Studyjne fashion - wydluzanie nog modelek

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mad_Mac
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 1458

Studyjne fashion - wydluzanie nog modelek

Mam takie pytanko.
    Jak wydluzyc nogi modelka w fotografii studyjnej?
    Nie mowie tu oczywiscie o strzelaniu pod katem tylko o Photoshopie.
    Ogladajac wywiad z Marcinem Tyszka przyznal ze wydluza nogi o okolo 30%
    Widac to na jego pracach. Przyznam ze choc jego 30% wyglada dosc nienaturalnie to przy niektorych modelach zabieg lekkiego wydluzenia nog by sie sprawdzil.
    Czy ktos mogl by mi dac jakas wskazowke jak to zrobic?
    Tu link do folio http://www.marcintyszka.com/

Z gory dzieki za wszelkie tipsy

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK
  • ArekLodzPl
    Początki nałogu
    • 2008
    • 346

A po co się męczyć w Ps, sfotografuj z dołu i już ci nogi przerysuje. Jeśli jednak chcesz się z tym bawić w Ps, to chyba najszybciej lasso i przekształć

Komentarz

• SebaWolf
      Początki nałogu
      • 2006
      • 324

Zamieszczone przez ArekLodzPl
      A po co się męczyć w Ps, sfotografuj z dołu i już ci nogi przerysuje. Jeśli jednak chcesz się z tym bawić w Ps, to chyba najszybciej lasso i przekształć
      W CS5 Puppet Warp wydaje się być dobrym narzędziem do takich zabiegów.

Komentarz

• Mad_Mac
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 1458

Zamieszczone przez ArekLodzPl
        Nie chce przerysowac calej modelki, zreszta ciezko bylo by to zrobic np 85mm do tego moje tlo ma tylko jakies 195cm wysokosci.

Zamieszczone przez SebaWolf
        W CS5 Puppet Warp wydaje się być dobrym narzędziem do takich zabiegów.
        Mam CS5 wiec sprobuje sie pobawic w domu. Wlasnie wpisalem to youtuba i jestem pod wrazeniem tego narzedzia!

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200

Komentarz

• pawciolbn
          Uzależniony
          • 2010
          • 653

obejrzałem te zdjęcia i na moją skromną wiedzę wygląda to na nieco szerszy kąt i kadrowanie pod kątem. kolejnym zabiegiem jest moim zdaniem Perspektywa w PS + drobne poprawki. na niektórych zdjęciach samo Lasso i rozciąganie chyba nie pomoże.
          5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Komentarz

• Mad_Mac
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 1458

Zamieszczone przez pawciolbn
            obejrzałem te zdjęcia i na moją skromną wiedzę wygląda to na nieco szerszy kąt i kadrowanie pod kątem. kolejnym zabiegiem jest moim zdaniem Perspektywa w PS + drobne poprawki. na niektórych zdjęciach samo Lasso i rozciąganie chyba nie pomoże.
            Chodzi mi glownie o te studyjne gdzie modelka ewidentnie stoi na wprost aparatu a nie pod katem. Tam ewidetnie widac programowe rozciagniecie nog.

Komentarz

• pawciolbn
              Uzależniony
              • 2010
              • 653

no dokładnie - te na wprost, bo są i takie, na których siedzi bokiem, ma podkulone nogi i też niektóre wyglądają "dziwnie" - przy tych może faktycznie użyto Puppet Warp, ale przy tych na wprost to na moje oko: szerszy kąt i kadrowanie pod kątem, a następnie prostowanie w PS. tak mi się tylko wydaje, możliwe, że one "tak mają"
              5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Komentarz

• Mad_Mac
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 1458

Zamieszczone przez pawciolbn
                no dokładnie - te na wprost, bo są i takie, na których siedzi bokiem, ma podkulone nogi i też niektóre wyglądają "dziwnie" - przy tych może faktycznie użyto Puppet Warp, ale przy tych na wprost to na moje oko: szerszy kąt i kadrowanie pod kątem, a następnie prostowanie w PS. tak mi się tylko wydaje, możliwe, że one "tak mają"
                A imiona ich to czapla i zuraw
                Byc moze jest jak mowisz. Nie bawilem sie prostowaniem.

