Ile da sie "wyciagnac" za starych matryc?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • roshuu
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1107

Zamieszczone przez popmart
    zdjęcie z dużym błędem kompzycyjnym, słabo naświetlonym trudno zrobić potem PS ... zawsze będzie coś nie tak ....
    poza tym ludzie w sieci ludzie pokazują raczej te bardziej udane i z ciekawych miejsc ... zobacz w jakich kościołach ma fotki Cichy.... z jakim oświetleniem są to miejsca .... (ciekawym)
    kolejna sprawa to sprzęt, użycie różnych szkieł, kreatywnych, fiszów / T/S i innych aby było różnorodnie..... ale także jasnych stałek best of the best .... twoją fotkę tak naprawdę mógł zrobić wójek z 500D i kitem a ty liczysz na weselne glamour .... soz takie moje przemyślenia
    Wiem, ze fotka kiepska ale po co do obrobki pokazywac dobra - mi chodzi wlasnie o pomoc w przerobieniu takiego kiepskiego zdjecia i wyciagnieca jak najwiecej sie da
    Co do sprzetu - pewnie takie fotki robilem kitem i 350d kiedys

sebcio80

Z tym iso to ciekawa sprawa - czyli sugerujesz zwiekszenie do max i obnizenie eksopzycji o -1 9niedoswietlenie)? A nie bedzie wtedy tak, ze jak odszumisz to wyjdzie duzy blur? Ja jakos boje sie nie zakladac lampy do 24-70l i ciemnego kosciola. Stalek dobrych nie mam poza 28/1.8.
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Komentarz

• sebcio80
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2655

Zamieszczone przez roshuu
      sebcio80

Z tym iso to ciekawa sprawa - czyli sugerujesz zwiekszenie do max i obnizenie eksopzycji o -1 9niedoswietlenie)? A nie bedzie wtedy tak, ze jak odszumisz to wyjdzie duzy blur? Ja jakos boje sie nie zakladac lampy do 24-70l i ciemnego kosciola. Stalek dobrych nie mam poza 28/1.8.
      nie, zle mnie zrozumiales, napisalem ze musze doswietlac na -1EV bo moja stara 5D ma max ISO 3200 ;-)

ogolnie przy wysokich ISO lepiej zdjecia nieco przeswieltac, jak jest taka mozliwosc
      Moje wątki na forum: sport | fashion
      | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• roshuu
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1107

Ja tam wole lampe :P

Komentarz

• orlen.ownlog.com
          Bywalec
          • 2008
          • 121

Wiem, ze fotka kiepska ale po co do obrobki pokazywac dobra - mi chodzi wlasnie o pomoc w przerobieniu takiego kiepskiego zdjecia i wyciagnieca jak najwiecej sie da
          jak to sie mowi, z g......a nie wyrzeźbisz pomnika.
          ochajtajsie

Komentarz

• Pawel_G
            Uzależniony
            • 2008
            • 527

Palnięcie lampą spowodowało mocne spłaszczenie tej sceny a szkoda bo fotka ładna.

Komentarz

• roshuu
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1107

Zamieszczone przez orlen.ownlog.com
              jak to sie mowi, z g......a nie wyrzeźbisz pomnika.
              ja dobrze obrobisz to sie da

Komentarz

• KRECIK(PL)
                • 2010
                • 1

Wszyscy tak chetnie obrabiaja, to moze i ja cos pokaze

Komentarz

• moregun
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 351

jako posiadacz zoomów ostatnio zrobiłem polecany przez forumowiczów experyment, 2 ostatnie ślubo-wesela zrobiłem następującym zestawem 50D+85 1,8 (niedawno nabyty) i 5D+35L (pozyczony z uprzejmości KrzychaO). Dosłownie do kliku ujęć użyłem kąta 16mm z mojego zooma aby mieć ciekawsze ujęcia. Mimo że miałem inne szkła w rezerwie chciałem sie przekonać wreszcie do stałek i do tego że co pisza na tym forum to prawda

Powiem tak - takim zestawem da sie bez używania lamp zrobić całe zlecenie

Może bez podawania przykładów (bo jestem amatorem) ale zdjęcia nagle uzyskały taki odcień skóry jaki mnie interesuje, więcej szklistości.

