USM kontra HSM

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • korben
    Bywalec
    • 2010
    • 115

USM kontra HSM

Witam wszystkich,przymierzam się ostatnio do szkiełka 17-85 IS USM,ze względów finasowych, zakres, USM który mam nadzieje wykorzystam do focenia dzieciakaa różnicę na lampkę ex, jednak są sigmy ze swoim HSM,który nijak nie wiem jak się ma do USM w prędkości AF
    HSM CZY USM?
    POZDRO DLA WSZYSTKICH
    50D+szkło
  • MC_
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 3444

Zależy od konkretnego obiektywu.

Komentarz

• korben
      Bywalec
      • 2010
      • 115

jeśli już piszemy o konkretach to może Sigma 17-70mm F/2.8-4 DC MACRO OS HSM Canon chociaż i tu wykracza poza budżet
      Pewnie tami 17-50 byłby lepszy ale cóż tutaj pryorytetem jest AF i jeszcze raz AF
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      Może mod przeniesie mój wątek, ale zakładając wątek mam czysto na myśli systemy USM I HSM
      Ostatnio edytowany przez korben; 34161. Powód: Automerged Doublepost
      50D+szkło

Komentarz

• Krzychu
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3611

Szybkość będzie podobna i nie sądzę żebyś znalazł informację na temat który jest szybszy. Sigma będzie miała więcej światła na dłuższych ogniskowych...
        Poza tym - do czego Ci ta informacja na temat szybkości ? Przy takich ogniskowych to bez znaczenia...
        Pozdrowienia,
        KZ
        KZ Aviation Photography

Komentarz

• korben
          Bywalec
          • 2010
          • 115

Zamieszczone przez Krzychu
          Szybkość będzie podobna i nie sądzę żebyś znalazł informację na temat który jest szybszy. Sigma będzie miała więcej światła na dłuższych ogniskowych...
          Poza tym - do czego Ci ta informacja na temat szybkości ? Przy takich ogniskowych to bez znaczenia...
          Myslę że gdzie liczy się, ten moment nie mówię o statycznych zdjęciach,biegający dzieciak ilość trafionych zdjęć jest istotna dla mnie
          Tak na marginesie patrząc na poglądowe filmiki you tube,wcale wg.mnie HSM NIE POWALA z szybkoscią
          50D+szkło

Komentarz

• dzidofon
            Początki nałogu
            • 2010
            • 280

Mam wrażenie że chyba lekko przesadzasz z tą powolności HSM ;-). No, chyba że dzieciak będzie jeździł motocyklem... Ja mam sigme 70-200 i jakoś na HSM nie narzekam :-).
            300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Komentarz

• Loome
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1008

17-85 jest szybki tani i ciemny.
              sigmy nie mialem, jak masz mozliwosc to przejdz sie do sklepu nie dla idiotow czy konkurencyjnego, podepnij sigme i juz nie wiem ile ona wykracza poza Twoj budzet ale raczej bym ją brał ponoc 18-135 IS jest dosc szybki tylko glosny, moze tez warto sie zainteresowac? (nie znam ceny tylko)
              ludzie nie narzekaja tez na 28-135 USM. tylko szerokiego kata mu brak.

Komentarz

• sebcio80
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2655

Zamieszczone przez dzidofon
                Mam wrażenie że chyba lekko przesadzasz z tą powolności HSM ;-). No, chyba że dzieciak będzie jeździł motocyklem... Ja mam sigme 70-200 i jakoś na HSM nie narzekam :-).
                tu mozna sie czasami pomylic, bo Sigmy najczesniej maja o wiele wiekszy kat obrotu pierscienia AF, czyli sa bardziej precyzyjne w manualnym ostrzeniu, przez co wydaja sie wolniejsze bo dluzej przechodza od minimalnej odleglosci ostrzenia do nieskonczonosci
                Moje wątki na forum: sport | fashion
                | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• korben
                  Bywalec
                  • 2010
                  • 115

Zamieszczone przez Loome
                  17-85 jest szybki tani i ciemny.
                  sigmy nie mialem, jak masz mozliwosc to przejdz sie do sklepu nie dla idiotow czy konkurencyjnego, podepnij sigme i juz nie wiem ile ona wykracza poza Twoj budzet ale raczej bym ją brał ponoc 18-135 IS jest dosc szybki tylko glosny, moze tez warto sie zainteresowac? (nie znam ceny tylko)
                  ludzie nie narzekaja tez na 28-135 USM. tylko szerokiego kata mu brak.
                  Jeśli 18-135 nie odbiegałby szybkością od 17-85 to wolę optycznie lepszy ten pierwszy,:-Di zakres lepszy a głosność mi nie przeszkadza
                  Jest FJ w pobliżu tam mają wszystkie opisane szkła
                  pozdro dla wszystkich
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  różnica jest chyba niewielka kilkadziesiąt złotych,a jak mówię reszta kasiorki pojdzie na 430-tkę
                  Ostatnio edytowany przez korben; 34161. Powód: Automerged Doublepost
                  50D+szkło

Komentarz

• _igi
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2035

wolalbym 17-50 2,8 do fot dzieciaka.
                    Jesli takim priorytetem jest autofokus, to raczej 17-40L, jak na razie nie mialem w lapach szybszego obiektywu. Nawet nowe 100L lekko odstaje, tak mi sie przynajmniej wydaje. Ale nadal, ja bym stawial nie tylko na af, ale na swiatlo i obrazek. Troche wiecej fot narobisz, ale przyjemniej sie to bedzie ogladac. Pozdrawiam.
                    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• Loome
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1008

cena 17-85 a 17-40 jest nieco inna. 17-50 do dzieciaka nawet moze być, chociaz AF w nim nie jest najprzyjemniejszy co zreszta nie jest tajemnica

Komentarz

• madc0w
                        Początki nałogu
                        • 2009
                        • 370

a moze tampon 17-50 2.8 jego af wystarczy spokojnie do dziecka a światło 2.8 lepsze od ciemnej **** 4-5.6 (to szklo jest fajne na dwór w słoneczny dzień ;p)
                        W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.

Komentarz

• korben
                          Bywalec
                          • 2010
                          • 115

Tylko, że af w tami jest nie wiele lepszy lub gorszy od kitamoże się mylę
                          Nie wiem już chyba w tym budżecie to wolę: któres 2
                          1 28/2.8
                          2.35/2
                          3.50/1.8
                          tylko manewrowanie
                          50D+szkło

Komentarz

• Jago
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1503

Zamieszczone przez korben
                            Witam wszystkich,przymierzam się ostatnio do szkiełka 17-85 IS USM,ze względów finasowych, zakres, USM który mam nadzieje wykorzystam do focenia dzieciakaa różnicę na lampkę ex, jednak są sigmy ze swoim HSM,który nijak nie wiem jak się ma do USM w prędkości AF
                            HSM CZY USM?
                            POZDRO DLA WSZYSTKICH
                            Tutaj masz małe porównanie AF w Sigmie i Canonie.
                            C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• Macky Bucon
                              Dopiero zaczyna
                              • 2009
                              • 32

USM w Sigmie 85mm 1.4 powinien szybkością nadążać za dzieciakami.
                              http://mackybucon.com

Komentarz

Pracuję...