Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
no teraz troche sie pobawilem w domu biala kartka
Postawilem mala figurke obok lampki nocnej ktora daje zolta poswiate na pokoj - wybralem AWB oraz swiatlo zarowki - w obu przypadkach fotka wyszla zazolcona , tak jak widze ja wlasnym okiem
Pozniej polozylem biala kartke papieru obok figurki i zrobilem wzorzec a nastapnie ustawilem balans bieli na wzorcu. Zrobilem fotke , oczywiscie zdjecie wyszlo bez poswiaty , takie jakby nie naturalne kolory, blade.
Też jestem zdania, że zwykle lepiej wygląda, jak odrobina naturalnego zafarbu zostanie zachowana. Wracając jednak do tytułowych wspomagaczy, moim zdaniem, nawet wtedy się przydają. Nie wiem, jak to u innych wygląda, ale mnie o wiele wygodniej zacząć od punktu neutralnego i dodawać zabarwienie niż poszukiwać optymalnej barwy po omacku. Jasne, że tak też się da, niemniej np. z takim WhiBalem (lub każdym innym wzornikiem bieli) jest po prostu szybciej.
Inna rzecz, że np. jak oświetlenie jest mocno zmienne, to WhiBala w ogóle nie wyciągam, bo na głowę bym dostał jakbym miał do każdego ujęcia "zbierać" balans bieli.
oj zaczynam glupiec to co w lesie, parku nie nalezy stosowac kartki papieru aby dobrac balans bieli ? ( gdy swieci slonce i przebija sie przez drzewa). Tylko w miejscach gdy nie ma tzw poswiaty (zabarwienia powietrza)
pal licho las, to nie był najlepszy przykład, ale coś, gdzie dominantę kolorystyczną chcemy zachować... np. przy oświetleniu świecy!
jeżeli weźmiemy wzorzec z białej kartki, to świeca wyjdzie na białą, a tego nie chcemy, bo ani wygląda to ładnie, ani naturalnie.
tak a' propos tego las Twojego to w ogóle dziwna sprawa - ja bym ustawiał temp w K, a nie na wzorzec... a gdy słońce przebija się przez drzewa to już w ogóle jaja - ja bym wziął "chmurkę", bo wolę cieplej niż zimniej, ale tak naprawdę to lepiej spytaj się p. Janusza ;]
ciężko mówi się o tych kolorach... trochę słów brakuje, żeby to wszystko opisać
czyli z tych dwoch fotek ktore zaprezentowalem , ktora lepiej wyglada dla was ? ta z zoltym nalotem czy ta blada ?
Szczerze, to dla mnie barwa jest środkiem wyrazu... Ty jako autor powinieneś się zastanowić co chcesz wyrazić i zastosować odpowiednie zabarwienie (lub też jego brak)... Pytanie 'która lepiej wygląda' można by skwitować jedynie odpowiedzią : 'a w jakim sensie "lepiej" ? '
no tak masz racje , ja dopiero zaczynam z fotografia i jeszcze takiego doswiadczenia nie mam , staram sie poznawac kulisy... Do pokazania naturalnych kolorow figurki , otoczenia wybralbym druga za s do panujacego klimatu w pokoju wybralbym pierwsza - chyba dobrze mysle ?
... zastanawiam się DLACZEGO idealny balans bieli (na białą kartkę) nie zawsze wygląda dobrze/naturalnie i chciałbym wyjaśnić KIEDY ma to miejsce.
...
Lata oglądania gównianych zdjęć ze złą temperaturą barwową nas trochę do tego przyzwyczaiły - inna sprawa, że na kliszy było dużo trudniej ale też pare osob stracilo prace w TV z powodu spartolonego materiału z wizyty tow. Gierka "gdzieś tam" bo nie zadbali o WB. To jedna z przyczyn, że wydaje nam się, że zdjęcie w pokoju wieczorem musi być ciepłe bo jest oswietlone żarówką żarową. No a jak ja mam żarówki światła dziennego to też tak ma być? Moje światło na biurku ma ok. 5000°K prawie idealnie jak w dzień.
