Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam,
Jak sądzicie? Czy warto wydawać kasę na filtry połówkowe (zastanawiam się nad kupnem takowych, ale w grę wchodzą tylko Lee Filters), czy może pozostać na etapie HDR-ów. Sceny raczej są statyczne. Sporadycznie pojawia się ruch drzew, ale z tym sobie radzę.
Szara połówka, albo bracketing i sklejanie kilku ekspozycji na kompie. Zrobienie dobrego, naturalnie wygladajacego HDR to nie lada klopot.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
EDIT: sklejanie, ale nie a'la hdr tylko np. maska gradientowa, co daje Ci podobny efekt jak przy uzyciu szarej polowki
Ostatnio edytowany przez sniper88; 10488.
Powód: Automerged Doublepost
Racja. Jest z tym trochę zachodu, ale mogę robić fotki na szerokim kącie z polarem w wersji slim(niekoniecznie w tym momencie do przyciemnienia nieba), gdzie przy użyciu połówek z uchwytem miałbym już chyba winietowanie, nie mówiąc już o użyciu osłony p.słonecznej.
(...) gdzie przy użyciu połówek z uchwytem miałbym już chyba winietowanie, nie mówiąc już o użyciu osłony p.słonecznej.
Jest uchwyt cokin do szerokich obiektywów, i ma tylko jeden slot na filtry. winiety nie zauważyłem, nawet jeśli przed holderem był dodatkowo nakrecony polar
Oslona i tak ci niewiele da,co do winiety,norma,trzeba kombinowac i tyle...ale połówki są lepsze niż nieudolny HDR
Ale chyba odblaski pojawiają się częściej na filtrach prostokątnych (prawdopodobnie pozbawionych powłok) niż wkręcanych a jeśli robię zdjęcie mając słońce po prawej lub lewej swojej stronie i pojawi się flara to i tak w większości sytuacji zdjęcie nie do poprawienia.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez sniper88
Jest uchwyt cokin do szerokich obiektywów, i ma tylko jeden slot na filtry. winiety nie zauważyłem, nawet jeśli przed holderem był dodatkowo nakrecony polar
A na jakiej ogniskowej robiłeś wtedy i APS-C czy FF?
Ostatnio edytowany przez mario3; 29999.
Powód: Automerged Doublepost
Ale chyba odblaski pojawiają się częściej na filtrach prostokątnych (prawdopodobnie pozbawionych powłok) niż wkręcanych
I to chyba największa wada takich filtrów. Jak zakładam ND hitecha i patrzę znad wizjera to na filtrze zawsze elegancko odbija się logo Canona :-)
Z drugiej strony, filtry są jednak uniwersalniejsze. Można z nimi focić z ręki, nie trzeba się martwić o ruchome obiekty... no i miejsce na karcie się oszczędza, bo nie trzeba robić po 2, 3 ekspozycji jak przy HDR.
Co do hdr to to faktycznie ciężki temat, ale z doświadczenia powiem, że ogarnięcie go daje więcej frajdy niż zabawa połówkami. Połówką świateł punktowych nie przyciemnisz, hadeerem owszem. Tylko trza mieć statyw, albo przynajmniej wypadałoby (photoshop cs4 sobie radzi ze składaniem plików hdr z łapska)
hdr to samo zło jest - jakaś architektura czy coś postindustrialnego może dobrze wyglądać zrobone tą techniką, normalny krajobraz prawie nigdy z naciskiem na prawie bo widziłem kilka dobrze zrobionych ale po nich nie było widac że to hdr - zdecydowanie połówka zakładasz robisz i masz większość pracy z głowy co do winietowania to w bajki przestałem wierzyć jakieś 35 lat temu - pokręć tym cokinem na 10mm to zobaczysz nie winietę ale cokina w kadrze, lee (z przykręconymi dwoma slotami) po założeniu na nakręcony filtr (nie slim) winietuje na 10 mm tzn. holdera nie widać ale winieta jest, łatwo usuwalna ale jest - wiem bo go kilka lat tak używam - ten sam lee po nałożeniu na dwa filtry (jeden slim) ma winietę jak cholera tzn. holdera nadal nie widać ale winieta jest duża, lee nakręcony bezpośrednio na obiektyw tzn. bez żadnych ekstra filtrów nakręcanych pomiedzy pieścieniem szerokokątnym lee a obiektywem nie wykazuje żadnej (ekstra) winiety tzn. jest tak samo jak było bez lee - w każdym połozeniu połowki np. pod kątem 45stopni. Co do winietowania cokina też coś wiem o tym temacie bo kiedyś miałem, w tym przypadku trudno mówić o winiecie to nie jest przyciemnienie narożników - to holder cokina włazi w pole widzenia obiektywu można mu nawet rozpoznawalny portret zrobić, winieta jest wtedy jak się przyciemniaja narożniki a tam po prostu kawałek holdera widać cokin szerokokątny lub obcięcie slotów standardowego odrobinę poprawia sytuację i słowo "odrobinę" jest słowem kluczem.
