Jaka temperatura barwowa w studio?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dominikb
    Coś już napisał
    • 2007
    • 98

Jaka temperatura barwowa w studio?

Witajcie. Na zdjeciach wykonanych w studio jest za dużo koloru żółtego. Czy dobrym rozwiązaniem będzie zmiana temperatury barwowej? (automatyczny balans sobie nie radzi). Nie mam kolorymetru. Jak w takim razie ustawić odpowiednią temperaturę?
  • szuler
    Uzależniony
    • 2007
    • 829

masz trzy wyjścia
    1. przestawić z automatu na światło błyskowe
    2. ustawić na ok. 5600K
    3. robić zdjęcia w rawach
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Komentarz

• sebcio80
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2655

no przeciez temperature to sobie mozesz latwo na kompie w czasie obrobki zmienic jak ci tylko bedzie pasowalo,

natomiast lampy studyjne najczesciej maja temparature 5600K i tyle powinienes ustawiac w body,
      Moje wątki na forum: sport | fashion
      | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• misieek
        Bywalec
        • 2009
        • 176

Zrób zdjęcie szarej karty, albo pobieraj biel pipetką z czegoś co wiesz że jest białe - np. białek w oczach
        GG: 538295
        SPRZEDAM: EF85/1.8 + marumi UV (1300zł), EX430 (850zł). 6-7 msc gwarancji, stany idealne sklepowe. Bardzo rzadko używane

Komentarz

• piotrek72t
          Początki nałogu
          • 2007
          • 380

Sprawdzić w instrukcji do lamp jaką mają temperaturę błysku ( zazwyczaj w przedziale 5200 -5600 ), a generalnie za przedmówca robić zdjecia w rawach. Swietną metodą jest stworzenie własnego profilu barwnego do sesji ( a w zasdzie nawet do ujęcia ) za pomocą ColorChecker Passport-a.
          Piotr Talarczyk
          1ds III 1d

Komentarz

• dominikb
            Coś już napisał
            • 2007
            • 98

Ok dzięki za pomoc

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez piotrek72t
              Sprawdzić w instrukcji do lamp jaką mają temperaturę błysku ( zazwyczaj w przedziale 5200 -5600 )
              Szczególnie pomocne gdy ma się kilka lamp, w różnym wieku, o różnym stopniu wypalenia palników i z różnymi modyfikatorami .
              Np w studio w którym ja najczęściej robię wychodzi mi między 4900K a 5200K w zależności ile i które lampy użyję, i co na nie założę. Ciekawa kolorystyka by mi wyszła gdybym ślepo wierzył takim poradom .

a generalnie za przedmówca robić zdjecia w rawach
              Już lepiej. RAW + pipetka w obróbce. Dla strasznych leniwców dodatkowo - robić zawsze na szarym tle

Komentarz

• Daniell
                Bywalec
                • 2005
                • 152

A ja mam pytanie do osób które mają doświadczenie w studio. Otóż ostatnio miałem okazje przez chwilę pierwszy raz w życiu pobawić się w studio. Zdjęcia robiłem 3 aparatami: 7d, 50d i 5d MKII. We wszytskich WB na auto. Od razu zauważyłem, że ze zdjęciami z 5d i 50d coś jest nie tak. W domu okazało się, że źle dobrały one balans bieli(po przestawieniu na flash było juz lepiej) oraz dodatkowo zdjęcia w porównaniu z 7d były lekko niedoświetlone. Aparaty oczywiście na M. Czy ktoś z Was zauważył iż 7d potrafi automatycznie dobrać prawidłowy WB w studio a starsze puszki tego nie potrafia? Oraz co może być powodem, że zdjęcia z 7d są naświetlone prawidłowo a pozostałe trochę zbyt ciemne?
                Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Komentarz

• myslidar
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1010

Robiłeś w RAW czy JPG?
                  Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
                  Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Komentarz

• szuler
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 829

7d jest najnowszy, najlepszy i wie wszystko ... chyba bo nigdy nie miałem go w ręku

Komentarz

• myslidar
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1010

Skoro tak piszesz, to ja z chęcią wymienię moją 7-ke na 5DII
                      Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
                      Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Komentarz

• szuler
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 829

dobra tak serio to naprawdę nie interesuje mnie w studio jak ustawia aparat bo i tak robie w rawach + S jpg ustawione na błysk
                        ten S jpg robię tylko dla szybkiego podglądu na kompie, a ustawiam na błysk aby nie było przekłamań
                        jakoś rawy z 5d2 mulą mojego kompa i to jest jedyna jego wada

Komentarz

• Daniell
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 152

Zamieszczone przez myslidar
                          Robiłeś w RAW czy JPG?
                          Robiłem w raw, inaczej nie mógłbym tak łatwo zmienić WB na Flash
                          Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Komentarz

• piotrek72t
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 380

Zamieszczone przez Vitez
                            Szczególnie pomocne gdy ma się kilka lamp, w różnym wieku, o różnym stopniu wypalenia palników i z różnymi modyfikatorami .
                            Np w studio w którym ja najczęściej robię wychodzi mi między 4900K a 5200K w zależności ile i które lampy użyję, i co na nie założę. Ciekawa kolorystyka by mi wyszła gdybym ślepo wierzył takim poradom .
                            W takim studio jak piszesz naturalnie masz rację, ja po prostu zmierzyłem swoje lampy kolorymetrem ( dwie nowe i dwie stare ) tego samego producenta wynik mieścił w granicach błędu podawanego przez producenta czyli 200 kelwinów wiec na podstawie mojego doświadczenia 5400 jest z grubsza ok, co nie zmienia faktu że robienie w studiu tylko jpg to "samobójstwo"
                            Co do eksperymentów z automatycznym balansem bieli to proponuje zrobić krótki eksperyment na dwóch tłach białym i czarnym.....
                            Piotr Talarczyk
                            1ds III 1d

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez piotrek72t
                              W takim studio jak piszesz naturalnie masz rację, ja po prostu zmierzyłem swoje lampy kolorymetrem ( dwie nowe i dwie stare ) tego samego producenta wynik mieścił w granicach błędu podawanego przez producenta czyli 200 kelwinów wiec na podstawie mojego doświadczenia 5400 jest z grubsza ok
                              Może inaczej... W Twoim studio 5400 jest z grubsza OK. Ale nie w każdym.
                              RAW + pipetka na białku oka jest troszkę bardziej uniwersalnym rozwiązaniem.

Komentarz

Pracuję...