Przeszkodą nie jest błysk lampy tylko wyzwolenie jej radiowo lub kablem. Natomiast zewnętrzną lampą na krótkim czasie synchro się da, a prześcieradło na głowę możesz sobie zarzucić.
wąska głebia w studio - jak
Zwiń
X
-
-
Wpływ na głębie ma nie tylko przysłona ale również ogniskowa obiektywu oraz odległość z jakiej fotografujemy. Do tego jest jeszcze parę niuansów związanych z podstawami fotografii, w które wypada się zagłębić. :grin:Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.Komentarz
-
Komentarz
-
Zazwyczaj wystarczało mi iso 50 i zamiast szarego filtr polaryzacyjny który się zawsze ma (jakieś - 2EV) Jak potrzebowałem F mniejszą niż 2 , przerobiłem Elfo z 500Ws na 250Ws ( w większości lamp są dwa kondensatory , wystarczy odciąć jeden ,dodać solidniejszy przełącznik i mamy już wersję o dwóch różnych mocach )Komentarz
-
Sergiusz , to bylo pytanie , a nie CO ma wplyw na glebie ostrosci ... . czytac ze zrozumieniem ( sorry za arogancje ) ...
Odnosnie przescieradla " na glowe" : zenua... czyzby prostactwo mialo maskowac ignorancje ?
zasada jest prosta : pracujesz lampa. wiec dostosowujesz lampe ( tutaj : moc ) do zalozonej z gory apertury. Szybkosc migawki (niemal) nie ma tu nic do rzeczy . Jak i sposob wyzwalania lamp ( kazdy skuteczny jest dobry ) . niezla metoda jest ustawienie 2 mnieszych lub 1 wiekszego ( 150-180 cm ) parasoli w wiekszej odleglosci i ekranu rozpraszajacego blisko modela/ki dla wlasciwego rozproszenia. dziala. vide pomysl Kirk'a Tuck'a z zaslonami prysznicowymi. piekne miekkie swiatlo . i mozliwe f2.8 nawet przy 600Ws lampie.
Drugim rozwiazaniem jest oswietlenie stale . Rowniez dosc czesto uzywane rozwiazanie w tym celu .
Odnosnie ultra szybkich czasow synchro : zrobcie sobie test Panowie : 1/60 i 1/250 na tych samych ustawieniach f-stop, odleglosci , ogniskowej i mocy lamp. i co ? oops ? to teraz lampa dedykowana za stopke , szybie czasy i 1/2000 ... i co ? to samo...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeszcze jedno rozwiazanie : ogniskowa 300-400 mm , moze nawet 600 mm , przy f8 tez bedzie mala glebia... ( karkolomne , ale mozliwe ) .
Ale ja nie mam cyfrowego ff , palety staloogniskowych L-ek , chinskich lampek blyskowych i softboxow bo 50 pln , 3 tysiecy postow na forum- wiec ... sie nie znam
.
tylko tak sie zastanawiam , jak przez ostatnie 50 lat robiono portrety z mala GO bez oswietlenia blyskowego, stroboskopow, LED, softboxow, czasow pow. 1/200sek, ... no i Photoshopa.W dodatku "ciemnymi" obiektywami ( pow f 3.5 ) ... Pewnie to wzystko to sciema
.
Jeden ze znanych polskich fotografow powiedzial : "gdybys mial opanowany warsztat, to taki drogi sprzet nie bylby ci potrzebny" . Ilez w tym racji .Canon ElinchromKomentarz
-
wiele w tym racji, ale po co kopać doły łopatą jak mam u boku koparkę..??Z drugiej strony, po co komu koparka do jednego dołu..??Komentarz
-
Ja sie tez przyznaje, ze zdjecia w moim domowym studio robie na przeslonie nie nizszej niz f4, jak zejde nizej to pojawia sie czarna krecha. Wiem, ze robie jakis banalny blad, wiec nawet nie smialam o to tu pytac, ale skoro juz ktos stworzyl watek.. no i w sumie to forum fotograficzne.. wiec nie krzyczcie!
Czy ktos moze mi prostym jezykiem napisac co robie zle bez odsylania mnie do google i bez odsylania mnie na czyjes komercyjne warsztaty? Oczywiscie metoda prob i bledow jakos sobie radze, ale chcialabym zrozumiec te zaleznosci.