Jestem szumofobem S50/1.4A. Mam ostrego kundla. Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Dla mnie mistrzem wyczucia hdr w krajobrazach jest Maciej Duczyński: http://lonelywolf.pl/galeria/. Ja sam stosuję szarą połówkę do szerokiego kąta na aps-c i nie narzekam. Holder cokina można założyć bezpośrednio na obiektyw bez pierścienia - tu mówię o Canonie 10-22 i nie ma żadnej winiety, w górach (zapraszam do mojego wątku krajobrazowego - link w podpisie) trzymam filtr w ręce i przykładam żeby było wygodniej i szybciej - płytke i aparat chowam z powrotem do toploadera i idę dalej. Niektóre szerokie kąty, np Sigma 12-24, nie mają możliwości filtra z przodu więc wtedy często trzeba robić wiele ujęć o różnych ekspozycjach i potem zabawa z maskami w PS, tutaj polecam prace Juzy: http://www.juzaphoto.com/eng/photo_galleries.htm, zresztą polecam też jego artykuły na temat techniki robienia i obrabiania zdjęć oraz forum, na którym ludzie wrzucają sporo niezłych zdjęć: http://www.juzaforum.com/forum-en/viewforum.php?f=21
Ale chyba odblaski pojawiają się częściej na filtrach prostokątnych (prawdopodobnie pozbawionych powłok) niż wkręcanych a jeśli robię zdjęcie mając słońce po prawej lub lewej swojej stronie i pojawi się flara to i tak w większości sytuacji zdjęcie nie do poprawienia.
Bajki na dobranoc... ;-)
Od dawna używam Cokin System, i nie zauważyłem żadnych "extra" efektów czy flar,
ponad te, na które obiektyw jest podatny "od urodzenia".
Nooo, chyba że...
Zamieszczone przez adrian17
Można z nimi focić z ręki, nie trzeba się martwić o ruchome obiekty...
... tak jak tutaj, ktoś nie używa holdera... bez komentarza.
Wtedy właśnie, w takich przypadkach powstają Urban Legends ;-)
Zamieszczone przez adrian17
I to chyba największa wada takich filtrów. Jak zakładam ND hitecha i patrzę znad wizjera to na filtrze zawsze elegancko odbija się logo Canona :-)
I co, masz to logo na fotce???
Zacznijcie używać filtry "prostokątne" zgodnie z przeznaczeniem
i przestańcie pisać pierduły o dodatkowych flarach i odbiciach 8)
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz; Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie" 50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150 tylko... czy to jest ważne???"Galeria - zapraszam."
A jak jest z Cokinami? Podobno wprowadzają jakiś zafarb niewielki coprawda ale jednak (bardziej niż Lee). Małem tu wstawić link do strony Macieja Duczyńskiego (którego zdjęcia są dla mnie inspiracją, ale za nic nie potrafię jeszcze dojść do takiego efektu na HDR-ach jak on), ale christof już to zrobił .
A jak jest z Cokinami? Podobno wprowadzają jakiś zafarb niewielki coprawda ale jednak (bardziej niż Lee). Małem tu wstawić link do strony Macieja Duczyńskiego (którego zdjęcia są dla mnie inspiracją, ale za nic nie potrafię jeszcze dojść do takiego efektu na HDR-ach jak on), ale christof już to zrobił .
Komentarz