Komentarz

• model
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 346

Do wydłużania nóg można także użyć tilt-shifta.
                  Podpisy kłamią

Komentarz

• analogforever
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 675

trzeba znależć modelke z długimi nogami jak sie taką chce mieć na zdjeciu a nie pierwszą lepszą dziewczyne fotografować i potem upiekszać w PS ,modelka jest mpdelką bo ma do tego predyspozycje pewne ,mn odpowiednia budowa ciała .
                    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Komentarz

• aligator16
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 457

Dokładnie, dobra modelka to podstawa, ja głownie dodaje do tego 24mm i fotografowanie z niskiego pułapu

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18793

Takie manipulacje to niestety standard. Modelka ma wyglądać smukło i koniec. Takie jest zapotrzebowanie klientów zlecających reklamę, a z tym jak wiadomo się nie dyskutuje. I to upiększanie dotyczy też tych najpiękniejszych nie ma tu nic do rzeczy kogo się stawia przed obiektywem.
                        Zresztą jest to też problem społeczny - małolaty oglądają takie zdjęcia i później wpadają w kompleksy na punkcie swojego wyglądu. Jest zdajsie nawet jakiś ruch który próbuje walczyć z takimi manipulacjami.
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• analogforever
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 675

a swoją drogą aby ocenić co było robione z fotką to trzeba dziewczyne widzieć na żywo jak wyglada ,tak to tylko gdybanie . :-D
                          T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18793

Tys prowda - jak u nas mawiają .

Co nie zmienia faktu, że jak powstają takie inicjatywy to coś musi być na rzeczy.
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• RodArt
                              Dopiero zaczyna
                              • 2010
                              • 15

Proponuję sprawdzenie w jakiejś agencji modelek od jakiego wzrostu biorą dziewczyny. Popatrzcie jakie wymiary mają w portfoliach, następnie weźcie poprawkę na wymagania powiedzmy w takim Mediolanie. Te modelki nie są wybierane od tak sobie tylko ściśle wedle wymogów, nie pasuje do projektu to "out". Jeśli się zachce takiej kobitce zjeść o jedno ciasteczko za dużo i przytyje, to ma praktycznie zerowe szanse w castingu. Przy takich wielkich pieniądzach jakie są w świecie mody nikt nie będzie się nad nimi rozczulał. Chcą kobitke z długimi nogami do projektu to takiej szukają. Dopiero w drugiej kolejności w post produkcji robią takie rzeczy jak np wymienione wydłużanie nóg.

Dobra modelka jest jak dobry materiał zdjęciowy do postprodukcji. Wiadomo nawet w Ps można zrobić np. sztuczne krople deszczu, ja natomiast cenił bym bardziej uchwycenie takowych w "realu". Szeroki kąt w obiektywie jest bardzo pomocny jednak trzeba uważać, żeby nie przekombinować z naturalnymi kształtami ciała.

Chciałbym jeszcze przedstawić swoje zdanie, że nie potrzebujemy do wszystkich zdjęć modelek, które będą się mieścić w "standardach firm od ciuchów". Pokazujmy na zdjęciach piękno każdej kobiety nie wydziwiając i nie narzucając swoich gustów. Nie lubię takiego traktowania kobiet jak robotów, gdzie standardy w wymiarach zmieniają się sezonowo z narzuconą modą.

Mad_Mac jakbyś mógł to podaj gdzie ten wywiad z Tyszką można zobaczyć ?

na koniec dla miłośników długich nóg: www.kasiabielska.com
                              C 350D + BG-E3 | S 8mm f/3.5 CS MC | C 18-55mm f/3.5-5.6 IS | C 50mm f/1.8 II | Pentacon 135mm f/2.8 MC | lampy Metz 36 C-2 | Phottix Tetra II Wireless Flash | Softbox, Parasolki, Statywy..

Komentarz

Pracuję...