AI Servo i długi obiektyw

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kubaman
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4709

AI Servo i długi obiektyw

Witam,
    mam następującą sprawę. Do tej pory robiąc zdjęcia w Servo moja 20tka świetnie się spisywała. Czy to podłączona do Tamrona czy Sigmy w 90% zdjęć dawała świetne wyniki (czyli jak na serwo bardzo dobrze). Kupiłem sobie ostatnio 400/5.6 L i zaczęły się małe problemy. Robię zdjęcia z ręki, ptice w locie i takie tam. Dopóki cel jest blisko i wypełnia sporą część kadru jest super. Jednak gdy cel się oddala AF zaczyna zawodzić i tak nawet 50% zdjęć mam nie do końca ostrych (zależy od warunków pogodowych i oświetleniowych).

Mam teorię ;-) co może być tego powodem:
    1) powiększenie w 400mm jest tak duże, że cel rusza się zbyt szybko w kadrze
    2) powiększenie jest tak duże, że nie mogę spokojnie prowadzić obiektywu, ręka drży a cel ucieka z punktów AF
    3) w takiej sytuacji powinien się włączać system śledzenia AF, ale znów przy takim powiększeniu cały czas AF łapie coś z tła, bo ręka się tak kiwa, że aparat wykrywa "ruch" w tle.

Pytanie do doświadczonych fotografów: jakie są metody radzenia sobie z takim problemem. Ja na razie robię zdjęcia w seriach i zakładam, ze większa część będzie nieostra, ale chcę się czegoś nowego od was nauczyć.

z góry dziękuję za podpowiedzi

P.S> rozwiązanie w postaci kupna 1DMk2 rozważyłem, ale to dalsza przyszłość ;-)
    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

a czy przy swietle 5.6 dzialaja jeszcze czujniki krzyzykowe?
    www albo tez flickr

Komentarz

• Jac
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4813

moje doswiadczenia z AI servo i 300mm wskazuja na pkt 2 czyli przydałby sie statyw/monopod... przy 400mm jest jeszcze gorzej :-), mysle ze to nie jest sprawa puszki... przynajmniej nie w 100% dla puszki daje maks 10%
      Instagram

Komentarz

• gonzo44
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1304

tez mam ten sam problem. W moim tamronku AF jest troszke slamazarny i zrobienie ostrego ptaszka w locie to niezly wyczyn. Szkoda ze w obiektywach nie mozna ustawic priorytetu ostrzenia, czyli np jakiegos ograniczenia, ze ostrzymy tylko od 10m do 150m powiedzmy. Albo zeby mozna bylo recznie korygowac ostrzenie nie przelaczajac na MF. No w kazdym razie cos by tu mozna udoskonalic.
        Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Moje proby z 70-200 i extenderem 1.4x , sledzenie ptic na Servo - wskazuja rowniez na punkt 2) .

Komentarz

• Kubaman
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 4709

Zamieszczone przez akustyk
            a czy przy swietle 5.6 dzialaja jeszcze czujniki krzyzykowe?
            niestety już nie działają tzn działają ale nie jako krzyżowe i nie mają podwyższonej czułości
            www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Kubaman
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4709

Zamieszczone przez Jac
              moje doswiadczenia z AI servo i 300mm wskazuja na pkt 2 czyli przydałby sie statyw/monopod... przy 400mm jest jeszcze gorzej :-), mysle ze to nie jest sprawa puszki... przynajmniej nie w 100% dla puszki daje maks 10%
              Statyw odpada, bo chcę robić zdjęcia ptaków w locie (lub innych obiektów przy ich śledzeniu).
              Mam przeświadczenie, że to właśnie puszka jest odpowiedzialna (400/5.6 ma zdecydowanie najszybszy AF z moich szkieł), oczywiście nie w 100% bo w większości jest to kwestia właściwej techniki fotografującego.

Może znacie jakieś sposoby, żeby pkt.3 działał prawidłowo ?
              www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Pszczola
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1760

Skutecznym rozwiazaniem (ale diabelnie drogim) jest stosowanie 'statywow nosnych, napiersiowych' z wbudowanymi 2-3 zyroskopami, pierwotnie stosowanymi do kamer filmowych. ;-)
                EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• DoMiNiQuE
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 3548

A moze takie rozwiazanie statywowe niczym z karabinu maszynowego pomoze? (drogie to cholerstwo, ale moze znajdzie sie jakis tanszy zamiennik)

Komentarz

• Kubaman
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 4709

tak wiem.... ale to nie dla mnie. Czy naprawdę nie ma sposobu jakiegoś specyficznego prowadzenia szkła za obiektem, które pomogłoby usunąć wpływy "pomylonego" AF

BTW, próbowałem robić zdjęcia z tą 400 na monopodzie, zle ręce tak mi latają, że o ostrych jak żyleta fotkach mogę zapomieć. Kiedy patrzę w to szkło, czuję się jakbym się troszeczkę ubzdryngolił... :wink:
                    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Artur Lewandowski
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 195

Zamieszczone przez Kubaman
                      tak wiem.... ale to nie dla mnie. Czy naprawdę nie ma sposobu jakiegoś specyficznego prowadzenia szkła za obiektem, które pomogłoby usunąć wpływy "pomylonego" AF

BTW, próbowałem robić zdjęcia z tą 400 na monopodzie, zle ręce tak mi latają, że o ostrych jak żyleta fotkach mogę zapomieć. Kiedy patrzę w to szkło, czuję się jakbym się troszeczkę ubzdryngolił... :wink:
                      Potrenuj kilka lat łucznictow... hihihi ... pomaga

Komentarz

• Auwo
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 928

Artur Lewandowski - a Ty trenowales ? sorry za OT ale jestem szczerze zainteresowany - bo ja trenowalem

Komentarz

• CYNIG
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 694

Zamieszczone przez Kubaman
                          co prawda dluga lufa robilem nie ptaki ale... wazki ale problem jest podobny. Ja poradzilem sobie stosujac mocny statyw (manfrotto 074) i do tego glowice kulowa chyba 267 (nie pamietam teraz oznaczenia) przeznaczona do aparatow srednioformatowych o kuli wielkosci piesci. Po wyregulowaniu na lekki docisk mozna bylo obiektywem manipulowac a jednoczesnie nie telepal sie.
                          Ostatnio edytowany przez CYNIG; 1054.
                          https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• Jac
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 4813

tutaj pomocne moga byc statyw nie do fotografi a do filmowania gdzie obrot jest plynny i bez szarpniec a jednoczesnie dobrze trzyma kamere/aparat..
                            Instagram

Komentarz

• Artur Lewandowski
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 195

Zamieszczone przez Auwo
                              Artur Lewandowski - a Ty trenowales ? sorry za OT ale jestem szczerze zainteresowany - bo ja trenowalem
                              Sie wie stare dobre dzieje

Komentarz

Pracuję...