Front Focus, mydło, czy coś innego?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jaca9
    Bywalec
    • 2007
    • 241

ok dzięki delaa w środe będę u nich wymienić, a powiedz mi jeśli mi wymienia i też coś od pukać będzie miało to od wydanego też jest tydzień czy łacznie tydzień orientujesz sie może?

Komentarz

• glasseye
      Bywalec
      • 2008
      • 154

Zamieszczone przez softgbs
      na 100% nie jest mydlany, jest ostry jak trzeba co do strzałów na papierosa to wygląda to na BF ale tak się nie robi testu na FF / BF

zrób to tak :
      wydrukuj sobie 18 stronę z tego pliku pdf : http://focustestchart.com/focus21.pdf a robiac test ustaw swój aparat jak na stronie 13

wtedy będzie dokładnie wydać co i jak

zrób test na 18mm 2.8 i na 50mm 2.8
      wielkie dzięki, masz u mnie piwko
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      Zamieszczone przez delaa
      Przyjacielu "softgbs" - bredzisz niestety - nie mieszaj człowiekowi w głowie ....

ostrzy przed - czyli źle - cokolwiek to oznacza, jest to tzw front w slangu linijek zwany FF.

POzdro !@
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Jakkolwiek zwał - do autora wątku jest "mesedż" -> oddaj go ...i nie słuchaj "sofgbs" bo mylą mu się kierunki.
      zaraz, no FF to wiem że jest, bo widzę, ale mydła nie ma chyba? zaraz oddawać? skalibruję po prostu
      Ostatnio edytowany przez glasseye; 18040. Powód: Automerged Doublepost
      moje zdjęcia
      fotografia koncertowa

Komentarz

• misieek
        Bywalec
        • 2009
        • 176

Masz plamki na matrycy :P
        GG: 538295
        SPRZEDAM: EF85/1.8 + marumi UV (1300zł), EX430 (850zł). 6-7 msc gwarancji, stany idealne sklepowe. Bardzo rzadko używane

Komentarz

• az3rrox
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 36

skalibrujesz? jak?
          1d, 30, 24-200/2.8l, 580ex

Komentarz

• glasseye
            Bywalec
            • 2008
            • 154

normalnie. w serwisie sigmy
            moje zdjęcia
            fotografia koncertowa

Komentarz

• glasseye
              Bywalec
              • 2008
              • 154

ok, sigma pojechała do serwisu na kalibrację FF. zobaczymy...
              moje zdjęcia
              fotografia koncertowa

Komentarz

• glasseye
                Bywalec
                • 2008
                • 154

szkiełko wróciło z serwisu. front focus usunięty. trwało to w sumie 3 dni od momentu wysłania do odebrania szkła z powrotem. jest tylko jeden mały problem. skalibrowali FF na 50mm, ale z kolei na 18mm pojawił się BF... :/ czy to normalne, że po kalibracji dłuższej ogniskowej, rozregulował się AF na szerokim kącie? myślałem, że serwis kalibrując obiektyw sprawdza go potem na obu końcach... i czy da się to szkło skalibrować tak, żeby ostrzyło poprawnie niezależnie od ogniskowej?
                moje zdjęcia
                fotografia koncertowa

Komentarz

• softgbs
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 37

tak się niestety często zdarza, wyślij drugi raz z odpowiednią notką - obiektyw nie ma wracać z kalibracji jeśli pojawi się obojętnie gdzie jakiś BF / FF bo inaczej jest to wada produktu i będziesz reklamować - pomaga
                  lovestorymakers com

Komentarz

• glasseye
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 154

zobaczymy. wyślę go ponownie na bank. ale szczerze mówiąc, pozytywnie się zaskoczyłem serwisem Sigmy. napisałem do nich prośbę, żeby naprawili w trybie pilnym, bo mi szkło na sobotę będzie potrzebne, odpowiedzieli, że się postarają i obiektyw dzisiaj wrócił. co prawda z BF, ale wrócił
                    moje zdjęcia
                    fotografia koncertowa

Komentarz

• IGI
                      Coś już napisał
                      • 2009
                      • 74

Co do testów, to moim zdaniem kartkowe nie zawsze się sprawdzają. Ja miałem u siebie mały BF, ale na kartce nie było tego widać. Dopiero zdjęcia obiektów z większej odległości to ujawniły.
                      Dobry jest też test na jakiejś chropowatej powierzchni jak np na tym bruku - ustawiamy jakiś kontrastowy i niski obiekt, np śrubę i focimy, a na fakturze bruku idealnie widać gdzie trafił aparat .
                      No i pozostaje jeszcze kwestia samego obiektywu , moja 50 mm 1.8 II, kartkowe testy ma teraz w punkt, z bliska trafia w punkt, ale z odległości większej niż 2 metry to jest już większa loteria, i żeby mieć pewność że trafię gdzie chcę muszę domykać ją do 3,5-4.
                      7d + Tamron 17-50 2.8 + 70-200 2.8 L IS + canon 50/1.8 II + sigma 18-200 3.5-6.3 DC OS

Komentarz

• Miichael

Witam. Zerknąłem na ten temat , ale posługujecie się językiem którego nie rozumiem momentami. Co to jest MYDŁO w sparawie aparatu i np BF?

Ogólnie mam nowy aparat - SX1- i jest tam opcja przesuwania okienka focusa- gdy to robię aparat jakoś nie reaguje i i tak robi ostry środek- może się nie znam dlatego pytam jak to powinno być i jak to wygląda?

Komentarz

Pracuję...