Efekt lśnienia np. brylantu?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • proot

Efekt lśnienia np. brylantu?

Mam problem z fotografowaniem rzeczy 'lśniących'. Mam teraz małą robótkę na fotografowanie ciuchów w których pełno jakiś cyrkoni, kryształków, etc. Na zdjęciach wychodzą bardzo monotonnie... niestety nie mogę zbytnio kombinować z aparatem, bo zleceniodawca oczekuje, że wszystkie barwy i wygląd rzeczy ma być rzeczywisty...

Moje pytanie: Znacie jakąś technikę 'podkręcania' blasku, aby był widoczny lśniący obiekt na fotce? Ewentualnie może coś z programów graficznych?
  • Gumol
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 28

A może dodatkowe źródło światła wydobyło by ich blask
    http://inside-the-lense.blogspot.com/

Komentarz

• sbogdan1
      Początki nałogu
      • 2007
      • 359

Co znaczy kombinować z aparatem ? to Ty wykonujesz foty i robisz nastawy puszki aby były jak najlepsze.Poza tym jak zrobisz fotkę ( w RAW-ie oczywiście ) to i tak musisz ją poddać obróbce mniejszej lub większej , wrzuć może jakiś smpelek .
      EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4 , 70-200/4 , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Komentarz

• airhead
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2495

Ps tu nic nie da, kolego, trzeba pracować światłem
        Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
        Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• sbogdan1
          Początki nałogu
          • 2007
          • 359

airhead oczywiście masz racje z tym światłem to już nie ulega wątpliwości że światło potrzebne ...
          EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4 , 70-200/4 , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Komentarz

• Tezet-gdynia
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1283

a moze do takiej roboty zastosowac jakis filtr efektowy ktory da malutkie gwiazdki w swiatlach bliskich przepaleniu ? Moze wlasnie tego oczekuje klient ?
            www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• airhead
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2495

do gwiazdek można też przymknąć przysłonę - nie wyglądają wtedy tak kiczowato, jak z filtra
              Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
              Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Tezet-gdynia
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1283

Jak nie bedziemy naswietlac w granicach wypalenia to gwiazdki tez beda delikatne z tego co wiem Ale fakt, mozna przymknac Chociaz w tym wypadku nikon tworzy jakies lepsze te gwiazdki (przynajmniej jesli chodzi np o slonce)

A efekt lsnienia ciemnych rzeczy mozna uzyskac naswietlajac czernie jako bliskie czerni i delikatnie wyciagajac cienie (ok 10%) np w photoshopie ;-) Efekt - conajmniej ciekawy, ubranie wtedy odzyskuje duuuuzo szczegolow a nie ma jeszcze szumu ;-)

Wrzuc jakiegos sampla jak mozesz, bedzie latwiej rozmyslac co mozna poprawic ;-)
                Ostatnio edytowany przez Tezet-gdynia; 15198.
                www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• jz7
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 113

Nikon robi lepsze gwiazdki? A Olympus lepsze cienie pod oczami?

Komentarz

• karol_g
                    • 2008
                    • 5

Fakt faktem, ze np kitowy 18-55 robi dużo większe gwiazdki niż np tamron

Komentarz

• Tezet-gdynia
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1283

Zamieszczone przez jz7
                      Nikon robi lepsze gwiazdki? A Olympus lepsze cienie pod oczami?
                      Nikonowskie szkla - akurat te ktore mialem okazje uzywac, domkniete zawsze robily piekna mega gwiazde, w canonie - plama + promienie ;-)

Byc moze olimpus robi lepsze cienie pod oczami, spowodowane piciem zbyt duzej ilosci alkoholu (ze zlosci na aparat) i w ten sposob niewydolnoscia watroby
                      www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• moregun
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 351

światło punktowe , ciemne tło i filtr gwiazdkowy no i obróbka w PS

Komentarz

Pracuję...