Zdjęcia 16:9 (panorama) czy "normalne"?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • hellfire_

Zdjęcia 16:9 (panorama) czy "normalne"?

Witam.

Posiadam Canona A720 IS.

Czy lepiej robić zdjęcia w rozdzielczości 8M (3264x2448) czy może w trybie szeroki ekran (3264x1832)?

Co polecacie?

Chodzi o zdjęcia typowo rodzinne, robione z różnych okazji. Przechowywane na komputerze, oglądane na TV (4:3 i panoramiczne), pewnie w przyszłości będę chciał również coś wydrukować w jakimś punkcie usługowym i wrzucić je do albumu.
  • aciek_l
    Bywalec
    • 2009
    • 213

Normalnie rób. Zauważ, że panorama obcina górę i dół po prostu. To samo możesz zrobić na komputerze potem. A w drugą stronę to nie zadziała.

Komentarz

• hellfire_

A co z oglądaniem zdjęć na współczesnych monitorach/telewizorach panoramicznych? Przycinać przed oglądaniem czy oglądać z pasami czerni po bokach?

Komentarz

• LISU
        Coś już napisał
        • 2009
        • 83

hehe
        to TY oglądasz te zdjęcia, pytasz o aspekt czysto osobisty, skąd my mamy wiedzieć jak ty wolisz oglądać foty. jak ci pasy przeszkadzają to przycinaj, jak nie przytniesz to monitor od tego nie wybuchnie
        "Współczesnego człowieka niszczy pośpiech. Nigdy się nie zatrzymuje. A przecież tajemnicą szczęścia jest umieć czasem przystanąć.." i zrobić zdjęcie
        Fotoblog (:

Komentarz

• ArekLodzPl
          Początki nałogu
          • 2008
          • 346

Ostatnio klientka przyniosła mi trochę zdjęć do zrobienia w formacie 16:9 i chciała z tego format 10x15 i o zgrozo wszystkie kadry były tak ciasne że nie było możliwości skadrowania zdjęcia bez "usunięcia" kogoś. W końcu kobitce zaproponowałem by jakoś to wyglądało, że zrobię jej to na formacie 15x21 z białymi paskami a następnie je poobcinam. Wyszło ją to dużo drożej niż by zrobił a na 4:3 - a jeszcze lepiej na 2:3 bo przy 10x15 nic nie ucina. Zastanów się więc czy panorama ma sens gdy chcesz robić z tego odbitki

Komentarz

• hellfire_

Zamieszczone przez LISU
            hehe
            to TY oglądasz te zdjęcia, pytasz o aspekt czysto osobisty, skąd my mamy wiedzieć jak ty wolisz oglądać foty. jak ci pasy przeszkadzają to przycinaj, jak nie przytniesz to monitor od tego nie wybuchnie
            Pytam się jak Wy to robicie, jak jest bardziej praktycznie, bo np. jeszcze nie drukowałem nigdzie zdjęć i nie wiem jak to będzie wyglądało.

Dzięki za odpowiedzi.
            Widzę, że chyba lepiej jednak robić zdjęcia w normalnych proporcjach tego aparatu.

Komentarz

• aciek_l
              Bywalec
              • 2009
              • 213

Zamieszczone przez hellfire_
              Pytam się jak Wy to robicie, jak jest bardziej praktycznie, bo np. jeszcze nie drukowałem nigdzie zdjęć i nie wiem jak to będzie wyglądało.

Dzięki za odpowiedzi.
              Widzę, że chyba lepiej jednak robić zdjęcia w normalnych proporcjach tego aparatu.
              Ja robię w normalnych proporcjach, bo nie mam innego wyboru.
              I chyba przy oglądaniu na TV paski nie powinny być problemem. Poza tym jeśli chodzi o normalne zdjęcia z imprez na przykład, to IMO naturalniej i lepiej będą wyglądały w zwykłych proporcjach.

Komentarz

• micles
                Zablokowany
                • 2006
                • 4359

Zamieszczone przez ArekLodzPl
                bo przy 10x15 nic nie ucina
                Ucina, ucina
                10,2/15,2 != 2/3

Komentarz

Pracuję...