Nie stać mnie od razu na wypasione L ale pomału będę kompletować sprzęt. Do tego co w stopce dokupię zarazie 28 1,8 a w dalszej przyszłości Fisza, dal uzyskania efektu WOW

Komentarz

• roshuu
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1107

Zamieszczone przez moregun
                    jako posiadacz zoomów ostatnio zrobiłem polecany przez forumowiczów experyment, 2 ostatnie ślubo-wesela zrobiłem następującym zestawem 50D+85 1,8 (niedawno nabyty) i 5D+35L (pozyczony z uprzejmości KrzychaO). Dosłownie do kliku ujęć użyłem kąta 16mm z mojego zooma aby mieć ciekawsze ujęcia. Mimo że miałem inne szkła w rezerwie chciałem sie przekonać wreszcie do stałek i do tego że co pisza na tym forum to prawda

Powiem tak - takim zestawem da sie bez używania lamp zrobić całe zlecenie

Może bez podawania przykładów (bo jestem amatorem) ale zdjęcia nagle uzyskały taki odcień skóry jaki mnie interesuje, więcej szklistości.

Nie stać mnie od razu na wypasione L ale pomału będę kompletować sprzęt. Do tego co w stopce dokupię zarazie 28 1,8 a w dalszej przyszłości Fisza, dal uzyskania efektu WOW
                    stary musisz pokazac przyklad. NALEGAM! Daj 2 RAWy z 35 i 85 to moze pomysle nad sprzedaza 28/1.8

Komentarz

• luc_october
                      Początki nałogu
                      • 2009
                      • 447

stary musisz pokazac przyklad. NALEGAM! Daj 2 RAWy z 35 i 85 to moze pomysle nad sprzedaza 28/1.8
                      Po co sprzedawać takie rewelacyjne szkiełko? dokup 85mm i masz komplet do ciemnicy.
                      http://500px.com/luc_october

Komentarz

• roshuu
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1107

Cicho tak napisalem zeby rawy pokazal

Co do 28/1.8 troche wolny af ma. W porownaniu do 24-70L. Zadko go uzywam w sumie.

Komentarz

• luc_october
                          Początki nałogu
                          • 2009
                          • 447

w twoim przypadku nie powinieneś tego obiektywu zdjemować z puchy: 28mm x 1.3 crop = 36mm czyli prawie to samo co 35 na pełnej klatce.

Komentarz

• roshuu
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1107

To wiem, jesli nim robie to zdjecia dziecka. W kosciele boje sie, ze nie trafi af. Odziwo w tym szkle zdarzaja sie pomylki nawet z 1dmkII. AF w 24-70 mam zdecydowanie szybszy i pewniejszy. Co do 28 - dobrze dziala w pomieszczeniach ale na zewnatrz juz kiepsko tzn. w swietle dziennym.
                            Sadzisz, ze zostawic sobie 24-70 na wesele a kosciol zrobic tylko 28mka?

Komentarz

• luc_october
                              Początki nałogu
                              • 2009
                              • 447

To wiem, jesli nim robie to zdjecia dziecka. W kosciele boje sie, ze nie trafi af. Odziwo w tym szkle zdarzaja sie pomylki nawet z 1dmkII. AF w 24-70 mam zdecydowanie szybszy i pewniejszy. Co do 28 - dobrze dziala w pomieszczeniach ale na zewnatrz juz kiepsko tzn. w swietle dziennym.
                              Sadzisz, ze zostawic sobie 24-70 na wesele a kosciol zrobic tylko 28mka?
                              Do tego 50mm 1.4 lub 85mm 1.8 jak wolisz, ale chyba lepiej 50, bo 85mm może być za wąsko.
                              Oczywiście później przydałoby się także coś szerokiego jak 17mm. z najtańszych to sigma lub tamron 17-35.

50mm lub 85mm kupisz za 1100-1400, a szerokiego za około 700 można czasem dostać na allegro. Sam tak kupiłem.

Zooma stosujesz jak nie masz czasu na podmianę i masz w miarę dobre światło, a resztę stałkami.

Komentarz

• jacapa
                                Początki nałogu
                                • 2007
                                • 453

Wszyscy dłubią to i ja sobie pozwoliłem
                                Jacek Paduszyński
                                40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Komentarz

Pracuję...