostatnio edytowany przez misiek100; 36953. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Totalny
          Dopiero zaczyna
          • 2011
          • 33

zalezy czy panoramowanie czy mrożenie, przy panoramowaniu czasy dluzsze , AF ciągły, ostrzenie najlepiej środkowe. Przy kajtkach lub amatorskich zawodach ćwiczyć i ćwiczyć. Aby na RSMP zrobić jak najlepsze zdjęcia.
          "Zginęło wielu wspaniałych kierowców rajdowych, lecz odczytuję to jako pech, który w tej dyscyplinie przypłacić można dość szybko życiem. Jest to wielka tragedia, gdy w wyniku rywalizacji sportowej umiera człowiek." - Marian Bublewicz
          50D plus wiele nadziei.

Komentarz

• mały głód
            Zablokowany
            • 2011
            • 16

Zamieszczone przez misiek100
            prawdopodobnie waląc bardziej w przód rozjedzie mi się tył ale czy na pewno ??
            na pewno

ale nie martw sie
            to fajnie wygląda :P

Komentarz

• Totalny
              Dopiero zaczyna
              • 2011
              • 33

tak. tym bardziej jak ten tył zawija się na drzewie czy innym kamieniu :P
              "Zginęło wielu wspaniałych kierowców rajdowych, lecz odczytuję to jako pech, który w tej dyscyplinie przypłacić można dość szybko życiem. Jest to wielka tragedia, gdy w wyniku rywalizacji sportowej umiera człowiek." - Marian Bublewicz
              50D plus wiele nadziei.

Komentarz

• misiek100
                Dopiero zaczyna
                • 2010
                • 27

Zamieszczone przez Totalny
                zalezy czy panoramowanie czy mrożenie, przy panoramowaniu czasy dluzsze , AF ciągły, ostrzenie najlepiej środkowe. Przy kajtkach lub amatorskich zawodach ćwiczyć i ćwiczyć. Aby na RSMP zrobić jak najlepsze zdjęcia.
                Tylko panoramowanie - mrożenie już tam było kiedyś jadąc na rajd 500-600 km malo satyfakcjuonujące jest przywiezienie 15 % dobrych fot.
                Troche pomieszałem w tym poście,, masło maślane" chodzi mi o to że panoramowanie jako takie mi wychodzi jeśli takie najprostrze panoramowanie boku samochodu. Gorzej jeśli są inne ujęcia na długich czasach czyli np. Takie i tutaj chciałbym mieć przód ostry to mam walić centralnym w przód ??

link.

Komentarz

• mały głód
                  Zablokowany
                  • 2011
                  • 16

no raczej :P

http://www.voila.pl/428/rsed2/index.php?get=1&f=1

Komentarz

• misiek100
                    Dopiero zaczyna
                    • 2010
                    • 27

Zamieszczone przez mały głód
                    no o to pytałem z tym panoramowanie z ,,boku" :P

Jak bede chciał mieć ostrość na błotniku to walić centralnym i trzymac za nim ?. To już chyba prawie wszystko kumam.
                    Woogóle gdzie sie tutaj edytuje posty bo ślepy jakis dizsiaj jestem ;P
                    Ostatnio edytowany przez misiek100; 36953. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Totalny
                      Dopiero zaczyna
                      • 2011
                      • 33

mając mulący AF trudne jest strzelanie przodu auta przy wiekszych predkosciach.

byłem na patelni w piatek (bez aparatu), w sobote na dwóch pierwszych Osach i przywiozłem moze z 20 % zdjęć, no ale mieszkam 15 km od patelni :P

co do zdjęć, sprobowac zwiekszyc głębie, kombinować, ustawiac focus na szybę, ale to w zaleznosci od miejsca fotografowania.
                      50D plus wiele nadziei.

Komentarz

• misiek100
                        Dopiero zaczyna
                        • 2010
                        • 27

Zamieszczone przez Totalny
                        mając mulący AF trudne jest strzelanie przodu auta przy wiekszych predkosciach.

byłem na patelni w piatek (bez aparatu), w sobote na dwóch pierwszych Osach i przywiozłem moze z 20 % zdjęć, no ale mieszkam 15 km od patelni :P

co do zdjęć, sprobowac zwiekszyc głębie, kombinować, ustawiac focus na szybę, ale to w zaleznosci od miejsca fotografowania.
                        Ja akurat do Was miałem 460 km :P

mrożonek mam duzo fajnych i masę udanych panoramowań ale jakby to już jest dla mnie nudne - musze zaczac robiś na długich czasach resztę ujęć żeby zawsze ,,zdjęcie się ruszało" ;P Super rajd na Elmocie 1 raz - szkoda że tak się zakończył.

Komentarz

• mały głód
                          Zablokowany
                          • 2011
                          • 16

po co wam 200 takich samych zdjeć ? :>

zróbcie 5

ale niech przy tych 5 opada kopara

widziałem juz na rajdach fotografów stojących tak długo w jednym miejscu że az odciski butów wygnietli na trawie

Komentarz

• Totalny
                            Dopiero zaczyna
                            • 2011
                            • 33

masz racje. szczególnie szkoda mi tych +/- 18latków z ogromnymi szkłami, lampami ktorzy przestali godzine w jednym miejscu. ja osobiscie byłem wszedzie. w niedziele na pierwszych trzech. niedługo już w sumie zapraszam do Jeleniej Góry
                            50D plus wiele nadziei.

Komentarz

• Sergiusz
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2708

Polecam artykuł forumowego kolegi kuzi4 w tym temacie http://fotofanklub.pl/index.php?opti...dow&Itemid=192
                              Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

Pracuję...