Pytanko do studyjnych praktyków z doświadczeniem w pracy z green screen'em - jak optymalnie oświetlić scenę, żeby grafik wycinający później postać miał jak najmniej roboty? Równomierne oświetlenie tła jest oczywiste - realizowałem je 4 lampami: 2 softy (120x80) + 2 reflektory (do doświetlenia dolnych partii tła). Model świecony softem i octaboxem. Niestety brakło mi w tej konfiguracji lampy do poświecenia włosów. Efekt zdjęciowy jest niezły, ale mam wrażenie, że brak górnego oświetlenia włosów nieco utrudnia ich precyzyjne wyszparowanie (użyłem Color Range w PS), a na krawędziach postaci pojawia się zielona poświata (od tła?).
Oświetlenie dla chroma key
Zwiń
X
-
Oświetlenie dla chroma key
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
Tagi: Brak -
Włosy zawsze będą problemem, widać to nawet w lepszych magazynach, czasami graficy po prostu ścinają równo tak jak im to się widzi i się za bardzo nie przejmują.
Jeżeli tylko możesz, to staraj się, aby włosy były "w kupie" - czyli brak prześwitów, szpar itp. Oświetlenie moim zdaniem nie gra tu dużej roli. -
Piszesz to na podstawie praktyki i własnych doświadczeń? ;-)
Oświetlenie ma tutaj wielkie znaczenie z punktu widzenia dalszej pracy grafika, bo zupełnie inaczej wycina się z równomiernie oświetlonego tła, a inaczej z oświeconego "w cały świat". Bardziej chodzi mi tutaj o kwestie oświetlenia samej postaci właśnie pod kątem szparowania na green screenie.
A co do trzymania włosów "w kupie", to jak Twoim zdaniem zrobić to w przypadku "burzy loków"? ;-) Przylizać na gładko przed zdjęciem czy obciąć w PSie? ;-)Ostatnio edytowany przez bundy; 4697.1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
Komentarz
-
Bo włosów najlepiej nie wycinać tylko pojechać na warstwach a wyjdą same!Włosy zawsze będą problemem, widać to nawet w lepszych magazynach, czasami graficy po prostu ścinają równo tak jak im to się widzi i się za bardzo nie przejmują.
Jeżeli tylko możesz, to staraj się, aby włosy były "w kupie" - czyli brak prześwitów, szpar itp. Oświetlenie moim zdaniem nie gra tu dużej roli.1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)Komentarz
-
-
Jasne, że od tła.
Próbowałem swego czasu robić rośliny na niebieskim tle, by móc je później łatwo wyseparować. Zarzuciłem temat jednak. Tło "wświecało" się mniej lub bardziej szczególnie w jasne barwy, o problemach z krawędziami nie wspominając.
Color range jest tylko pozornie dobrym wyjściem, wystarczy rzucić efekt na biały czy czarny podkład by zobaczyć niedoskonałości bez względu na siłę zaznaczenia. Później gumka-myszka, następnie kilkakrotne zduplikowanie warstw dla wzmocnienia i coś tam było.
Ostatecznie wróciłem jednak do białego kartonu.C-F-K - foreverKomentarz
-
Panowie, mnie nie chodzi o technikę szparowania postaci w szopie, bo ja tylko produkuję materiał dla grafika i to jest już jego zmartwienie, co z tym zrobi. Chodzi mi o przygotowanie materiału optymalnie przygotowanego do wycinania z zielonego tła, a trzeba zrealizować w studiu oświetleniem.1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
Komentarz
-
Z własnych praktyk i z obserwacji gazet i magazynów mogę powiedzieć, że najlepszym rozwiązaniem jest :
a) jak najmniej chropowatości/skomplikowaności na krawędziach postaci (w/w loki)
b) zastosowanie tła w kolorze, który będzie później pod tą postac podklejony
c) zaniechanie zdjęć na greenscreenie i zrobienie ich na realuKomentarz
-
poswiata od tla, im bardziej doswietlone, tym dalej postac musi od niego stac.Komentarz
-
ad. a) Błagam...daj spokój z takimi radami :-) Ja focę modela, którego mi podsyła klient i nie mam wpływu na to czy to będzie łysy facet w lateksowym kombinezonie , czy laska z lokami w futrzanym bolerku :-) Zresztą nie jestem zwolennikiem takiego chodzenia na łatwiznę.Z własnych praktyk i z obserwacji gazet i magazynów mogę powiedzieć, że najlepszym rozwiązaniem jest :
a) jak najmniej chropowatości/skomplikowaności na krawędziach postaci (w/w loki)
b) zastosowanie tła w kolorze, który będzie później pod tą postac podklejony
c) zaniechanie zdjęć na greenscreenie i zrobienie ich na realu
ad. b) Nie wiem na jakie tło będzie wklejana postać
ad. c) Klient ma wymaganie, że ma być na green screenie, więc tak robię. Jakby prosił o plener w realu, to bym robił w realu...
Faktycznie tło jest dobrze doświetlone, żeby "zgubić" ewentualne jego nierówności (coś mi się dziwnie układa to nowe tło - wszystkie ładnie i prosto wiszą, a to gdzieś sobie faluje). Ze względu na gabaryty studia nie jestem w stanie oddalić modela od tła bardziej niż na 2,5 - 3 metry.Ostatnio edytowany przez bundy; 4697.1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
Komentarz
-
Tak trochę odświeżę temat :-) bo w sumie cały czas nurtuje mnie jedna kwestia - oświetlenie włosów. Czy pod kątem szparowania postaci z green screen'a świecić górnym światłem włosy, czy może nie świecić? Ktoś zna ten temat od praktycznej strony?1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
Komentarz
-
Niewiem z jakim grafikiem współpracujesz, ale osobiście uważam, że chyba najbardziej istotne jest, by był po prostu duży kontrast między tłem a głównym motywem. W ten sposób znacznie ułatwiasz szparowanie kanałami grafikowi. Wówczas nawet równomierne podświetlenie nie jest tak istotne. Zapewne stąd też również wolałbym jednak białe tło, miast zielonego.Ostatnio edytowany przez Michu (Pentax); 4320.Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=Komentarz
Komentarz