Wspomaganie balansu bieli ........

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Portal
    Bywalec
    • 2008
    • 145

no teraz troche sie pobawilem w domu biala kartka
    Postawilem mala figurke obok lampki nocnej ktora daje zolta poswiate na pokoj - wybralem AWB oraz swiatlo zarowki - w obu przypadkach fotka wyszla zazolcona , tak jak widze ja wlasnym okiem
    Pozniej polozylem biala kartke papieru obok figurki i zrobilem wzorzec a nastapnie ustawilem balans bieli na wzorcu. Zrobilem fotke , oczywiscie zdjecie wyszlo bez poswiaty , takie jakby nie naturalne kolory, blade.

Canon 450D + 18-55 IS + 55-250 IS, Sandisk SDHC EXTREME III 4GB

Komentarz

• tomdz
      Uzależniony
      • 2007
      • 637

Też jestem zdania, że zwykle lepiej wygląda, jak odrobina naturalnego zafarbu zostanie zachowana. Wracając jednak do tytułowych wspomagaczy, moim zdaniem, nawet wtedy się przydają. Nie wiem, jak to u innych wygląda, ale mnie o wiele wygodniej zacząć od punktu neutralnego i dodawać zabarwienie niż poszukiwać optymalnej barwy po omacku. Jasne, że tak też się da, niemniej np. z takim WhiBalem (lub każdym innym wzornikiem bieli) jest po prostu szybciej.
      Inna rzecz, że np. jak oświetlenie jest mocno zmienne, to WhiBala w ogóle nie wyciągam, bo na głowę bym dostał jakbym miał do każdego ujęcia "zbierać" balans bieli.
      Body, stałki, zoomik

Komentarz

• airhead
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2495

Zamieszczone przez Portal
        oj zaczynam glupiec to co w lesie, parku nie nalezy stosowac kartki papieru aby dobrac balans bieli ? ( gdy swieci slonce i przebija sie przez drzewa). Tylko w miejscach gdy nie ma tzw poswiaty (zabarwienia powietrza)
        pal licho las, to nie był najlepszy przykład, ale coś, gdzie dominantę kolorystyczną chcemy zachować... np. przy oświetleniu świecy!
        jeżeli weźmiemy wzorzec z białej kartki, to świeca wyjdzie na białą, a tego nie chcemy, bo ani wygląda to ładnie, ani naturalnie.

tak a' propos tego las Twojego to w ogóle dziwna sprawa - ja bym ustawiał temp w K, a nie na wzorzec... a gdy słońce przebija się przez drzewa to już w ogóle jaja - ja bym wziął "chmurkę", bo wolę cieplej niż zimniej, ale tak naprawdę to lepiej spytaj się p. Janusza ;]

ciężko mówi się o tych kolorach... trochę słów brakuje, żeby to wszystko opisać
        Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
        Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• myst
          Uzależniony
          • 2007
          • 700

Zamieszczone przez airhead
          ciężko mówi się o tych kolorach... trochę słów brakuje, żeby to wszystko opisać
          To po prostu język ubogi
          Eskimosi mają ponoć kilkadziesiąt słów na określenie 'bieli' (śniegu)
          5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Komentarz

• Portal
            Bywalec
            • 2008
            • 145

czyli z tych dwoch fotek ktore zaprezentowalem , ktora lepiej wyglada dla was ? ta z zoltym nalotem czy ta blada ?

Komentarz

• myst
              Uzależniony
              • 2007
              • 700

czyli z tych dwoch fotek ktore zaprezentowalem , ktora lepiej wyglada dla was ? ta z zoltym nalotem czy ta blada ?
              Szczerze, to dla mnie barwa jest środkiem wyrazu... Ty jako autor powinieneś się zastanowić co chcesz wyrazić i zastosować odpowiednie zabarwienie (lub też jego brak)... Pytanie 'która lepiej wygląda' można by skwitować jedynie odpowiedzią : 'a w jakim sensie "lepiej" ? '

Maciek Toliński

Komentarz

• Portal
                Bywalec
                • 2008
                • 145

no tak masz racje , ja dopiero zaczynam z fotografia i jeszcze takiego doswiadczenia nie mam , staram sie poznawac kulisy... Do pokazania naturalnych kolorow figurki , otoczenia wybralbym druga za s do panujacego klimatu w pokoju wybralbym pierwsza - chyba dobrze mysle ?
                Ostatnio edytowany przez Portal; 20146.

Komentarz

• Janusz Body
                  Moderator
                  • 2004
                  • 5757

Zamieszczone przez Sober
                  ... zastanawiam się DLACZEGO idealny balans bieli (na białą kartkę) nie zawsze wygląda dobrze/naturalnie i chciałbym wyjaśnić KIEDY ma to miejsce.
                  ...
                  Lata oglądania gównianych zdjęć ze złą temperaturą barwową nas trochę do tego przyzwyczaiły - inna sprawa, że na kliszy było dużo trudniej ale też pare osob stracilo prace w TV z powodu spartolonego materiału z wizyty tow. Gierka "gdzieś tam" bo nie zadbali o WB. To jedna z przyczyn, że wydaje nam się, że zdjęcie w pokoju wieczorem musi być ciepłe bo jest oswietlone żarówką żarową. No a jak ja mam żarówki światła dziennego to też tak ma być? Moje światło na biurku ma ok. 5000°K prawie idealnie jak w dzień.

