BW W portretówce

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grugrus

... no ale jak się już zainwestowało w cyfrzaka.... to analog póki co nie wchodzi w grę... ale masz rację. Oglądałem wiele zdjęć i wiem że tego co bym chciał na cyfrzaku trudno będzie osiągnąć...

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Zamieszczone przez grugrus
      to analog póki co nie wchodzi w grę
      Dlaczego? Rozsądne body analogowe to ~300zł . Kupisz dobrych klisz BW za drugie tyle i na kilka konkretnych, upatrzonych pomysłów na portret BW masz niezły zapas. Oczywiście byle pamiętać że kliszakiem nie robi się jak cyfrówką (seriami, seriami i zobaczymy co wyjdzie ), żeby kliszę oszczędzać.

Komentarz

• igor58
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1872

B/W styler to demówka, nie można zapisać pliku bez "znaku firmowego" , a BW Pro jest wersją 30-dniową, ale trzeba wpisać kody (skąd?).
        Może coś pokręciłem? Chyba, że kupiliście te programy
        Alien skin jest OK, działa bez zadnych "warunków wstępnych".
        pzdr.
        I.

Komentarz

• _igi
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2035

Zamieszczone przez minek
          O ile się nie mylę, to większość lub wszystkie czarno-białe zdjęcia z tej strony po prostu były zrobione czarno-białe od razu, a nie później odbarwiane.
          Analog, film B&W i na obiektywie czerwony filtr. Najczęstszy zestaw.
          (a propos wypowiedzi, sam czerwony filtr wystarczy, działa w końcu identycznie na błonie filmowej i matrycy światłoczułej)

A jeśli masz jpg'i to wrzuć je do PS'a i pobaw się krzywymi i poziomami

Może rzuć jeden taki plik, zobaczymy co da się z tym zrobić

Zresztą w ogóle fotografia B&W jest zacna, strasznie podoba mi się efekt zastosowania np. zielonego filtra, czy filmu podczerwonego
          5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• minek
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1386

Zamieszczone przez Vitez
            Oczywiście byle pamiętać że kliszakiem nie robi się jak cyfrówką (seriami, seriami i zobaczymy co wyjdzie ), żeby kliszę oszczędzać.
            A to to już jakiś durny przesąd jest. Jak nie jestem pewien warunków, to szybciej zrobię 5 prawie takich samych zdjęć niż wyciągnę światłomierz i wszystko pomierzę.
            Filmy nie są drogie!

Zamieszczone przez _igi
            Analog, film B&W i na obiektywie czerwony filtr. Najczęstszy zestaw.
            To właśnie miałem na myśli. Filtr nie koniecznie, ale po prostu film BW.

Komentarz

• czornyj
              Zasłużeni
              • 2006
              • 2626

Cyfrówka daje kolosalne możliwości w B&W, nieporównywalnie większe niż jakikolwiek film - ma się tutaj totalną kontrolę nad uzyskiwanym efektem i 16,7mln filtrów barwnych za jednym zamachem. W ACR/Lightroom udostępniają nam do tego typu zabawy wprost wszechpotężne narzędzia (a w CS4 - nawet jeszcze bardziej )

Koniecznie należy robić zdjęcia w RAW - konwersje do B&W potrafią być bardzo forsowne i szybko ujawnią słabości kompresji jpeg.

Sceptykom polecam czarno-biały fotoreportaż Tomasza Tomaszewskiego wykonany Nikonem D3, który ukazał się w październiku wydaniu NG...
              Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171.
              Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez minek
                Filmy nie są drogie!
                Nie mówię że są drogie, tylko że droższe od cyfry .

Komentarz

• Elandril
                  Bywalec
                  • 2004
                  • 136

Zamieszczone przez czornyj
                  Cyfrówka daje kolosalne możliwości w B&W...
                  Dziś specjalnie poszedłem do Empika obejrzeć ten reportaż. W życiu bym nie pomyślał, że to nie klisza.
                  Nie tylko piękne BW, ale i świetny reportaż wyszedł.
                  Portfolio, Blog

Komentarz

• minek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1386

Zamieszczone przez Vitez
                    Nie mówię że są drogie, tylko że droższe od cyfry .
                    [OT]
                    Vitez ... w Banku ponoć pracujesz, lub pracowałeś, to liczyć umiesz.
                    Podziel cenę cyfry przez cenę filmu... ile set lub tysięcy sztuk wyjdzie?

Ale to wszystko kwestia stosunku zamożności do lenistwa w funkcji zawodowstwa.
                    Nie stać mnie na dobrą cyfrę, mało na tym zarabiam i mało robię - slajdy są tańsze. Stać mnie - to kupuję. A jak stać mnie i w dodatku kupują moje zdjęcia i wygląda na to, że szybko się zwróci - to kupuję lepszą bo tak się wygodniej pracuje, ot co.

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez minek
                      [OT]
                      Dochodzimy do bezsensownej, setnej dyskusji cyfra vs analog. A gdzie w Twoich obliczeniach koszt czasu i fatygi? Ciężko policzalny, więc nie brnijmy w tą stronę .

Komentarz

• _igi
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2035

Zamieszczone przez minek
                        [OT]
                        Jakoś tak stówa, za mojego rzęcha może i pięćdziesiąt. Chyba, że chcesz lecieć na Fuji za 2,99, ale wtedy tym bardziej syfra lepsza będzie Ale co tam, ja po prostu lubię zapach nowego filmu
                        5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• Dżobert
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 80

Zamieszczone przez czornyj
                          Cyfrówka daje kolosalne możliwości w B&W, nieporównywalnie większe niż jakikolwiek film - ma się tutaj totalną kontrolę nad uzyskiwanym efektem i 16,7mln filtrów barwnych za jednym zamachem. W ACR/Lightroom udostępniają nam do tego typu zabawy wprost wszechpotężne narzędzia (a w CS4 - nawet jeszcze bardziej )

Koniecznie należy robić zdjęcia w RAW - konwersje do B&W potrafią być bardzo forsowne i szybko ujawnią słabości kompresji jpeg.

Sceptykom polecam czarno-biały fotoreportaż Tomasza Tomaszewskiego wykonany Nikonem D3, który ukazał się w październiku wydaniu NG...
                          Do Ansela Adamsa ciągle daleko...
                          "Jeśli zdjęcie jest nie dość dobre, to znaczy, że nie podszedłeś wystarczająco blisko"

Komentarz

Pracuję...