Dopalanie lampą w dzień + FEL

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Melchior

Dopalanie lampą w dzień + FEL

Witam,
    podczas robienia zdjęć w dzień na zewnątrz (Canon EOS 50E) przy tzw. dopalaniu lampą (Metz 54 MZ4) w preselekcji przysłony zuważyłem taką rzecz:kiedy wcisnę blokadę ekspozycji, wyzwalając tym samym próbny błysk, i po chwili zmienię kadr to jednocześnie zmienia się czas (pomimo zastosowanej blokady ekspozycji). Gdybym zrobił teraz zdjęcie (ze zmienionym kadrem), to jak ma się do tego zapamiętana ekspozycja dla błysku?
  • Jac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4813

IMHO blokada ekpozycj to FEL blokada ekspozycj dla blysku to FEB czyli FEB bedzie zablokowany dla danego miejsca a FEL'a poprostu nie ma wiec czas ie bedzie zmienial... wyjsciem jest M i FEB
    Ostatnio edytowany przez Jac; 857.
    Instagram

Komentarz

• p13ka
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1013

Zamieszczone przez Jac
      IMHO blokada ekpozycj to FEL blokada ekspozycj dla blysku to FEB
      Coś mi się tu nie zgadza.
      FEL - Flash Exposure Lock to właśnie blokada ekspozycji dla błysku
      FEB - Flash Exposure Bracketing to zmiana ekspozycji dla błysku w 3. kolejnych fotkach o zadaną wartość EV (do wykonania tylko z lampami które mają taką funkcję).

Więc kolega pisał prawidłowo, że FEL powinien blokować ustawienia ekspozycji na podstawie pomiaru z preflesza a nie blokuje.

Komentarz

• KuchateK
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 4895

Melchior, moze ta chwila jest nieco za dluga?
        ...

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez p13ka
          Więc kolega pisał prawidłowo, że FEL powinien blokować ustawienia ekspozycji na podstawie pomiaru z preflesza a nie blokuje.
          Sadze ze klucz kryje sie w "preselekcja przyslony" - tu blysk jest tylko wypelniajacy, wiec uzycie FEL blokuje tylko sile wypelnienia blyskiem dla danego elementu kadru na ktory zmierzymy.

Komentarz

• p13ka
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1013

Zamieszczone przez Vitez
            Sadze ze klucz kryje sie w "preselekcja przyslony" - tu blysk jest tylko wypelniajacy, wiec uzycie FEL blokuje tylko sile wypelnienia blyskiem dla danego elementu kadru na ktory zmierzymy.
            Zgadza się :grin:
            Szybkość migawki się zmienia ale siła błysku jest zablokowana.
            Jednak dalej uważam, że FEB to nieporozumienie.

Komentarz

• Melchior

Też tak myślę. Wciśnięcie FEL blokuje tylko pomiar błysku na danym obiekcie i przy zmianie kadru, gdy zmieni się trochę światło, a tym samym czas, to lampa dopali nowy kadr zapamiętanym wcześniej pomiarem. Na marginesie dodam, że podobne zachowanie jest przy preselekcji czasu (tu zmienia się przysłona).
              Ostatnio edytowany przez Gość; 2246.

Komentarz

• Jac
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 4813

nie bede sie upieral :-), bo cos mi sie... a napisalem bez sprawdzenia... mea culpa panowie za wprowadzanie w blad....

...wlasciwie to sprawdzalem czy uwazacie
                Instagram

Komentarz

• kavoo
                  Zablokowany
                  • 2004
                  • 1173

Zamieszczone przez Vitez
                  Mi do pelni szczescia (oprocz powyzszego) brakuje jeszcze w takiej sytuacji blokady ekspozycji pod innym guzikiem

Komentarz

• sv

no a w nikonie to mozna zablokowac sile blysku i osobnym guzikiem ekspozycje

Komentarz

• kavoo
                      Zablokowany
                      • 2004
                      • 1173

Systemu nie zmienie, ale uczciwie przyznam, ze po spocie to jest druga rzecz, ktora bym chcial a moge jedynie zazdroscic ;-)

Komentarz

• sv

jeszcze jedna rzecz mi sie podoba w nikosiu; w trybie av ustawiasz najdluzszy czas. w kosciele ustawiam np 1/45 lub 1/30 s.

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez kavoo
                          Mi do pelni szczescia (oprocz powyzszego) brakuje jeszcze w takiej sytuacji blokady ekspozycji pod innym guzikiem
                          Mi tez pare razy zabraklo i musialem sie M wspomagac

Komentarz

Pracuję...