Raw-y

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Szczur88
    Początki nałogu
    • 2008
    • 384

Wołam ACR, akurat to nie było "wołane" w sensie przestawiania czegokolwiek, po prostu załadowany raw, i od razu konwersja, bez zmiany niczego, czyli "straight out of camera"
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Komentarz

• chyrus
      Początki nałogu
      • 2005
      • 436

Mam podobne spostrzeżenia. Też mam 5D II i 30D. Na "pionie" jest jak u Ciebie. Barwy -pomarańcze i czerwienie ogólnie lepiej wychodzą z 30D. Używam Lightrooma. Zauważyłem też, że co nowsza wersja ACR, tym lepiej sobie radzi z RAWami z 5tki. W innych odrawiarkach takich niuansów nie zauważyłem, albo nie na taką skalę.
      digart

Komentarz

• Merde
        Grzeczny i układny podpis
        • 2008
        • 7756

Zamieszczone przez Szczur88
        "straight out of camera"
        Taki termin nie istnieje ACR rawa jakoś musi zinterpretować, robi to wg zadanego algorytmu. To, że ty suwaczków nie ruszałeś niczego nie zmienia.
        I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Szczur88
          Początki nałogu
          • 2008
          • 384

Oczywiście, ale np przy moich ustawieniach interpretuje go tak, jak było ustawione w aparacie (kontrast, nasycenie, balans bieli itp). Bez korygowania, wyostrzania etc. I niestety czego bym nie robił (odrobinę pomaga ustawienie (adobe camera faithful) efekt jest taki... Tu niewiele widać, ale jeśli zacznę np podnosić kontrast, to efekt jest już patologicznie zły... Nie bluzgam na aparat, bo on jest jaki jest, high end zdecydowanie jeszcze daleko, po prostu chcę zobaczyć podobny raw z 1Ds mk III, jeśli tam nie ma tego problemu - sobie taki po prostu kupię
          www.t-jack.pl
          Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Komentarz

• ska
            Coś już napisał
            • 2010
            • 73

Moze to kwestja przestrzeni barwnej?
            http://damnian.blog.com/

Komentarz

• Szczur88
              Początki nałogu
              • 2008
              • 384

W obu było to samo, teraz pracuję w sRGB, żeby nie konwertować przed publikacją.
              www.t-jack.pl

Komentarz

• siudym
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2249

zobaczyć podobny raw z 1Ds mk III, jeśli tam nie ma tego problemu - sobie taki po prostu kupię
                I co myslisz bedzie lepiej?
                Kiedys tez zwracalem uwage na cienie i zastanawialo mnie czy Ds3 majacy podoba matryce bedzie lepszy. Szukalem rawow, znajdywalem jakies w sieci i niestety roznic nie zauwazylem.

Chyba popularnosc i cena 5D2 dodaje jej wad.

Komentarz

• Szczur88
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 384

No właśnie chcę się dowiedzieć, czy będzie lepiej... Tzn lepiej na pewno będzie, bo będę miał AF, i szczelniejszą puchę, wyższe synchro itp, ale głównie zależy mi na jakości obrazu na niskich czułościach.
                  www.t-jack.pl

Komentarz

• Sławek
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 968

Oczywiście, ale np przy moich ustawieniach interpretuje go tak, jak było ustawione w aparacie ..........
                    Gdybyś zrobił fotkę od razu w jpegu to aparat właściwie też tego jotpega by zrobił z rawa. Aparat zawsze robi rawy a potem przelicza lub nie. Każdy odrawiacz ma własne algorytmy. Gdybyś użył kilku, to za każdym razem fotka mogła by być inna, mimo braku ingerencji w ustawienia softu .A przecież nie można by powiedzieć że tak ustawił aparat. Widzę tą dziwną szarzyznę w przejściu tonalnym ale według mnie, coś masz z ACRem nie tak. Bo ja przejżałem na szybko swoje fotki i czegoś podobnego nie znalazłem. Aparat nie rozdziela równomiernie bitów dla świateł i cieni. w światłach ilość bitów jest nieporównywalnie większa. W cieniach w związku z tym, może pojawić się pewne zubożenie w kolorach. Ale to co widać na Twoim zdjęciu jest co najmniej dziwne. Spróbuj wywołać tego rawa czymś innym.
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    Chyba że to po prostu tylko kiepski makijaż .
                    Ostatnio edytowany przez Sławek; 16575. Powód: Automerged Doublepost
                    www.fotokrajs.pl

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18793

Zamieszczone przez siudym
                      zastanawialo mnie czy Ds3 majacy podoba matryce
                      Pewien jesteś? Bo ja nie - a no tak liczba pikseli jest podobna :cool:.
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• siudym
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2249

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                        Pewien jesteś? Bo ja nie - a no tak liczba pikseli jest podobna :cool:.
                        Pewne sa tylko smierc i podatki

Ale jak ktos wychwyci nawet w 1:1 roznice 5D2 i 1Ds3 to z checia je zobacze. In teresowalem sie tematem cieni kiedys i nie widze roznicy w tym temacie.
                        A ogolnie porownan jest masa - sa wrecz identyczne:

Komentarz

• Merde
                          Grzeczny i układny podpis
                          • 2008
                          • 7756

No właśnie chcę się dowiedzieć, czy będzie lepiej... Tzn lepiej na pewno będzie, bo będę miał AF, i szczelniejszą puchę, wyższe synchro itp, ale głównie zależy mi na jakości obrazu na niskich czułościach.
                          No to jeszcze raz: sprawdź czy inne wołarki RAW (DPP, C1) dają ten sam efekt.
                          Być może niepotrzebnie szukasz winy w sprzęcie, a winny jest soft...
                          Albo wystaw rawa, sprawdzimy sobie sami.
                          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18793

Zamieszczone przez Merde
                            Albo wystaw rawa, sprawdzimy sobie sami.
                            Według mnie to od tego należałoby zacząć, bo póki co to tu bijemy pianę na potęgę :cool:.
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• Szczur88
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 384

Bijemy pianę, bo gadamy nie na temat. Nie lubię 5D, chcę go zamienić, potrzebne mi RAW-y z 1Ds mk III, żeby sprawdzić, czy akurat zamienić na to, czy szukać dalej 5D zostaje jako kamerka...
                              www.t-jack.pl

Komentarz

• Janusz Body
                                Moderator
                                • 2004
                                • 5757

Kup Nikona. Nie bedziesz potrzebował RAWow z 1Ds.

Janusz,
                                Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

Pracuję...