Trap focus - focus priority

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wizja
    Bywalec
    • 2004
    • 116

Trap focus - focus priority

hej,
    jestem, jak to się ładnie mówi, konwertytą z nikona. Dokładnie na 5d2.

Oświećcie mnie proszę, bo szuuuukam, szuuukam i zdaje się, że niczym poniżej 1ds-cośtam nie zrobię tzw. "trap focus".

Jest jakiś normalny sposób na zrobienie tej pułapki bez systemu czujników ruchu czy innego sprzętu z NASA?

Po prostu nie mogę w to uwierzyć, że się normalnie nie da...

pzdr
    konwertyta... Strzelecki.org / Margin.es
    "Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin
  • airhead
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2495

mogę Ci tylko powiedzieć, że w 5d1 się nie da... w 5d2 na 95% też
    ale w sumie coś tam da się wymyślić - jak będziesz trzymał spust migawki, to zrobi zdjęcie, dopiero jak ustawi ostrość
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• wizja
      Bywalec
      • 2004
      • 116

Zamieszczone przez airhead
      jak będziesz trzymał spust migawki, to zrobi zdjęcie, dopiero jak ustawi ostrość
      gdzieś coś takiego wyczytałem, ale nie za bardzo ogarniam... wciskam spust - ustawia ostrość i strzela (wiadomo ), przestawiam na MF, wciskam spust - strzela bez ostrośći (wiadomo ).. no wiele więcej ustawić chyba nie mogę.. może mam poranne zaćmienie, ale nie wiem jak to zrobić o czym piszesz

robię kawę...
      "Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin

Komentarz

• airhead
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2495

Zamieszczone przez wizja
        gdzieś coś takiego wyczytałem, ale nie za bardzo ogarniam... wciskam spust - ustawia ostrość i strzela (wiadomo )
        ale jak nie ustawi (bo nie będzie na czym), to nie strzeli
        to chyba wszystko, co się wymyśli
        Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• wizja
          Bywalec
          • 2004
          • 116

W sumie kumam o co chodzi, ale i tak nie działa, bo gdy np. ustawiam AF na kartkę (dla zgubienia fokusa) i z wciśniętym spustem czekam na "ofiarę", to tuż po odstawieniu kartki AF i tak jest łapany na coś innego (np. tło) i to niezależnie od ustawień C.Fn III 1

Dodatkowo, nawet gdy ustawiam jw. i przełączę obiektyw na MF to od razu strzela.

A Tobie to działa w sposób, w który chciałbyś np. zdjąć powiedzmy zwierzaka?
          Ostatnio edytowany przez wizja; 412.

Komentarz

• airhead
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2495

Zamieszczone przez wizja
            A Tobie to działa w sposób, w który chciałbyś np. zdjąć powiedzmy zwierzaka?
            a pewnie, że nie działa - ale jakbyś robił na czarnym tle, to może by się udało :P
            to tylko jedyne, co wymyśliłem...witamy w Canonie
            Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• pietro.s
              Bywalec
              • 2007
              • 140

Nie pomoże w tym przypadku zmiana w ustawieniach reakcji na naciśnięcie do połowy spustu migawki?
              może nie do końca kumam to trap focus ale mi się nasuwa takie rozwiązanie.
              Nie wiem jak to wygląda w 5D ale w trzycyfrowych można zamienić blokadę ekspozycji z blokadą focusa. Wtedy można ustawić ostrość przyciskiem pod kciukiem a wskazującym naciskając spust migawki robić zdjęcia.
              Proszę o wyprostowanie mojego myślenia jeśli się mylę
              Piotrek S.

Komentarz

• wizja
                Bywalec
                • 2004
                • 116

nic to nie daje. Po ustawieniu AF-ON w tryb ustawiania focusa, a spust w roli ustalania ekspozycji, to pucha i tak strzeli - po prostu będzie nieostro
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                chyba jednak najszybciej będzie czatować i ze 100m walić pilotem...
                Ostatnio edytowany przez wizja; 412. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• piast9
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3267

Rozumiem, że chodzi o to, że ustawiasz ręcznie ostrość, odpalasz spust a zdjęcie ma być zrobione dopiero wtedy, gdy coś ostrego trafi się w kadrze, tak? Mucha wleci czy coś w tym stylu.

Niestety, było to niedawno gdzieś tu na forum - poniżej jedynek takiej funkcji w Canonie nie ma obecnie.
                  650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• wizja
                    Bywalec
                    • 2004
                    • 116

piast9 tak, o to. Już wyczytałem, że funkcja jako taka (focus priority) jest, jak piszesz, od 1. ale miałem nadzieję, że może jakoś dało się to obejść no trudno pierdziu, z pilotem też ok w sumie.

cholerka, powoli przyzwyczajam się, że nawet w d200 miałem więcej pierdółek typu interwał, czy wielokrotna ekspozycja (tego mi akurat nie brak) lub właśnie priorytet fokusa... coś za coś ale zdziwienie zostaje

Komentarz

Pracuję...