Komentarz
-
zapewne przekraczasz max czas synchronizacji dla blysku ( 1/250 sek ) i ta krecha to po prostu "slad" nie otwartej/domknietej migawki ( zalezy czy synchro jest na 1a czy ostatnia lamelke ) w trybie A (priorytet przyslony) . Rozwiazanie : Tryb M , zaczac od 1/60 sek iso100 f8 i szukac wlasciwej ekspozycji ZMIENIAJAC TYLKO WARTOSC PRZYSLONY. dla zmniejszenia f "skrecic w dol" moc lamp i/lub odsunac lampy i/lub dodatkowe dyfuzory i/lub filtr(-y) szare na obiektyw. Jezeli nie ma statywu ( to sprzedac 1 obiektyw i kupic statyw ) to czas 1/125 lub 1/160 . 1/250 miewa w niektorych Canon-ach problem z synchronizacja ( realny czas X to 1/160 sek ) , o ile pamietam dotyczylo to 5d ( moge sie mylic ) . tak czy inaczej wplyw czasu naswietlania jest znikomy ( chyba ze swiatlo zastane ma / ma miec duzy udzial w naswietleniu klatki - ale to juz inna bajka zupelnie ).Canon ElinchromKomentarz
-
Tak myslalam, ze to cos z migawka i synchronizacja ale czego konkretnie..zapewne przekraczasz max czas synchronizacji dla blysku ( 1/250 sek ) i ta krecha to po prostu "slad" nie otwartej/domknietej migawki ( zalezy czy synchro jest na 1a czy ostatnia lamelke ) w trybie A (priorytet przyslony) . Rozwiazanie : Tryb M , zaczac od 1/60 sek iso100 f8 i szukac wlasciwej ekspozycji ZMIENIAJAC TYLKO WARTOSC PRZYSLONY. dla zmniejszenia f "skrecic w dol" moc lamp i/lub odsunac lampy i/lub dodatkowe dyfuzory i/lub filtr(-y) szare na obiektyw. Jezeli nie ma statywu ( to sprzedac 1 obiektyw i kupic statyw ) to czas 1/125 lub 1/160 . 1/250 miewa w niektorych Canon-ach problem z synchronizacja ( realny czas X to 1/160 sek ) , o ile pamietam dotyczylo to 5d ( moge sie mylic ) . tak czy inaczej wplyw czasu naswietlania jest znikomy ( chyba ze swiatlo zastane ma / ma miec duzy udzial w naswietleniu klatki - ale to juz inna bajka zupelnie ).
Robie zdjecia na 5D, w trybie M, ISO100, 1/160 sek, f4,5 - wtedy jest w miare ok.
Czyli jesli chce mniejsza f (np 1,8 zamiast 4,5) to mam zmniejszyc moc lamp i skrocic czas? Swiatlo zastane nie ma wplywu i nie chce fotografowac na statywie (mam) bo chodzi m.in. o zdjecia dzieci, ktore sa bardzo ruchliwe.Komentarz
-
Zmniejszyc moc lamp .
prosta zaleznosc :
f4 1/125 iso 100 przy danej mocy lamp
aby uzyskac f 2.8
f 2.8 1/125 iso 100 i lampy -1EV ( czyli NP.jak maja podzialke 1-5 , to minus 1 - z reguly lampy maja regulacje w zakresie 5 przyslon ( 5 EV))
czy czas jest 1/60 czy 1/160 - nie ma istotnego znaczenia ( poza zatrzymaniem ruchu ! ) . o naswietleniu w studio gdzie jedynym zrodlem swiatla jest swiatlo blyskowe decyduje apertura, nie predkosc migawki.
Zmieniamy TYLKO 1 PARAMETR : sile lampy i/lub odleglosc lamp/-y od obiektu do zalozonej apertury . czas naswietlania staly .
Pytanie tylko , czy f 2.8 to nie za mala glebia ostrosci ( zwlaszcza przy "obiektach ruchomych"
) . Ale to zalezy od ogniskowej i odleglosci do obiektu .
lub lampy dalej ( efekt uboczny : ostrzejsze swiatlo )
lub ( co ja robie ) lampy dalej ( bo skrecic sily juz sie nie da ) a w "stare miejsce lamp" ekrany rozpraszajace . duze .