Nasz wewnętrzny balans bieli (w naszych oczach/mózgu) jest ustawiony przez ewolucję na ok. 5000°-6000°K. Światło lamp sodowych (ulicznych) ma ok. 2500°K ale nasz "interpreter" czyli Digic-0 (niektórzy nazywają to mózgiem ) usiłuje to dopasować do owych 5-6tyś°K no i widzimy jak widzimy. Wzrok ma olbrzymie zdolności adaptacyjne ale z WB jest marnie. W wielu sytuacjach Digic-0 bazuje na doświadczeniu i pamięci - "wiem, że papier jest biały więc dobieram balans bieli tak, żeby był biały" . Tak ponoć wygląda nasz algorytm WB. Wiemy jak coś powinno wyglądać i staramy się dopasować pozostałe barwy i WB to znanych/zapamiętanych obrazów. Tu dygresja o zielonym - akurat zielony jest dla nas najłatwiejszy do "odfiltrowania" stad w lesie dość dobrze rozróżniamy pozostałe barwy pomimo silnej dominacji zielonego światła. Znowu lata spędzone przez przodków w buszu procentują
Światło świecy ma bardzo niską temepraturę barwową więc i my również widzimy nastrojowe (zażółcone) obrazy bo nasz WB jest przesunięty wyżej od rzeczywistego. Tak samo jeśli ustawimy WB na np. 15000°K w ACR a światło (to prawdziwe) bedzie miało tylko np. 6000°K to obraz będzie ocieplony, przyżółcony, nieco złotawy. Przy światle świecy dodatkowo, z powodu słabego oświetlenia, mamy upośledzone rozróżnianie barw. Nasze "sensory" (czopki) od koloru w oczach przestają widzieć dość szybko. Pręciki odpowiedzialne za widzenie luminancji są bardzo czyłe ale nie rozróżniają barw.
Zamieszczone przez Portal
...druga za s do panujacego klimatu w pokoju wybralbym pierwsza ...
Pisałem Ci - MA BYĆ ŁADNIE i to TY masz o tym sam zdecydować - inni to co najwyżej ocenią i będzie im się podobać lub nie.
Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.
Powód: Automerged Doublepost
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
To duży temat, ale jedno jest pewne : nic tak nie uczy jak dużo fot zrobionych i 'obrobionych'.
Janusz wsadził tu dużo wiedzy (w teksty o barwie i pochodnych) to dobra teoria.
Praktyka sprawi, że przed naciśnięciem migawki będziesz wiedział (w znakomitej większości fot ) jak mniej/więcej będzie wyglądała fota finalnie...
Janusz nie zrozum mnie źle, ale jak czytam Twoje posty, to odechcewa się pisać - mam wrażenie że nie mam nic konkretnego do powiedzenia
no teraz troche sie pobawilem w domu biala kartka
Postawilem mala figurke obok lampki nocnej ktora daje zolta poswiate na pokoj - wybralem AWB oraz swiatlo zarowki - w obu przypadkach fotka wyszla zazolcona , tak jak widze ja wlasnym okiem
Pozniej polozylem biala kartke papieru obok figurki i zrobilem wzorzec a nastapnie ustawilem balans bieli na wzorcu. Zrobilem fotke , oczywiscie zdjecie wyszlo bez poswiaty , takie jakby nie naturalne kolory, blade.
Ja bym zrobił jakoś pomiędzy ;-) Tak jak napisano wcześniej, zależy co chcesz pokazać.
Tutaj bym jeszcze wrócił do tego co pisałem wcześniej - WB może zależeć od kadru, jeśli wykadrowałbyś szerzej tak żeby było widać lampkę to naturalniejsze będzie zostawić WB bliższe temu pierwszemu zdjęciu.
Jeśli byś chciał zrobić zdjęcie figurki żeby ją sprzedać na allegro to trzeba by zrobić WB na białą kartkę. W przeciwnym wypadku ktoś Ci wystawi negatywa i nie wiele pomogą wyjaśnienia że zastosowałeś taki a nie inny balans bieli ;-)
Z drugiej strony jeśli chcesz zachować klimat miejsca to już nie koniecznie... ;-)
Pringlersy to popularne na świecie chipsy - pakowane w tutki z dekielkiem. Plastik taki sam jak w tym ustrojstwie. Kosztują ok. dolara więc wychodzi tanio.
Dolar idzie do góry. U nas, cena być może - 6 $.
Wychodzi na to samo. Poza tym chipsy są niezdrowe:-D
Ale dodatkowo z puszki można zrobić antenę wifi i zostać wardriverem
Beam me up Scotty. There's no intelligent life down here.
Musiałbyś taką "szlafmycę" produkować zdecydowanie taniej.
Ta z Allegro /o czym komunikuję z wielką nieśmiałością...jako posiadacz:-D/ kosztuje 19 zł. i może służyć jako pokrywka na obiektyw.
Komentarz