Nasz wewnętrzny balans bieli (w naszych oczach/mózgu) jest ustawiony przez ewolucję na ok. 5000°-6000°K. Światło lamp sodowych (ulicznych) ma ok. 2500°K ale nasz "interpreter" czyli Digic-0 (niektórzy nazywają to mózgiem ) usiłuje to dopasować do owych 5-6tyś°K no i widzimy jak widzimy. Wzrok ma olbrzymie zdolności adaptacyjne ale z WB jest marnie. W wielu sytuacjach Digic-0 bazuje na doświadczeniu i pamięci - "wiem, że papier jest biały więc dobieram balans bieli tak, żeby był biały" . Tak ponoć wygląda nasz algorytm WB. Wiemy jak coś powinno wyglądać i staramy się dopasować pozostałe barwy i WB to znanych/zapamiętanych obrazów. Tu dygresja o zielonym - akurat zielony jest dla nas najłatwiejszy do "odfiltrowania" stad w lesie dość dobrze rozróżniamy pozostałe barwy pomimo silnej dominacji zielonego światła. Znowu lata spędzone przez przodków w buszu procentują

Światło świecy ma bardzo niską temepraturę barwową więc i my również widzimy nastrojowe (zażółcone) obrazy bo nasz WB jest przesunięty wyżej od rzeczywistego. Tak samo jeśli ustawimy WB na np. 15000°K w ACR a światło (to prawdziwe) bedzie miało tylko np. 6000°K to obraz będzie ocieplony, przyżółcony, nieco złotawy. Przy światle świecy dodatkowo, z powodu słabego oświetlenia, mamy upośledzone rozróżnianie barw. Nasze "sensory" (czopki) od koloru w oczach przestają widzieć dość szybko. Pręciki odpowiedzialne za widzenie luminancji są bardzo czyłe ale nie rozróżniają barw.

...druga za s do panujacego klimatu w pokoju wybralbym pierwsza ...
                  Pisałem Ci - MA BYĆ ŁADNIE i to TY masz o tym sam zdecydować - inni to co najwyżej ocenią i będzie im się podobać lub nie.
                  Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194. Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
                  Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• myst
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 700

To duży temat, ale jedno jest pewne : nic tak nie uczy jak dużo fot zrobionych i 'obrobionych'.
                    Janusz wsadził tu dużo wiedzy (w teksty o barwie i pochodnych) to dobra teoria.
                    Praktyka sprawi, że przed naciśnięciem migawki będziesz wiedział (w znakomitej większości fot ) jak mniej/więcej będzie wyglądała fota finalnie...

Janusz nie zrozum mnie źle, ale jak czytam Twoje posty, to odechcewa się pisać - mam wrażenie że nie mam nic konkretnego do powiedzenia
                    Ostatnio edytowany przez myst; 12617.

Maciek Toliński

Komentarz

• Sober
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 513

no teraz troche sie pobawilem w domu biala kartka
                      Postawilem mala figurke obok lampki nocnej ktora daje zolta poswiate na pokoj - wybralem AWB oraz swiatlo zarowki - w obu przypadkach fotka wyszla zazolcona , tak jak widze ja wlasnym okiem
                      Pozniej polozylem biala kartke papieru obok figurki i zrobilem wzorzec a nastapnie ustawilem balans bieli na wzorcu. Zrobilem fotke , oczywiscie zdjecie wyszlo bez poswiaty , takie jakby nie naturalne kolory, blade.
                      Ja bym zrobił jakoś pomiędzy ;-) Tak jak napisano wcześniej, zależy co chcesz pokazać.

Tutaj bym jeszcze wrócił do tego co pisałem wcześniej - WB może zależeć od kadru, jeśli wykadrowałbyś szerzej tak żeby było widać lampkę to naturalniejsze będzie zostawić WB bliższe temu pierwszemu zdjęciu.

Jeśli byś chciał zrobić zdjęcie figurki żeby ją sprzedać na allegro to trzeba by zrobić WB na białą kartkę. W przeciwnym wypadku ktoś Ci wystawi negatywa i nie wiele pomogą wyjaśnienia że zastosowałeś taki a nie inny balans bieli ;-)

Z drugiej strony jeśli chcesz zachować klimat miejsca to już nie koniecznie... ;-)

Komentarz

• fazid_66
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 120

Zamieszczone przez 2marekm
                        Pringlersy to popularne na świecie chipsy - pakowane w tutki z dekielkiem. Plastik taki sam jak w tym ustrojstwie. Kosztują ok. dolara więc wychodzi tanio.

Dolar idzie do góry. U nas, cena być może - 6 $.
                        Wychodzi na to samo. Poza tym chipsy są niezdrowe:-D
                        Ale dodatkowo z puszki można zrobić antenę wifi i zostać wardriverem
                        Beam me up Scotty. There's no intelligent life down here.

Komentarz

• Janusz Body
                          Moderator
                          • 2004
                          • 5757

Jeszcze jeden wynalazek.

Chyba zacznę produkować coś podobnego

Janusz,

Komentarz

• myst
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 700

Mam jednoznaczne 'bieliźniane' skojarzenie jak widzę to coś

Maciek Toliński

Komentarz

• 2marekm
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 419

Zamieszczone przez Janusz Body
                              Jeszcze jeden wynalazek.

Chyba zacznę produkować coś podobnego
                              Musiałbyś taką "szlafmycę" produkować zdecydowanie taniej.
                              Ta z Allegro /o czym komunikuję z wielką nieśmiałością...jako posiadacz:-D/ kosztuje 19 zł. i może służyć jako pokrywka na obiektyw.

Komentarz

• Janusz Body
                                Moderator
                                • 2004
                                • 5757

Zamieszczone przez 2marekm
                                ...o czym komunikuję z wielką nieśmiałością...jako posiadacz...
                                Aaaaa... nie dziwię się nieśmiałości i zawstydzeniu - zwłaszcza z powodu wyrzuconych pieniędzy

Janusz,

Komentarz

Pracuję...