Fotografowanie tkanin.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zemfira
    Coś już napisał
    • 2008
    • 72

Fotografowanie tkanin.

Jak w tytule, próbowałam ostatnio sfotografować tkaninę, zasłonę dokładnie i już sama nie wiem jak robić i jakim szkłem, efekt mory jest moją zmorą. Potem walczyłam jeszcze z innymi tkaninami i podobnie.
    Szukam porad jak się do tego zabrać, żeby wyglądało na w miarę ostre, ale bez struktury tkaniny, której gołym okiem nie widać ;/
    Jak oświetlić, jakie szkiełko przypiąć.
    Dziękuję z góry poinformowanym.
    www.milenasobieraj.com
    www.milenasobieraj.blogspot.com
  • xxkomarxx
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1456

1. Zmiana kąta ustawienia aparatu
    Ponieważ bieżące ustawienie aparatu w stosunku do obiektu powoduje powstanie efektu mory, delikatna zmiana takiego ustawienia przez korekcję kąta nachylenia aparatu może zlikwidować to zjawisko.

2. Zmiana pozycji aparatu
    Ponownie, przesunięcie aparatu w lewo lub w prawo, w dół lub w górę może zlikwidować powstającą morę.

3. Zmiana punktu ostrości
    Mora powodowana jest przez wysoki stopień ostrości i zachowanie szczegółów na drobnych wzorach; zmiana punktu, na który ustawiana jest ostrość powinna pomóc w zlikwidowaniu efektu mory.

4. Zmiana ogniskowej
    W celu zlikwidowania mory można również stosować różne ustawienia obiektywów lub ogniskowej.

5. Photoshop

Komentarz

• fotna
      Początki nałogu
      • 2004
      • 454

Można zastosować filtr zmiękczający.
      Najprostszy to pończocha dziewczyny
      Jak jesteś kobietą to własna.
      Ostatnio edytowany przez fotna; 952.
      fotna.dlm.pl

Komentarz

• Zemfira
        Coś już napisał
        • 2008
        • 72

Dziękuję za odpowiedzi podejmę jutro walkę kolejną. Heh,,, a ja zawsze wyrzucałam znoszone pończochy? Że już nie spytam o to jaki rodzaj ponczoszki najlepszy, sama sprawdzę.
        www.milenasobieraj.com
        www.milenasobieraj.blogspot.com

Komentarz

• TIX
          Coś już napisał
          • 2009
          • 55

albo filtr z wtopioną siatką pomaga !
          /sig w budowie/
          40D, Pancolar 50mm 1.8, C50 1.8 MkII, C35-105, Granit 80-200 mm , Jupiter 85/2.0 , 135mm, walizka różności

Komentarz

Pracuję...