Fotografowanie pod słońce

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • K_S
    • 2011
    • 11

Fotografowanie pod słońce

Witajcie. Mam problem który był poruszany pewnie setek razy, szukalem, szukalem i nie znalazłem odpowiedzi. A mianowicie. Do mojego 50d + tamron 17-50 f/2.8 dokupilem filtr polar marumi dhg i ruszyłem w teren. Zabralem ze sobą modelke i godzina 8.30 rano bylem juz na miejscu. Chmury ładne, niebo ładne, troche zimno ale dajemy rade. Problem mam z prawidłowym naswietleniem zdjęcia :/ Załóżmy że jestem zmuszony robić zdjęcie praktycznie pod słońce. Słońce stojąc przed modelką jest na godzinie 2. Kadruje tak ze nie mam slonca w kadrze. F 6.3, czas 1/100, ISO100, bez lampy. Po zrobieniu zdjęcia twarz wychodzi ciemna :/ reszta zdjęcia ok. Przy takich ustawieniach aby twarz byla poprawnie naswietlona wypala mi się reszta zdjęcia :/ Czytałem na temat wyboru trybu pomiaru światła jednak jaki bym tryb nie wybral fotka nie jest poprawnie naswietlona :/
  • streaker
    Początki nałogu
    • 2009
    • 389

A spodziewałeś się czegoś innego robiąc pod światło ?
    Błyskamy kolego w takich wypadkach
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Komentarz

• miczael
      Bywalec
      • 2010
      • 160

Ja w takich przypadkach poza modelka zabieram blendę Złoto/białą i zależnie od zamierzonych efektów odbijam sobie słoneczko i rzucam na modelkę...
      Pozdrawiam

50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2

Komentarz

• MaciekH
        Uzależniony
        • 2006
        • 662

Zamieszczone przez streaker
        Błyskamy kolego w takich wypadkach
        Albo używamy blendy... albo po prostu nie robimy zdjęć pod słońce:P
        20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• airhead
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2495

albo zasłaniamy modelką słońce
          Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
          Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• amroz
            Uzależniony
            • 2006
            • 772

błysk lampą albo blenda. Innego sposobu nie znam.

Komentarz

• MaciekH
              Uzależniony
              • 2006
              • 662

Zamieszczone przez airhead
              albo zasłaniamy modelką słońce
              Tak oszukasz pomiar światła, ale do poprawnej ekspozycji i na tle i na modelce niewiele to wniesie...
              20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• YouCan92
                Coś już napisał
                • 2011
                • 67

ewentualnie jak nie blenda i błyskanie to PhotoShop xD
                5DmkII + słoiki + inne akcesoria + pomysł

Blog osobisty

Komentarz

• K_S
                  • 2011
                  • 11

domyslałem się że tak, pomysle nad blendą ( mam takową wykonaną z koca ratunkowego ;-) bo jak błyskam to nie za bardzo mi się to podoba.. Co do Photoshopa to wolałbym jak najmniej go używać robiąc dobre zdjęcie wyjściowe.. Poniżej próby uratowania zdjęcia.

Komentarz

• photographus
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 434

Zamieszczone przez K_S
                    bo jak błyskam to nie za bardzo mi się to podoba
                    błysk błyskowi nierówny. w necie masz mnóstwo omówień fotografowania pod światło z błyskiem wypełniającym

Zamieszczone przez K_S
                    Co do Photoshopa to wolałbym jak najmniej go używać robiąc dobre zdjęcie wyjściowe.. Poniżej próby uratowania zdjęcia.
                    rzeczywiście próby

pozd®ówka
                    regulamin pkt 8

Komentarz

• K_S
                      • 2011
                      • 11

Panie Photographus. Nie po to przyszedłem do działu technik fotografowania zebyś pisał mi:
                      "w necie masz mnóstwo omówień fotografowania pod światło z błyskiem wypełniającym". Wydaje mi się że zadałem pytanie w odpowiednim dziale tak? Załączyłem fotki bo może błąd popełniłem gdzie indziej tak? Na google.pl mam załączać fotki? Człowieku jak nie masz nic do powiedzienia to sie nie odzywaj. Po to jest taki dział żeby dzielić sie technikami a nie odsyłać gdzieś... w necie... Do tego słowa "rzeczywiście" próby" dalej nie są odpowiedzią na moje pytanie. Najlepiej byłoby jakbyś już nic nie pisał w tym temacie chyba że nabijasz posty.

Komentarz

• dziobolek
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2634

Panie K_S, wypada się zapoznać z:

http://canon-board.info/announcement.php?f=13&a=3

następnie z:

http://www.canon-board.info/announcement.php?f=27&a=22

skorzystać z http://maciejko.net/cbsearch/

co da nam wynik wyszukiwania http://www.google.pl/search?num=100&...nfo&tbs=&tbo=1

i dopisać się w istniejącym wątku, ot chociażby tutaj - http://canon-board.info/showthread.php?t=67245

Pozdrówka!
                        "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                        Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                        tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• faulk
                          Dopiero zaczyna
                          • 2009
                          • 37

Przy szerszych kadrach, trochę może pomóc obiektyw, który nie traci kontrastu pod światło.
                          Rewelacyjnie w takiej fotografii sprawdza się 24/1.4 II.
                          5d...

Komentarz

• ksx
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 290

Błysk wypełniający w najprostszej postaci: Av, przysłona jaka daje pożądaną głębię, czas z automatu, lampa w ttl. Korekcja ekspozycji jak za dużo/za mało zastanego, korekcja błysku jak za dużo/za mało błyskowego. Nie ma jednej uniwersalnej recepty na każdy zamysł jaki chcesz wprowadzić w życie. I łatwo doprowadzić do sytuacji, kiedy dostaniesz sztuczne płaskie zdjęcie.
                            Co do wychodzenia rano...wychodzisz rano dla panującego wtedy światła. Korzystaj z niego. Walenie wtedy pod włos i próby reanimowania tego w ps, to kiepski pomysł.

Komentarz

• K_S
                              • 2011
                              • 11

dzieki bardzo ksx za pomoc, zbieram wszystkie informacje razem i w sobote ruszam z rana w teren, moze już bede mial stojak do blendy oczywiscie z kibel-rurek Jak sie sprawdzi to zaopatrze sie w taki z prawdziwego zdarzenia ;-)

Komentarz

Pracuję...