Zdjecia w studio - caly glupi jestem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • trampek
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1546

Zdjecia w studio - caly glupi jestem

Prosze o pomoc. Pytanie brzmi:

Dlaczego rączka jest poruszona???? (to tylko przyklad, poruszonych jest wiecej)

Nie jestem w stanie sobie tego wytlumaczyc.
    Parametry
    M
    ISO 100
    f9
    1/125

przy tych paramach bez lamp swiatlo zastane nie dawalo ZADNEJ ekspozycji bo sprawdzalem.

Lampa 1200W z bjuti disz (na twarz) na radio,
    600W z SBox na fotocele (mocy nie pamietam).

Jak potrzebujecie wiecej info dajcie znac
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
  • pjakusz
    Początki nałogu
    • 2006
    • 269

Zamieszczone przez trampek
    Prosze o pomoc. Pytanie brzmi:

Dlaczego rączka jest poruszona???? (to tylko przyklad, poruszonych jest wiecej)
    Ja zaraz oczopląsów dostanę, ale za cholerę nie widzę nic poruszonego Jak dla mnie musiałbyś czerwonym flamastrem zaznaczyć poruszony element

Komentarz

• Slider
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1052

Dlaczego rączka jest poruszona?
      Zamieszczone przez pjakusz
      Ja zaraz oczopląsów dostanę, ale za cholerę nie widzę nic poruszonego
      pjakusz; rączka dziecka jest poruszona, nie widzisz?!:grin:
      tak na serio, to ja tez nie widzę nic poruszonego. po pierwsze, że czas był zbyt krótki na tak statyczną pozę, żeby cokolwiek mialo sie poruszyć (no, chyba, że modelka mrugnęłaby okiem), ściągałem sobie zdjęcie na dysk i też nic nie widac, ale to wina zmniejszenia zdjęcia (chcialem obejrzeć na cropie 100% i zobaczyłem.. tyle co tutaj:-)) Daj fote w pełnych rozmiarach, to zobaczymy "na oko" czy faktycznie coś sie rusza.

Myślałem jeszcze o nieostrości, ale przy tej przysłonie to też bez sensu..

Komentarz

• trampek
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1546

PRzepraszam wszystkich.

w miedzyczasie zamienilem niechcacy zdjecia na serwerze. juz powinno byc oki.
        Ostatnio edytowany przez trampek; 6355.

Komentarz

• robgr85
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1719

chłopak machał ręką, najwyraźniej 1/125s to za mało
          Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• trampek
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1546

Zamieszczone przez robgr85
            Chyba sie nie rozumiemy.napisalem wyraznie ze bez lamp ilosc swiatla rejestrwanego przez matryce wynosi 0.
            Lampa studyjna ma blysk 1/2000.
            Bez urazy ale czy ktos z doswiadczeniem w studio moze sie wypowiedziec.

Komentarz

• MMM
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4250

Zamieszczone przez robgr85
              Widzę że sami fachowcy od zdjęć studyjnych... Jeśli światło zastane nie ma wpływu na ekspozycję to faktyczny czas naświetlania jest taki jak czas trwania błysku lampy typowo np. 1/1000s. Dokładnie to wygląda tak że natężenie światła stopniowo wzrasta, potem następuje maksymalna amplituda (pik) i szybko spada.
              Jak Trampek masz takie poruszone to znaczy że lampy jakoś dziwnie świecą.
              Digart

Komentarz

• chyrek
                Bywalec
                • 2005
                • 209

Jak nic chlopiec sobie machnal reka. Niestety przy tych czasach modele powinny siedziec w miare nieruchomo. Ja przy foceniu w studio lece na f11 lub nawet f13 i czasy od 1/45 do 1/125. To wystarczy aby zrobic nieporuszone zdjecie zakladajac ze model siedzi spokojnie...

