mała głębia ostrości <bardzo mała>

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • przemko216
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 45

mała głębia ostrości <bardzo mała>

Byc może zostanę zjechany ale nie daje mi to spokoju...
    otóż dotychczas fotografowałem analogiem od 1995-2006 a kompaktem dla niektorych małpką canonem s3is 2006-2010
    i nigdy ale to przenigdy nie spotkałem się z takim trendem aby ustawiac tak bardzo małą głębię ostrości .Czy to jakś nowa moda aby
    liśc w zbliżeniu pokazany był w 1/3 lub mniej a buzia dziecka u którego widzę tylko jedno wyraźne oko a drugie rozpłynięte w niesamowitym bokeh"u no ręce opadają .Czy to komuś się podoba?
    Zawsze nawet na takiej małpce starałem się ustawić rozmydlenie tła <tak tak nie śmiać się nawet nie wiedziałem że tak to się nazywa :bokeh" ale nigdy na obiekt który właśnie staram się uchwycić.
    Chyba nie zostanę zbanowany za taki tok rozumowania?
    pozdrawiam przemek
  • allxages
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2549

Zamieszczone przez przemko216
    i nigdy ale to przenigdy nie spotkałem się z takim trendem aby ustawiac tak bardzo małą głębię ostrości .
    Widocznie poza fotografowaniem nie interesowałeś się jako taką fotografią. Polecam poogladać prace najlepszych w różnych dziedzinych, aby zobaczyć, że trendy są różne i różniaste.

Czy to komuś się podoba?
    Zapewne istnieją takie osoby. Tak samo jak osoby, którym to się nie podoba. Gusta i guściki.

Zawsze nawet na takiej małpce starałem się ustawić rozmydlenie tła <tak tak nie śmiać się nawet nie wiedziałem że tak to się nazywa :bokeh" ale nigdy na obiekt który właśnie staram się uchwycić.
    No cóż, skoro nie znałeś określenia bokeh to rzeczywiście przez ostatnie 15 lat nie interesowałeś się inną fotografią jak swoją. Wolno i tak. Inna kwestia, że nie wiesz jakie było przesłanie autora zdjęcia i co było jego obiektem, więc skąd te wyroki?

Nie sądzę. Przecież chodzi o to, żeby robić zdjęcia takie jakie się samemu sobie podobają. Lubisz domykać obiektyw to domykaj. Nie widzę w tym żadnego problemu!

Komentarz

• Kolaj
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 3293

Za rozumowanie się nie banuje A z tą milimetrową GO to rzecz gustu i faktycznie trochę moda. Nie trzeba koniecznie iść tym tropem.

Komentarz

• dziobolek
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2634

...Czy to jakś nowa moda aby
        liśc w zbliżeniu pokazany był w 1/3 lub mniej a buzia dziecka u którego widzę tylko jedno wyraźne oko a drugie rozpłynięte w niesamowitym bokeh"u no ręce opadają .Czy to komuś się podoba?...
        Przemko, to jest wszystko rzecz gustu.
        Jeden będzie się zachwycał jak "dziełem sztuki" natomiast inny uzna to za typowy "gniot".

IMHO jest to efekt "mody" na super jasne szkiełka, lecz nie każdy używa ich z rozsądkiem.
        Część myśli że mając jasny słoik wszystko trzeba "tłuc" z bardzo małą GO,
        no bo do czego innego może służyć tak jasny obiektyw

A w sieci jest szczególny wysyp takich "dzieł sztuki" - eksperymentów z małą GO,
        i każdemu "miszczowi" wydaje się, że to jego "dzieło" jest na tyle godne uwagi, by je umieścić on-line.

Pozdrówka!
        "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
        Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
        tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• przemko216
          Dopiero zaczyna
          • 2010
          • 45

jak tu kogoś zacytować?
          cytuję "Polecam poogladać prace najlepszych w różnych dziedzinych, aby zobaczyć, że trendy są różne i różniaste."

