sposoby na kolorowe ściany

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • molsar
    Bywalec
    • 2006
    • 216

sposoby na kolorowe ściany

hej,
    no właśnie - jak w tytule, jak sobie radzicie jak przychodzi wam fotografowac wesele w sali gdzie sa pomaranczowe sciany i podobny sufit?
    filtrem jakims niebieskawym na lampe aby "ozimnic"? temperature?
    wiem ze nie zawsze w postprodukcji da sie zniwelowac taki zafarb...
  • mc_iek
    Uzależniony
    • 2008
    • 790

W pokoju pomalowanym na żółto założyłem na obiektyw mleczny dekielek do ustawiania balansu, skierowałem aparat w sufit i zrobiłem zdjęcie z lampą na prost. Potem zafiksowałem pomiar jako wzorzec. Późniejsze zdjęcia z lampą odbijaną od sufitu wychodziły poprawnie. Nie wiem jak to wyjdzie w większej sali z powarańczowymi ścianami, ale nie powinno być tragedii.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Komentarz

• magart
      Początki nałogu
      • 2008
      • 378

Akurat pomarańczowy nie jest najgorszy, może dać niezłe efekty ja będą niedoświetlone - czyli światło z lampy błyskowej do nich bezpośrednio nie dotrze. tragedia to się zaczyna jak ściany są zielone - masakra.
      EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
      www.magaczewski.blogspot.com
      www.fotogaleria.magaczewski.pl

Komentarz

• molsar
        Bywalec
        • 2006
        • 216

Zamieszczone przez mc_iek
        W pokoju pomalowanym na żółto założyłem na obiektyw mleczny dekielek do ustawiania balansu, skierowałem aparat w sufit i zrobiłem zdjęcie z lampą na prost. Potem zafiksowałem pomiar jako wzorzec. Późniejsze zdjęcia z lampą odbijaną od sufitu wychodziły poprawnie. Nie wiem jak to wyjdzie w większej sali z powarańczowymi ścianami, ale nie powinno być tragedii.
        o Maciek :]
        moze faktycznie przekonam sie do tego dekielka :]

Komentarz

• schabu
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1352

pomarańczowy filtr CTO na lampę, balans bieli mierzony na WhiBal-u w RAWie, a potem skopiowany na pozostałe zdjęcia.
          Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• Tomasz1972
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3042

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=39487

Komentarz

Pracuję...