hmm... staram sie pojac o czym tu mowicie... no i jesli blysk trwa 1/1000 a aparat zarejestruje az 1/125 i niby powinno byc z blyskiem tak jak mowi MMM, to jednak caly proces blysku jest tak szybki, ze normalny ruch nie powinien sie zarejestrowac, jezeli natomiast model po prostu machnal w tym momencie reka to ruch byl zdecydowanie szybszy i stad pewnie poruszona reka... kurna ale to i tak dziwne... troche siedzialo sie w studio i pstrykalo ale chyba mi sie nie zdarzylo akie cos...
                Ostatnio edytowany przez chyrek; 1808.
                Łukasz Chyrek
                canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Komentarz

• Wats0n
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 996

Ostatnio miałem podobną niespodziankę. Za cholerę nie wiedziałem, że podczas machania szalem, przy świetle lamp błyskowych można coś poruszyć. A jednak.
                  Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• trampek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1546

Zamieszczone przez chyrek
                    Jak nic chlopiec sobie machnal reka. Niestety przy tych czasach modele powinny siedziec w miare nieruchomo. Ja przy foceniu w studio lece na f11 lub nawet f13 i czasy od 1/45 do 1/125. To wystarczy aby zrobic nieporuszone zdjecie zakladajac ze model siedzi spokojnie...
                    Mysle ze nie rozumiesz co napisalem.... bez urazy

Czas tego zdjecia to powinno byc okolo 1/2000 !!!! o poruszeniu ni emoze byc mowy

Co do mojej oceny to obstawiam ze moze to powodowac swiatlo zarowek kontrolnych/podgladowych (cholera nie wiem jak to sie nazywa) w Lampach.
                    Co myslicie??

Komentarz

• chyrek
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 209

Mysle ze nie rozumiesz co napisalem.... bez urazy

Czas tego zdjecia to powinno byc okolo 1/2000 !!!! o poruszeniu ni emoze byc mowy
                      byc moze jest cos do czego jeszcze w doskonaleniu swoich technik nie doszedlem... kurcze... jakis mam mozg chyba zlasowany... na moj rozum nie powinno byc zadnego ruchu ale moze lampy nie odpalily jednoczesnie, moze cos z zarowkami... niemozliwe przeciez zeby blysk trwal dluzej a gasniecie lampy to tez mega ulamek sekundy... moze cos z fotocela przy innych lampach

edit: masz na mysli swiatlo modelujace? tylko ze przy nich nie zarejestrujesz zadnego obrazu... wiec to nie moze miec wplywu
                      Ostatnio edytowany przez chyrek; 1808.
                      Łukasz Chyrek
                      canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Komentarz

• trampek
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1546

Zamieszczone przez chyrek

edit: masz na mysli swiatlo modelujace? tylko ze przy nich nie zarejestrujesz zadnego obrazu... wiec to nie moze miec wplywu

tak swiatlo modelujace dzieki

Co do innych podejrzanch to moze wlasnie gasniecie zarowek trwa dluzej i ma jakas amplitude... dziwne to... moze rzeczywiscie spoznienie po fotoceli (zepsuta lampa...)

Komentarz

• Wats0n
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 996

No tak... synchronizacja 3 lamp przez fotocele może nieco rozciągnąć błysk. Tak tłumaczę to zjawisko u siebie.
                          Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• chyrek
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 209

Reasumujac w normalnych warunkach, przy normalnie dzialajacych lampach (prawidlowo) takie cos nie moze miec miejsca. Musi byc cos nie tak z lampami blyskowymi albo synchrinizacja. Lampy modelujace odpadaja, bo sa za slabe aby cokolwiek popsuc na zdjeciu.

Pisales, ze glowna lampe odpalales radiowo i miales druga, ktora odpalala z fotoceli. Sprobuj pstryknac kilka fotek zamieniajac lampy, tzn radio na druga a pierwsza na fotocele albo sprobuj obie wyzwolic przez fotocele.
                            Łukasz Chyrek

Komentarz

• trampek
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1546

Zamieszczone przez Wats0n
                              No tak... synchronizacja 3 lamp przez fotocele może nieco rozciągnąć błysk. Tak tłumaczę to zjawisko u siebie.

Jescze nie mam tak duzego studia zeby predkosc swiatla nie byla wystarczajaca by wyzwolic lampe

Najwyrazniej ktoras lampa musi byc popsuta, choc czekam na inne sugestie

Komentarz

Pracuję...