BW W portretówce

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grugrus

BW W portretówce

Jakiś czas temu zrobiłem kilka udanych portretowych fotek. Stwierdziłem, że świetnie by wyglądały po przekonwertowaniu na BW.... no i tu zaczyna się mój problem. Zdjęcia są szare( nie "czarno białe") płaskie. Próbowałem kilka sposobów: zwykła skala szarości, kanał jasności z LAB, oraz bichromi... dalej nic(oczywiście krzywe itp.). Nie wyglądają zle, ale to nie to o co mi chodzi. Moje zdjęcia są wykonane w plenerze, postacie są równomiernie oświetlone i ostre. Póki co zapisuję w jpg. Wiem że w RAW będę miał więcej manewru, ale nie wiem jak się za to zabrać. Zdjęcia BW, które by mi się podobają można znależć np na www.januszmiller.com, http://www.fotografia.slubna.info/o/galeria/ .....
    Ja tylko chcę żeby moje zdjęcia nie były szare....

Z góry dzięki
  • minek
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1386

Zamieszczone przez grugrus
    Zdjęcia BW, które by mi się podobają można znależć np na www.januszmiller.com
    O ile się nie mylę, to większość lub wszystkie czarno-białe zdjęcia z tej strony po prostu były zrobione czarno-białe od razu, a nie później odbarwiane.

Komentarz

• wojkij
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1915

Rob w rawach to pomozemy - jpg dobrym materialem na mocna obrobke raczej nie jest...
      www.kwapisz.org

Komentarz

• grugrus

... dzisiaj cyknąłem kilka fot w RAW, zaktualizowałem CAMERA RAW... i faktycznie możliwości jest sporo. Nie wszystko oczywiście obcykałem ale już wiem że rezultaty będą satysfakcjonujące.

Komentarz

• qwerty1237
          Bywalec
          • 2005
          • 240

Jezeli nie chcesz rzezbic mikserami kanalow i innymi zabiegami rodem z PS-a looknij na BWStyler. Plugin o ogromnych mozliwosciach konfiguracyjnych. Daje naprawde swietne efekty.
          D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Komentarz

• grugrus

Brzmi ciekawie... ale gdzie mogę go zassać? Coprawda znajduję strony z tą wtyczką ale mam problemy z zassaniem jej... może jakiś link
            Z góry dzięki
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            Póki co bardzo fajna jest zabawa w PS używając filtrów :alt+ctr+shift+B.
            Ostatnio edytowany przez Gość; 16901. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• bertold
              Coś już napisał
              • 2007
              • 83

Zamieszczone przez grugrus
              Brzmi ciekawie... ale gdzie mogę go zassać? Coprawda znajduję strony z tą wtyczką ale mam problemy z zassaniem jej... może jakiś link
              The Plugin Site - Photoshop plugins, Photoshop Elements plugins, Lightroom plugins, free plugins
              Bernard
              http://bertold.zenfolio.com/

Komentarz

• plyszczarz86
                Bywalec
                • 2007
                • 117

Odkopie troszke temat, ściągnąłem BWStyler i przeszedłem całą procedure instalacyjną, ale nie potrafie tego uruchomić. Program wykrywa mojego PhotoShopa CS, daje instal, to mi wywala okienko ze juz zainstalowano, a jak daje run to mi odpala PS i nie wiem co dalej robić. Prosze o pomoc
                Pozdrawiam
                Paweł
                EOS 20d, EOS 300, Tokina 20-35/3.5-4.5, EF 50/1.8, EF 28-80/3.5-5.6 II, 380 EX, Metz 44 af3, Zenit 412DX, Zenitar 50/2, statyw i chęci do nauki

Komentarz

• bertold
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 83

Zamieszczone przez plyszczarz86
                  Odkopie troszke temat, ściągnąłem BWStyler i przeszedłem całą procedure instalacyjną, ale nie potrafie tego uruchomić. Program wykrywa mojego PhotoShopa CS, daje instal, to mi wywala okienko ze juz zainstalowano, a jak daje run to mi odpala PS i nie wiem co dalej robić.
                  A dalej otwierasz jakieś zdjęcie, wchodzisz w menu Filter -> Photo Wiz i tam
                  będzie B/W Styler.
                  Bernard

Komentarz

• plyszczarz86
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 117

bertold dziękuje, juz wszystko działa
                    EOS 20d, EOS 300, Tokina 20-35/3.5-4.5, EF 50/1.8, EF 28-80/3.5-5.6 II, 380 EX, Metz 44 af3, Zenit 412DX, Zenitar 50/2, statyw i chęci do nauki

Komentarz

• Poohutch
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 156

a jest podobny pod gimpa?
                      Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
                      Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200

Komentarz

• bertold
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 83

Zamieszczone przez Poohutch
                        a jest podobny pod gimpa?

B/W Styler działa z GIMPem pod PSPI. Trzeba tylko uważać by nie scrollować za szybko i za
                        często w preview, bo się wysypuje. Poza tym bez zarzutów.
                        Bernard

Komentarz

• Poohutch
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 156

ok, dzięki
                          Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
                          Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200

Komentarz

• Art Mag
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 261

BW Pro http://www.theimagingfactory.com/download/
                            Silver Efex pro http://www.niksoftware.com/silverefexpro/usa/entry.php
                            Alien Skin Sxposure http://www.alienskin.com/exposure/

Ten ostatni robi piękne ziarno, z kontrolą w światłach, półcieniach i cieniach.
                            ArtMag

Komentarz

• Paenka
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 727

jak wy wspaniałe ziarno i tonalność w bw chcecie mieć to zamiast udawać w cyfrze to na analog przejdźcie
                              Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Komentarz

Pracuję...