Ile dalej ? odleglosc lamp od obiektu = X , lampy odsunac o 1/4 X na poczatek . Dobrze posluzyc sie swiatlomierzem. jak nie ma : odsuwac pomalu i "mierzyc" ekspozycje robiac zdjecia , az do zadowalajacego wyniku.Canon ElinchromKomentarz
-
Ok, wszystko rozumiem, bede probowac zmniejszac sile blysku albo odsuwac lampy. Prawde mowiac interesowala mnie przeslona 1,8 do portretow, bo do reszty oczywiscie f4,5 sie lepiej nadaje.Zmniejszyc moc lamp .
prosta zaleznosc :
f4 1/125 iso 100 przy danej mocy lamp
aby uzyskac f 2.8
f 2.8 1/125 iso 100 i lampy -1EV ( czyli NP.jak maja podzialke 1-5 , to minus 1 - z reguly lampy maja regulacje w zakresie 5 przyslon ( 5 EV))
czy czas jest 1/60 czy 1/160 - nie ma istotnego znaczenia ( poza zatrzymaniem ruchu ! ) . o naswietleniu w studio gdzie jedynym zrodlem swiatla jest swiatlo blyskowe decyduje apertura, nie predkosc migawki.
Zmieniamy TYLKO 1 PARAMETR : sile lampy i/lub odleglosc lamp/-y od obiektu do zalozonej apertury . czas naswietlania staly .
Pytanie tylko , czy f 2.8 to nie za mala glebia ostrosci ( zwlaszcza przy "obiektach ruchomych"
) . Ale to zalezy od ogniskowej i odleglosci do obiektu .
lub lampy dalej ( efekt uboczny : ostrzejsze swiatlo )
lub ( co ja robie ) lampy dalej ( bo skrecic sily juz sie nie da ) a w "stare miejsce lamp" ekrany rozpraszajace . duze .
Ile dalej ? odleglosc lamp od obiektu = X , lampy odsunac o 1/4 X na poczatek . Dobrze posluzyc sie swiatlomierzem. jak nie ma : odsuwac pomalu i "mierzyc" ekspozycje robiac zdjecia , az do zadowalajacego wyniku.
To znaczy ze czas zamkniecia migawki nie ma tu nic do rzeczy, jak chce zamrozic ruch i ekstremalnie skrocic czas to co mam robic z sila lamp i przeslona? Nie ma tu zadnych zaleznosci?Komentarz
-
Dokladnie tak. Skrocenie / wydluzenie czasu naswietlania przy oswietleniu blyskowym ma pomijalny wplyw na ekspozycje. Sluzy wylacznie zamrozeniu ewentualnego ruchu.
mowimy o studio BEZ udzialu swiatla zastanego. przy bardzo jasnych pomieszczeniach oswietlonych "naturalnie" , aby wyeliminowac swiatlo zastane uzywamy max czasu synchronizacji . i juz .
dodam tylko , ze "klasyczna apertura portretowa" to f9-f11. ale zalezy to od obiektywu, odleglosci do modela, modela do tla , sily i ustawienia swiatel... wszystko plynne jest.Ostatnio edytowany przez stormur; 28778.Canon ElinchromKomentarz
-
kurna nie chce mi sie sampli szukac z czasami 1/500-1/8000 , zreszta ktos ma lampy a w to watpi niech sam sie pobawi po prostu... na googlach jest filmik co i jak
owszem przez 50 lat robiono , w podobny sposob jak juz tu pisalismy... no i czesto gesto na swietle zastanym a nie blyskowymno comment...Komentarz
-
stormur, dzieki. to dlatego nie moglam wyczaic zaleznosci, wychodzilam z zalozenia ze czas musi miec wplyw na ten czarny pasek!
MM-architekci, tobie tez dziekuje za cenna rade, najbardziej takie lubie = google. W sumie po to sa fora fotograficzne, nie?Komentarz
-
Czas ma wpływ na "czarny pasek" - pojawia się przy czasach krótszych niż czas synchro (w 400D i 5D wynosi 1/200s)
Nesla myślę, że ten wątek :http://canon-board.info/showthread.p...%B3ysk+kurtyna
da Ci odpowiedź na kilka pytań min. sposób na robienie zdjęć na krótszych czasach z lampami studyjnymi.Komentarz
Komentarz