System AF

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Henri
    • 2008
    • 14

System AF

Z jakiego punktu AF najczesciej korzystacie? Zawsze centralny, a pozniej przekadrowanie- czy czasem z tych skrajnych tez? Wyczytalem gdzies, ze te skrajne sa ponoc mniej skuteczne, wiec moze Wasze podpowiedzi mi pomoga w rozwiazaniu problemu.
    Niedawno nabylem 85/1.8 i sporo zdjec okazalo sie nietrafionych, zwlaszcza przy dynamiczniejszych ujeciach. Mala GO ma zarowno swoje zalety, jak i wady
    5D, 350D, LX5 | Σ8, Σ10-20, C28/1.8, C85/1.8, C70-200/4LIS | 580EXII, 285HV, 460II | 190XProB, 2xW803
  • qb4hkm
    Bywalec
    • 2007
    • 239

To zależnie od aparatu... odkąd mam 40d rzadko używam centralnego, bo przekonałem się, że mogę polegać w zupełności na bocznych sensorach...
    Wcześniej centralny + przekadrowanie... chociaż nadal czasem zdarza mi się tej techniki używać... ale to nie ze względu na technikalia, tylko z wygodnictwa i czasem tak po prostu jest lepiej...

Komentarz

• adino
      Początki nałogu
      • 2008
      • 404

prawie zawsze używam centralnego z przekadrowaniem
      pewnie i przynajmniej nie zastanawiam się który jest teraz aktywny bo zawsze używam tego samego

ale są takie przypadki gdzie centralny jest zupełnie nieprzydatny

Komentarz

• Biperek
        Uzależniony
        • 2007
        • 593

Obiekty poruszające się - zawsze centralny, obiekty nieruchome różnie. Przy 400D inaczej się nie da
        Pozdrawiam
        Marek/Biperek

Komentarz

• Mad_Mac
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 1458

Ja korzystam z wszystkich. Pracujac z mala GO przy przekadrowywaniu zmienisz polozenie go czyli cos wanego moze sie nie zmiescic jesli jestes np na 1.8 na oku.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
          Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• schabu
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1352

zależnie od warunków, najczęściej jednak boczne, bo przy płytkiej GO centralny i przekadrowanie się nie sprawdza. zdarza mi się również manualnie.
            Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• Papier
              Coś już napisał
              • 2008
              • 56

Moja 85mm 1.8 tez czesto nie trafia z AF (np kilka zdjec w pomieszczeniu: przyslona 2,2 1/60 sek). Oczywiscie wycelowane srodkowym na nieruchome obiekty. Nie wiem czy to taka przypadlosc obiektywu? czy moze lewa wersja mi (nam?) sie trafila. Z bliska jest o wiele lepiej, chociaz czesto ostrosc lapana na oku laduje na wlosach :/ Front focus? cos czuje ze sie to skonczy kalibracja w serwisie.

Komentarz

• kaer
                • 2009
                • 10

Używam zwykle tylko centralnego - kwestia przyzwyczajenia i nie muszę się zastanawiać który punkt AF ustawi ostrość.

Komentarz

• jaś
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 2601

A to są jeszcze jakieś inne? centralny.
                  Jestem szumofobem
                  S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                  Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• Kubak82
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2348

do niedawna uzywalem centralnego.. od kiedy zmienilem aparat - wybieram ten na ktorym najwygodniej mi sie w danej chwili ustawia ostrosc.. w przekadrowywanie sie juz nie bawie, zwlaszcze przy malej GO :-)

Komentarz

• lance86
                      • 2008
                      • 4

Kiedyś jak miałem EOS 30 z "oczko-kontrol" to problem wyboru punktu AF nie istniał bo aparat sam wybierał punkt zależnie gdzie spojrzałem. Ale teraz odkąd mam 10d to praktycznie tylko centralny. Swoją drogą trochę brakuje mi tej funkcji- pewnie Canon trzyma ją w zanadrzu jak konkurencja mocniej przyciśnie :P

Komentarz

• Greg S
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 188

Korzystam ze wszystkich, a najmniej z centralnego ;P
                        Wszystko zależy od tego jaki posiada się model aparatu (jakość AF) oraz od tego co (i jak) się fotografuje.
                        Pozdr.

Komentarz

• aciek_l
                          Bywalec
                          • 2009
                          • 213

Centralny i przekadrowywanie, ale odkąd coraz więcej robię 50 1.4, albo 85 1.8 odkryłem, że najczęściej lepszym wyjściem są boczne.
                          Już mam wprawę w błyskawicznym wybieraniu pożądanego punktu AF.

Komentarz

Pracuję...