Jak trzymać Gripa

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4813

Jak trzymać Gripa

No wlasnie ciekawosc mnie rozpiera czy ktos z was (ci co maja gripa) uzywa tych przyciskow w gripie... wlasciwie mi sie jeszcze nie zdazylo poza przymiarkami w stylu 'ciekawe po co to jest'

i jescze zalacznik z dzisiejszej wyborczej
    43
    tak
    0%
    37
    nie
    0%
    6
    Instagram
  • Jurek Plieth
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2087

Zamieszczone przez Jac
    No wlasnie ciekawosc mnie rozpiera czy ktos z was (ci co maja gripa) uzywa tych przyciskow w gripie...
    Oczywiście, że tak; po to one istnieją!
    Zamieszczone przez Jac
    i jescze zalacznik z dzisiejszej wyborczej...
    To są D70, więc nie ają chłopcy wyjścia
    http://plieth.com

Komentarz

• Jac
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4813

Zamieszczone przez Jurek Plieth
      Oczywiście, że tak; po to one istnieją!
      dla mnie nie jest to oczywiste bo ja ich nie uzywam bo sa nie wygodne inaczej 'ciazy' aparat w reku niz normalnie przez co wydaje sie jakis inny :-0

Zamieszczone przez Jurek Plieth
      To są D70, więc nie ają chłopcy wyjścia
      wrzucilem miniaturke na ktorej tego tak dobrze nie wiadac ale po lewej (na 100%) i po prawej (na 99%) to Canony...
      Instagram

Komentarz

• pejot
        Bywalec
        • 2004
        • 204

Funkcjonalność gripa ogranicza się do 3 spraw: waga, poprawiona wygoda pracy, 2x akku. Korzystanie z przycisków jest wysoce stresujące, mam wrażenie, że aparat zaraz mi się wymsknie z ręki...
        www.browarelefant.pl

Komentarz

• Artur Lewandowski
          Bywalec
          • 2005
          • 195

Śmieszne, nawet na to nie zwróciłem uwagi a okazało się, że jak się dobrze przypatrzyłem to faktycznie gdyby nie podparcie obiektywu lewą ręką to użycie kciuka na 3 przyciskach mogło by się skończyć "uszkodzeniem mechanicznym"
          Tym bardziej jest to niebezpieczne gdy w normalnej pozycji używa się jeszcze uchwyt na dłoń, który pozwala zapomnieć o kurczowym trzymaniu sprzętu a potem przechodzi się na uchwyt pionowy.

Komentarz

• Jurek Plieth
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2087

Zamieszczone przez Jac
            dla mnie nie jest to oczywiste bo ja ich nie uzywam bo sa nie wygodne inaczej 'ciazy' aparat w reku niz normalnie przez co wydaje sie jakis inny :-0
            Zaraz, zaraz, o jakich przyciskach mowa?

Komentarz

• Jac
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4813

mowa jest o przyciskach w gripie te ktorych sie powinno teoretycznie uzywac przy pionowym kadrze... jednak dla mnie wygodniej jest przekrecici cala reke z aparatem niz zmieniac trzymanie aparatu
              Instagram

Komentarz

• Jurek Plieth
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2087

Zamieszczone przez Jac
                mowa jest o przyciskach w gripie te ktorych sie powinno teoretycznie uzywac przy pionowym kadrze... jednak dla mnie wygodniej jest przekrecici cala reke z aparatem niz zmieniac trzymanie aparatu
                Czy myślisz o spuście migawki?

Komentarz

• p13ka
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1013

Zamieszczone przez Jac
                  Ja używam przy kadrze pionowym, zarówno AE Lock jak i spust. Ale faktem jest, że gdybym miał zrobić pionowy kadr błyskawicznie to przekręciłbym rękę dlatego, że używam Hand Strap E1 i nie chciałbym w takiej sytuacji tracić czasu na wyjmowanie dłoni i przekręcanie aparatu.
                  Poza tym bardzo niewygodnie mi się operuje multikontrolerem przy zmianie punktu AF, podczas kadrowania pionowego i korzystania z przycisków na gripie. Chyba mam za krótki kciuk

Komentarz

• Kot Behemot

Hmm.. ja uzywam ich nawet dosc czesto.. nie wsyzstkich, bo jestem na razie kiepski fotograf i nie bardzo umiem korzystac z blokady ekspozycji, ale czesto chodziu mnie przycisk AV.

Komentarz

• DoMiNiQuE
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 3548

Zamieszczone przez Jac
                      w takim razie po ci Ci grip? :rolleyes:

Komentarz

• Jac
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 4813

Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
                        w takim razie po ci Ci grip? :rolleyes:
                        dwa akku, lepszy chwyt

@Jurek
                        Tak myśle o spuście migawki ale tez o pokretle nad nim,oraz 'z tylu' o blokowaniu ekspozycji i wyborze wszystkich pkt pomiaru AF
                        Instagram

Komentarz

• Jurek Plieth
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2087

Zamieszczone przez p13ka
                          Ja używam przy kadrze pionowym, zarówno AE Lock jak i spust...
                          Życia sobie nie wyobrażam bez spustu zamontowanego na gripie! Zresztą nie tylko ja. Popatrz tutaj jak ci biedni posiadacze D70 muszą sobie radzić Ponieważ tenże nikoś nie posiada nawet gniazdka do "wężyka", więc ten chiński grip wyposażony jest w "wężyk światłowodowy" dołączany do tego okienka w korpusie do którego wpada światło z pilota
                          Krótko mówiąc ta fotka z GW przedstawia jakieś dwie fotograficzne sieroty

Komentarz

• p13ka
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1013

O kurde! Ale manufaktura z tym światłowodem
                            Dzięki za tego linka. Na forum Nikona prawie w ogóle nie zaglądam bo tam tak jakoś...czarno

Komentarz

• Jurek Plieth
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2087

Zamieszczone przez p13ka
                              Na forum Nikona prawie w ogóle nie zaglądam bo tam tak jakoś...czarno
                              Potwierdzam, że licho to się tam czyta, no ale to nie nasz problem

Komentarz

Pracuję...