Oglądałem niektóre fotki z naszej galerii sa poprostu ... wypasione.

cytuję"No cóż, skoro nie znałeś określenia bokeh to rzeczywiście przez ostatnie 15 lat nie interesowałeś się inną fotografią jak swoją."
          Tak przyznaję że zawsze staralem się robić dobre fotografie w następnej kolejności niezłe ujęcia , a często zdażało mi sie pstrykac fotki. Ale ale odkąd kupiłem lustro coś sie zaczęło....Dlatego tu jestem

cytuję"Inna kwestia, że nie wiesz jakie było przesłanie autora zdjęcia i co było jego obiektem, więc skąd te wyroki?"
          Broń panie mnie przed takimi wyrokami ,poprostu zadaję sobie pytanie co ma mi pokazac obraz ze wspomnianym dzieckiem kiedy w kadrze całej twarzy widze wyraźnie tylko jedno oko a drugie wraz z uchem jest cały w przesadzonym bokeh lub jak wspomnialem widze liść a raczej wycinek reszta zlewa się z lasem ?
          Rozumiem moda.powiecie :miał małpkę nie wie co mówi,ok zgodze się z tym dopiero się uczę lustra lecz ten kto miał w miare zaawansowany kompakt ten wie ile się trzeba namęczyć naiprowizować aby zrobić dobe zdjęcie portretowe.małpką.
          tak tak miałem tam podgląd głebi kto ma taką hybrydę ten wie o co chodzi.
          Lecz szlag mnie trafia jak kolega pokazuje mi z dumą fotkę dla staysfakcji powiem że nie robiona canonem i widzę monetę 1groszową ślicznie oświetloną lecz to co widzę to 2 milimetry ostrego obrazu.reszta bokeh.
          ja na pewno nie pójdę tym tropem .I dzięki Kolaj za zrozumienie

Komentarz

• aciek_l
            Bywalec
            • 2009
            • 213

Zależy od tego, co chce się uzyskać i od, oczywiście, gustu. Ja osobiście bardzo lubię małą głębię ostrości. Nadaje takiej plastyczności i,szczególnie w portretach, pomaga zwrócić uwagę na istotne szczegóły,a inne detale mogą się przyjemnie i czasem tajemniczo rozmywać.

Komentarz

• przemko216
              Dopiero zaczyna
              • 2010
              • 45

IMHO jest to efekt "mody" na super jasne szkiełka, lecz nie każdy używa ich z rozsądkiem.
              ja strzelałem foty na analogu to 7 razy się zastanawiałem czy kadr dobry i czy czas aby nie za duży a teraz ....podgląd i cyk myk

Komentarz

• allxages
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2549

jak tu kogoś zacytować?
                na dole z prawej strony posta masz guzik QUOTE

cytuję "Polecam poogladać prace najlepszych w różnych dziedzinych, aby zobaczyć, że trendy są różne i różniaste."

Oglądałem niektóre fotki z naszej galerii sa poprostu ... wypasione.
                Daj spokój, 95% naszej galerii to nadaje się co najwyżej na naszą klasę. Powiedziałbym raczej, że są tam osoby które rokują na dobre zdjęcia, ale tych dobrych to tam jak na lekarstwo. Ja mówałem o najlepszych, czyli jakiś HCB, EE, AA i tacy tam.

cytuję"Inna kwestia, że nie wiesz jakie było przesłanie autora zdjęcia i co było jego obiektem, więc skąd te wyroki?"
                Broń panie mnie przed takimi wyrokami ,poprostu zadaję sobie pytanie co ma mi pokazac obraz ze wspomnianym dzieckiem kiedy w kadrze całej twarzy widze wyraźnie tylko jedno oko a drugie wraz z uchem jest cały w przesadzonym bokeh lub jak wspomnialem widze liść a raczej wycinek reszta zlewa się z lasem ?
                Nie widziałem zdjęć, nie skomentuję zatem.

