Fotografia IR / w podczerwieni

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • emma911

Fotografia IR / w podczerwieni

Witam serdecznie
    Chciałam sie dowiedzieć czy to prawda że filt podczerwieni moze nie działac z Canonem?
  • Andee
    Uzależniony
    • 2005
    • 503

350D ma filtr podczerwieni wbudowany w filtr dolnoprzepustowy przed matryca...
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Komentarz

• Jac
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4813

Zamieszczone przez emma911
      Witam serdecznie
      Chciałam sie dowiedzieć czy to prawda że filt podczerwieni moze nie działac z Canonem?
      ale o co konkretnie chodzi, kazdy fitr bedzie dzialal, wkoncu filtruje swiatlo a co jet po drugiej stronie filtra to nie ma znaczenia na jego dzialanie.. pytanie jest czy bedize widoczny efekt dzialania tego filtra ;-)
      Instagram

Komentarz

• hjagien
        Dopiero zaczyna
        • 2006
        • 15

Będzie widoczny ?
        -----------------------------------------------------------------------

Komentarz

• Jac
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4813

ale sprecyzujcie o co wam chodzi? czy chcecie rejestrowac obraz w IR i obcinac czesc zakresu czy chcecie rejestrowac obraz normalnie i obcinac IR?
          Instagram

Komentarz

• emma911

nie za bardzo sie znam na tym, mam aparat od niedawna, widziałam poprostu jakie efekty można uzyskać robiąc zdjecia z filtrem podczerwieni i chciałam sobie takowy kupić ale usłyszałam ze nie bedzie działał , sama dokładnie nie wiem co mam przez to rozumiec tzn że nie bede mogła ropbic zdjec w podczerwieni?

Komentarz

• emma911

andee mam rozumiec ze nie musze miec filtru by robic zdjecia w podczerwieni? bo ja nic z tego nie rozumiem :-) pozdrawiam

Komentarz

• pito
                Bywalec
                • 2005
                • 147

zgaduje, ze emma911 chce wykorzystac filtr IR do fotografii czarno-bialej i dowiedziala sie skads, ze filtr IR w cyfrowych lustrzankach nie dziala tak jak powinien.
                afaik dziala tak samo. byc moze jestem w bledzie.

Komentarz

• emma911

pito no coś w tym stylu :-) tzn dowiedziałam sie ze nie działa z canonami :-) dlatego sie chce dowiedziec czy to prawda.

Komentarz

• piast9
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3267

Nie działa z dSLR generalnie, nie tylko z Canonami. Ten filtr, o którym piszesz, PRZEPUSZCZA tylko podczerwień. A z kolei filtr wbudowany w niemal każdy aparat cyfrowy przepuszcza widzialne a NIE PRZEPUSZCZA podczerwieni.

Potrzebujesz Canona 20Da. Ten fabrycznie jest wyprodukowany bez filtra podczerwieni.
                    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• emma911

:-) czyli nie ma szans na robie takich zdjec?

he w sumie zawsze soatje PS

Komentarz

• GrzegorzS
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 156

Zamieszczone przez emma911
                        :-) czyli nie ma szans na robie takich zdjec?

he w sumie zawsze soatje PS
                        I tak i nie
                        Poczytaj tutaj
                        http://www.pbase.com/dlarson2/ir_work_flow
                        40D+BG-E2N+70-200/4+Tamron 28-75/2,8 580EX II"Lepiej milczeć i być podejrzewanym o głupotę niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości ..."

Komentarz

• piast9
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 3267

Zamieszczone przez GrzegorzS
                          I jeszcze kiedyś ktoś wrzucił linka do strony, w której jakiś twardziel wydłubał ze środka filtr, wstawił szybkę i focił w IR Może ktos to ma, nie mogę znaleźć.
                          650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Andee
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 503

Jest tak jak pisze piast9, filtr przed matryca to filtr IR-cut... odcina praktycznie calkowicie pasmo podczerwieni wiec fotografowanie w tym pamie jest praktycznie niemozliwe. Mozna usunac filtr sprzed matrycy ale wiaze sie to z rozebraniem aparatu i wylupaniem filtra sprzed matrycy, potem trzeba na to miejsce wstawic zamiennik w postaci szkla optycznego odpowiedniej jakosci. Takiej operacji zwykle podejmuja sie amatrzy astrofotografii a nie fotek w podczerwieni jako takich, widmo wiekszosci obiektow astro lezy w pasmie podczerwieni.
                            Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Komentarz

• Jac
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 4813

Zamieszczone przez piast9
                              I jeszcze kiedyś ktoś wrzucił linka do strony, w której jakiś twardziel wydłubał ze środka filtr, wstawił szybkę i focił w IR Może ktos to ma, nie mogę znaleźć.
                              milego czytania ;-)
                              The world's largest collection of how to articles on IR modification & digital Infrared Photoshop video tutorials!
                              Instagram

Komentarz

Pracuję...