Ślub kompaktem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lux
    Początki nałogu
    • 2004
    • 271

Ślub kompaktem

Witam,
    czy ktoś robi (czytałem kiedyś, że tak) foto ślubne zawansowanym kompaktem np. serii G albo Panasoniciem LX i może podzielic się wrażeniami?
    =============
    www.fotolux4.blogspot.com/
  • Kolaj
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3293

Jasne! Z moich obserwacji wynika, ze na kazdym slubie jest pelno fotografow uzywajacych kompaktow. Widac wiec, ze to powszechna praktyka.

Komentarz

• Sławek
      Uzależniony
      • 2008
      • 968

Niektórzy korzystają nawet z telefonów komórkowych.
      www.fotokrajs.pl

Komentarz

• Wiktor W.
        Dopiero zaczyna
        • 2009
        • 17

Gorzej robić wesela kompaktem, niż autofotki z ręki na naszą-klasę lustrzanką.

Komentarz

• Sempoo
          Początki nałogu
          • 2007
          • 273

Ja robiłem G9. Ale w RAW, jpg-ami bym nie dał rady, efekty są na 3- mogę pokazać.
          60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Komentarz

• lovtza
            Coś już napisał
            • 2009
            • 79

malpa zawsze ustawia lampe widac to na stadionach jak ludzie foca odleglosc 20m ale twardo flesh jest

##########
            ja lekki offtop zrobie bo nie chce nowego tematu

da sie pofocic na slubie szklami 28-135 i 70-200f4 ale bez lampy ? czy nie mam co nawet startowac ?

Komentarz

• wojkij
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1915

Kwestia szczęścia, może i są sale czy kościoły w których wyrobisz. Najczęściej jednak spotyka się takie na iso 3200 f/1.4 i 1/50
              www.kwapisz.org

Komentarz

• rycerz
                Bywalec
                • 2008
                • 227

Zamieszczone przez lux
                Witam,
                czy ktoś robi (czytałem kiedyś, że tak) foto ślubne zawansowanym kompaktem np. serii G albo Panasoniciem LX i może podzielic się wrażeniami?
                90% fotografujących śluby robi kompaktami przecież to nie aparat robi zdjęcia tyko fotograf ;-)
                jesli zaś pytasz czy można robic je kompaktem świadcząc usługi i brac za to kasę to cię podziwiam
                nx100

Komentarz

• fotomih
                  Bywalec
                  • 2009
                  • 167

hehehe sam jestem ciekaw jaka by była moja reakcja gdyby na mój ślub przyszedł koleś z np. g10 ...kompaktem można zrobić dobre zdjęcie... ale ze ślubu chciałbym mieć więcej niż dobre...
                  Moja galeria CB

Komentarz

• joshua
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 128

Zamieszczone przez lovtza
                    malpa zawsze ustawia lampe widac to na stadionach jak ludzie foca odleglosc 20m ale twardo flesh jest
                    1. 80% użytkowników nie czyta instrukcji, nawet w wersji obrazkowej i nie wie, że można wyłączyć błysk albo przełączyć w tryb jakiegoś pseudo auto
                    2. pomimo tego, że większość kompaktów ma jakieś idioprogramy typu sport lub krajobraz, to i tak prawie wszyscy właściciele kompaktów robią zdjęcia na zielonym kwadraciku
                    3. to nie aparat ustawia lampę na auto a "użyszkodnik"
                    4. kompaktem na weselu to możesz robić scenki rodzajowe w kuchni - serią G w RAWie: zawartość garnka i piekarnika
                    5. większość domorosłych pstrykaczy robi lustrzankami fotki identyczne lub gorsze niż zdjęcia zrobione dobrym kompaktem. Pochodziłem ostatnio 2 dni po Gdańsku i napatrzyłem się na Alfy, Olympusy, XXXD z obiektywami kitowymi na zielonym kwadracku kółka nastaw. Nie wmówisz mi, ty a nikt inny, że zdjęcia machnięte w jpg będą lepsze niż z dobrego kompaktu z preselekcją producenta i wyborem scen. Aha, w zestawach marketowych polar jest zakazany a o szara połówkę proszę nawet nie pytać, bo wezwą policję.
                    6. na pytanie "jaką lustrzankę mam kupić" albo "czy to dobry aparat i czy zdjęcia będą dobre" odpowiadam znajomym i innym: kup dobry kompakt w cenie tej lustrzanki z kitem, a na pewno zyskasz. Pytam się czy kupią jeszcze szkło za 2000, lampę za 1000. Odpowiedź oczywiście nie. Po takich rozmowach mam mniej znajomych i pytań o fotografii, za to rośnie opinia o mnie, jako o nieprzystępnym bufonie.

rozpisałem się, ale ten kompakt tak mnie nastroił
                    DOBRY KOMPAKT NIE JEST ZŁY
                    ale nie na ślubie
                    Ostatnio edytowany przez joshua; 3688.
                    | http://www.wizjer.net | dobre chęci i żadne umiejętności | body xxD na końcu i kilka szkieł USM IS coś tam w plecaku a ostatnio częściej w torbie | lampę ze statywem, filtry też mam, bo pisali, że tak trzeba |

Komentarz

• Teo
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 474

Ja nie próbowałem, ale sprawy bym nie przekreślał tak od razu. Kompakt na pewno mniej nadaje się do scen dynamicznych, ale statycznych...czemu nie? W Magnum jest taki koleś - fotograf wojenny - który używał kompaktów Olympusa na swoich wyprawach. Tylko kompaktów.
                      Sądzę, że jeśli masz dobrze opanowane narzędzie, umiesz wykorzystać zalety i ominąć wady - to na pewno sobie poradzisz.

Komentarz

• lovtza
                        Coś już napisał
                        • 2009
                        • 79

no to logika ze chodzilo mi o to iz ci ludzie ustawiaja na auto
                        i nie zmienia to fakty ze robi tak 80% posiadaczy tych aparatow

a one przeciez swoje potrafia jak ktos sie dobrze za nie wezmie

Komentarz

• Jarko3City
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 65

Mając jasny obiektyw można w trybie M lub P zablokować AF na np. 3m i robić wtedy fotki "scen dynamicznych". Oczywiście z odległości ok 3m W kompakcie zdjęcie wychodzi ostre (brak problemu z GO przy małej matrycy) a nie ma problemu z szukaniem kontrastu przez 2 sek. Parametry EV aparat łapie migiem. Oczywiście kilka sekund przebłysków "redukcji oczu" wyłączone. Dość długo tak fotografowałem imprezy salsowe i miałem zdjęcia ludzi przodem a nie po 2 sek. tyłem. Niestety problem "lampa na wprost" zostaje :/ Czerwone oczy dało się poprawić, "lampy na wprost" już nie
                          397D

Komentarz

• magart
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 378

Jakimś canonem serii G dlaczego by nie? Można nawet lampę zapodać i jest konkretnie.
                            Obiektyw jest jasny więc nie ma tragedii.
                            A to, że trudno ostrość złapać, jest opóźnienie spustu migawki itp. to już trud i pot fotografa będzie.
                            Inaczej - da się, ale nie będzie łatwo.
                            EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
                            www.magaczewski.blogspot.com
                            www.fotogaleria.magaczewski.pl

Komentarz

• Jarko3City
                              Coś już napisał
                              • 2006
                              • 65

Właśnie o opóźnieniu pisałem a raczej o możliwości jego zminimalizowania przez blokadę AF. Mój stary kompakt robił wtedy momentalnie zdjęcia a trzeba było tylko pilnować się aby utrzymać odległość od "celów"
                              397D

Komentarz

Pracuję...