Rozumiem moda.powiecie :miał małpkę nie wie co mówi,ok zgodze się z tym dopiero się uczę lustra lecz ten kto miał w miare zaawansowany kompakt ten wie ile się trzeba namęczyć naiprowizować aby zrobić dobe zdjęcie portretowe.małpką.
                tak tak miałem tam podgląd głebi kto ma taką hybrydę ten wie o co chodzi.
                Lecz szlag mnie trafia jak kolega pokazuje mi z dumą fotkę dla staysfakcji powiem że nie robiona canonem i widzę monetę 1groszową ślicznie oświetloną lecz to co widzę to 2 milimetry ostrego obrazu.reszta bokeh.
                ja na pewno nie pójdę tym tropem .I dzięki Kolaj za zrozumienie
                Żadna moda. To było, jest i będzie. Od dziesiątek lat. Moda raczej trwa trochę krócej. Chyba, że modą jest cała fotografia od kiedy powstała.
                Rób zdjęcia takie jak lubisz i się nie przejmuj.
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                Zamieszczone przez allxages
                na dole z prawej strony posta masz guzik QUOTE
                Miało być cytuj a nie quote
                Ostatnio edytowany przez allxages; 5614. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• dziobolek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2634

ja strzelałem foty na analogu to 7 razy się zastanawiałem czy kadr dobry i czy czas aby nie za duży a teraz ....podgląd i cyk myk
                  Po prost wrzuć na luz - więcej dystansu.
                  Takie czasy, że każdy ma "swoje miejsce" w sieci i może publikować co mu się rzewnie podoba :wink:

Tyle że nikt nie zmusza do oglądania... jak coś mi nie pasi - idę dalej.
                  Selekcja naturalna.

P.S. Potrenuj trochę edycję i cytowanie - wbrew pozorom to proste :wink:

Pozdrówka!
                  "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                  Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                  tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• allxages
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2549

No z edycją może być problem ;-)

Komentarz

• przemko216
                      Dopiero zaczyna
                      • 2010
                      • 45

wrzucam na luz poprostu będę omijał takie foty Selekcja naturalna.
                      A przyzać muszę że niektóre fotografie na galerii robią wrażenie.

Napisał przemko216

Nie widziałem zdjęć, nie skomentuję zatem.

niestety nie wrzucę linków i nie powiem które zdęcia tak bardzo rażą moje zmysły bo by był lincz na demną he he w biały dzień.

pomimo wszystko ja tak nie twierdzę
                      aj spokój, 95% naszej galerii to nadaje się co najwyżej na naszą klasę. Powiedziałbym raczej, że są tam osoby które rokują na dobre zdjęcia, ale tych dobrych to tam jak na lekarstwo. Ja mówałem o najlepszych, czyli jakiś HCB, EE, AA i tacy tam.

aby jeszcze większość zrzucała pliki z exkifem to byłby raj

ps nie mam żadnych cytuj ani quote

Komentarz

• preinwher
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 458

ps nie mam żadnych cytuj ani quote
                        Prawy dolny róg każdego posta.

http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

• Joshec
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 167

Hmmm, no to proponuje Ci, spróbuj zrobić ładnie zdjęcie makro monety 1-groszowej tak, aby cała była w GO. Powodzenia, daj znać jak Ci poszło...

Komentarz

• Przemek_PC
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2462

Jasne szkła kosztują jak jasna cholera i jak już ktoś kupi takie jasne szkło to nie po to żeby robić fotki na f8. Jak się ma używalne f1,4 to się na nim robi, nieważne że jedno oko ostre a drugie, ważne że na f1,4 zrobione (większość nie ma f1,4 więc jakoś trzeba się wyróżnić z tłumu ) Druga sprawa to powtarzane m.in. na tym forum hasło "lampa to zło, wysokie ISO otwarty obiektyw i światło zastane to dobro". No i robi się na pełnej dziurze bo światła jak na lekarstwo a lampą błysnąć to profanacja fotografii.

Komentarz

• retter
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 432

Od razu profanacja, ja tam dużo bardziej wole światełko zastane niż sztuczne. Mam tanie stałeczki bo je po prostu polubiłem. Ale to nie znaczy że używam ich max otwartych. Zazwyczaj przymykam lekko wówczas obrazek się poprawia ale też jak chce przymykam do f8.

A to co mówi przemko216 że jedno oko jest ostre a drugie nie bywa irytujące jak jest nie ostre oko te które trzeba, już lepiej było by oba złapać w GO. No ale to przeginanie, to samo tyczy się UWA sporo ludzi nadużywa ultra szerokiego kąta wykrzywiając wszystko co złapią. Po prostu trzeba mieć umiar we wszystkim.
                              szukaczka http://maciejko.net/cbsearch/

FaanBW

Komentarz

Pracuję...