... no ale jak się już zainwestowało w cyfrzaka.... to analog póki co nie wchodzi w grę... ale masz rację. Oglądałem wiele zdjęć i wiem że tego co bym chciał na cyfrzaku trudno będzie osiągnąć...
BW W portretówce
Zwiń
X
-
-
Dlaczego? Rozsądne body analogowe to ~300zł . Kupisz dobrych klisz BW za drugie tyle i na kilka konkretnych, upatrzonych pomysłów na portret BW masz niezły zapas. Oczywiście byle pamiętać że kliszakiem nie robi się jak cyfrówką (seriami, seriami i zobaczymy co wyjdzie
), żeby kliszę oszczędzać.
Komentarz
-
B/W styler to demówka, nie można zapisać pliku bez "znaku firmowego" , a BW Pro jest wersją 30-dniową, ale trzeba wpisać kody (skąd?).
Może coś pokręciłem? Chyba, że kupiliście te programy
Alien skin jest OK, działa bez zadnych "warunków wstępnych".
pzdr.
I.Komentarz
-
Analog, film B&W i na obiektywie czerwony filtr. Najczęstszy zestaw.
(a propos wypowiedzi, sam czerwony filtr wystarczy, działa w końcu identycznie na błonie filmowej i matrycy światłoczułej)
A jeśli masz jpg'i to wrzuć je do PS'a i pobaw się krzywymi i poziomami
Może rzuć jeden taki plik, zobaczymy co da się z tym zrobić
Zresztą w ogóle fotografia B&W jest zacna, strasznie podoba mi się efekt zastosowania np. zielonego filtra, czy filmu podczerwonego
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrottoKomentarz
-
A to to już jakiś durny przesąd jest. Jak nie jestem pewien warunków, to szybciej zrobię 5 prawie takich samych zdjęć niż wyciągnę światłomierz i wszystko pomierzę.
Filmy nie są drogie!
To właśnie miałem na myśli. Filtr nie koniecznie, ale po prostu film BW.Komentarz
-
Cyfrówka daje kolosalne możliwości w B&W, nieporównywalnie większe niż jakikolwiek film - ma się tutaj totalną kontrolę nad uzyskiwanym efektem i 16,7mln filtrów barwnych za jednym zamachem. W ACR/Lightroom udostępniają nam do tego typu zabawy wprost wszechpotężne narzędzia (a w CS4 - nawet jeszcze bardziej
)
Koniecznie należy robić zdjęcia w RAW - konwersje do B&W potrafią być bardzo forsowne i szybko ujawnią słabości kompresji jpeg.
Sceptykom polecam czarno-biały fotoreportaż Tomasza Tomaszewskiego wykonany Nikonem D3, który ukazał się w październiku wydaniu NG...
Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171.Komentarz
-
Komentarz
-
-
[OT]
Vitez ... w Banku ponoć pracujesz, lub pracowałeś, to liczyć umiesz.
Podziel cenę cyfry przez cenę filmu... ile set lub tysięcy sztuk wyjdzie?
Ale to wszystko kwestia stosunku zamożności do lenistwa w funkcji zawodowstwa.
Nie stać mnie na dobrą cyfrę, mało na tym zarabiam i mało robię - slajdy są tańsze. Stać mnie - to kupuję. A jak stać mnie i w dodatku kupują moje zdjęcia i wygląda na to, że szybko się zwróci - to kupuję lepszą bo tak się wygodniej pracuje, ot co.Komentarz
-
Dochodzimy do bezsensownej, setnej dyskusji cyfra vs analog. A gdzie w Twoich obliczeniach koszt czasu i fatygi? Ciężko policzalny, więc nie brnijmy w tą stronę
.
Komentarz
-
Jakoś tak stówa, za mojego rzęcha może i pięćdziesiąt. Chyba, że chcesz lecieć na Fuji za 2,99, ale wtedy tym bardziej syfra lepsza będzie
Ale co tam, ja po prostu lubię zapach nowego filmu
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrottoKomentarz
-
Do Ansela Adamsa ciągle daleko...Cyfrówka daje kolosalne możliwości w B&W, nieporównywalnie większe niż jakikolwiek film - ma się tutaj totalną kontrolę nad uzyskiwanym efektem i 16,7mln filtrów barwnych za jednym zamachem. W ACR/Lightroom udostępniają nam do tego typu zabawy wprost wszechpotężne narzędzia (a w CS4 - nawet jeszcze bardziej
)
Koniecznie należy robić zdjęcia w RAW - konwersje do B&W potrafią być bardzo forsowne i szybko ujawnią słabości kompresji jpeg.
Sceptykom polecam czarno-biały fotoreportaż Tomasza Tomaszewskiego wykonany Nikonem D3, który ukazał się w październiku wydaniu NG...
"Jeśli zdjęcie jest nie dość dobre, to znaczy, że nie podszedłeś wystarczająco blisko"Komentarz

Komentarz