Jak uzyskac takie kolory?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ziombel
    • 2011
    • 3

Jak uzyskac takie kolory?

Witam serdecznie
    Jestem tu ze tak powiem swierzakiem choc od dluzszego czasu z zainteresowaniem sledze wszystkie posty.
    Prosze o podpowiedz znawcow tematu na temat tych zdjec:

Chodzi mi przede wszystkim o kolory. Sa bardzo zywe i wyraziste. Czego to zasluga?? Czy myslicie ze to tylko zabawa krzywymi w PS czy moze cos bardziej tajemniczego??
    Nie jestem specjalista-fotografem wiec prosze o wyrozumialosc
    Pozdrawiam
  • yakuza144
    Bywalec
    • 2010
    • 163

Myślę że podobny efekt można uzyskać poprzez zabawę suwakami w PS-ie. Odpowiednie nasycenie + kontrast

Komentarz

• punky
      Początki nałogu
      • 2008
      • 483

Na pierwszej focie nie widze nic specjalnego w kolorach, podbity mocno kontrast i to wszystko,
      druga fota kompletnie mi sie nie podoba jesli chodzi o obrobke, ale jw.
      R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Komentarz

• Eddie
        Coś już napisał
        • 2005
        • 82

Zacząłbym od podbicia kontrastu na przykład przy pomocy krzywych w PSie.
        Regulamin pkt 8.
        Moje zdjęcia na www.obiektywni.pl
        Mój DigArt

Komentarz

• ajma
          Dopiero zaczyna
          • 2007
          • 47

Zdjęcia w w mocnym słońcu, duży kontrast, "ciepłe" WB, saturacja "podkręcona" do góry, na drugim zdjęciu duża winieta.

Komentarz

• liquidsound
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1956

Moze Grzesiek sie wypowie bo jest na forum podesle mu link
            1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
            Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• Ziombel
              • 2011
              • 3

Dziekuje za szybkie odpowiedzi. Nie twierdze ze jest to zdjecie nad ktorym wzdycham ale ogolnie podoba mi sie (kwestia gustu) i chcialbym znac przepis na takie kolory Wiec jesli Grzegorz bedzie mogl mi zdradzic ten sekret to bardzo prosze.
              Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki za odpowiedzi

Komentarz

• merida
                Początki nałogu
                • 2010
                • 416

duża to zasługa 16-35 który ładnie oddaje kolory,może delikatnie podkręcone do tego.
                Instagram

Komentarz

• gary
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 158

Grzesiek był u nas na warsztatach
                  Sebastian Małachowski

Komentarz

• _igi
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2035

Można takie efekty osiągnąć filtrem NIS Color Efex Pro. Albo popychając vibrance do góry, saturacje, odpowiednio pobawić się balansem bieli i pozostałymi suwaczkami.

No i odpowiednie naświetlenie zdjęcia - niedoświetlone mają solidniejszy kolor, niż prześwietlone.
                    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• dancio
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 104

szczerze jedno i drugie zdjecie zepsute kontrastrem .. brak poltonow.. mi sie te foty nie podobaja i raczej nie cieszylbym sie z tego ze byl ten ktos na warsztatach bo to wtedy raczej slaba reklama :P
                      2x 5D Mark III : 15mm fish, 14 2.8 II,; 24L 1.4 II ; 35 1.4 ; 85 1.2 II ; 100 2.8 Macro IS ; 135L 2.0 70-200 2.8 IS II 2x600EX ST-E3 www.fotoroko.pl

Komentarz

• manfred1
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 842

To, że autor zdjęć był na warsztatach u Garego nie znaczy że obrobił akurat te dwa zdjęcia tak jak pokazał to Gary na warsztatach ... chyba sie zapętliłem.
                        Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Komentarz

• dancio
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 104

Zamieszczone przez gary
                          Grzesiek był u nas na warsztatach
                          No sam gary to zareklamowal dlatego napisalem .. wiec nie rozumiem tego posta ponizej mnie .. to bylo stwierdzenie..
                          2x 5D Mark III : 15mm fish, 14 2.8 II,; 24L 1.4 II ; 35 1.4 ; 85 1.2 II ; 100 2.8 Macro IS ; 135L 2.0 70-200 2.8 IS II 2x600EX ST-E3 www.fotoroko.pl

Komentarz

• zajac4
                            • 2011
                            • 13

Hej,

zaprezentowane na poczatku foty - aby uzyskać identyczny efekt:

1. Potrzebny szeroki obiektyw w zakresie 14-18mm
                            2. W Lr wywołujemy RAW zgodnie ze wskazówkami z wątku o Cutting Edgu (żadne repoglamour!)

3. W PS lub w samym LR dajemy na maksa nasycenie, vibrance'm lub każdym innym podsysaczem kolorów

Komentarz

• Da__FreaK
                              Początki nałogu
                              • 2009
                              • 449

Ja mam nieco inne pytanie..
                              Czy takie efekty mozemy uzyskac za pomoca CR i PS-a jedynie ? Czy musi byc tez lightroom w uzyciu ? Osobiscie nie znam , i nie uzywam lightrooma stad moje pytanie.

Komentarz

Pracuję...