Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Wiem wiem ... było sporo tematów dotyczących plenerów ślubnych, sporo było też o fotografowaniu dzieci... ale stoję teraz przed nietypowym zadaniem. "Młodzi" chcą, aby w sesji plenerowej udział wzięły ich dzieci. Są to trzy dziewczynki w wieku 3 - 6 lat. Scenerią jest duży ogród pałacowy(sporo zieleni, stawy, mostki, rzeźby...) Para młoda ubrana klasycznie, czyli biała suknia, welon etc...
Moje pytanie nie dotyczy samej technicznej strony tych zdjęć, ale pomysłów jak poustawiać to całe towarzystwo Mam do zrobienia ok. 30 ujęć. Proszę o wszelkie sugestie, przykłady etc...
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
EOS 40d + BG-E2N, EOS 350d + BG-E3 + Kit (EFs 18-55); EOS 3000v + Kit (EF 24-90); EF 17-40 f/4 ; EF 50 f/1.4 USM; 430 EX; 580 EX II; etc, etc...
nie zdziwiłbym sie gdybyś, zapytał o techniczną stronę, ale pytając o pomysły pytasz trochę o to co w fotografii daje najwięcej satysfakcji... Nie każ wiec innym za ciebie mysleć... ale to imho
nie zdziwiłbym sie gdybyś, zapytał o techniczną stronę, ale pytając o pomysły pytasz trochę o to co w fotografii daje najwięcej satysfakcji... Nie każ wiec innym za ciebie mysleć... ale to imho
Po pierwszę nie każę myśleć, tylko grzecznie pytam, a po drugie nie widzę nic złego w wymianie pomysłów. Nie wierzę, że w swojej pracy nigdy nie zasugerowałeś czymś co już wcześniej widziałeś lub sugestiami osób trzecich.
Poza tym, ja nie napisałem, że kompletnie nie mam pomysłu jak to zrobić, owszem - mam. Ale liczę na to, że pod wpływem dyskusji nasuną mi się nowe pomysły, może coś zrobię lepiej niż planowałem - moim zdaniem taka dyskusja jest jednym z podstawowych zadań tego forum - a może się mylę ?
EOS 40d + BG-E2N, EOS 350d + BG-E3 + Kit (EFs 18-55); EOS 3000v + Kit (EF 24-90); EF 17-40 f/4 ; EF 50 f/1.4 USM; 430 EX; 580 EX II; etc, etc...
ja robiłem zdjęcia prawie jak ślubne..... w szóstą rocznicę ślubu - mieli już jedno dziecko - 6 letnią córkę..... fakt dodatkowej osoby na planie daje mnóstwo pomysłów już na starcie.... po pierwsze sama para, po drugie same dzieci, po trzecie wszyscy razem, po czwarte ojciec z dziecmi, matka z dziećmi.... oj można by wypstrykać kilka ładnych giga RAWÓW ;-)
Szczególnie fajnie można się "pobawić" głębią - ustawić od najmniejszego (człowieka w grupie) do najwyższego, w rządku pionowo, ukośnie (z lewego górnego rogu do prawego dolnego ), aranżować scenki rodzajowe np. z piłką (?), dzieci tańczące w kółko a w środku Rodzice, jak trzymają się w pasie (coś w stylu bajki Brzechwy, jak rwali rzepkę - nie pamiętam tytułu ), jak stoją w kolejce czekając na wejście do (jednego ! ) samochodu ("Malucha" ) itp. itd.
Troche pomyslow zaczerpniesz z malarstwa- hiszpanskiego i niderlandzkiego ale i innych, gdzie malarze aranzowali scenki z dziecmi.
Mysle, ze dzieci po prostu sie bawia (takie jest zadanie i funkcja dziecka) a rodzice troskliwie sie nimi opiekuja ( funkcja rodzica) no i w ten sposob kilka pozycji mozna zakombinowac. Kilka pozycji wspolnej zabawy rodzicow z dziecmi.
Dla przeciwwagi zabawa rodzicow i obserwujace to ( zdumione) dzieci.
Zwykly spacer, obserwacja ( tlumaczeniem swiata, przez rodzicow), potem tlumaczenie rodzicom przez dzieci. Wszelkie zrywania kwiatkow, plecenie wiankow, moze piesek jest w rodzinie? Babcia? Mozna na dwoch fotkach, na innych bedzie pilnowala na zapleczu niepotrzebnego( na niektorych zdjeciach) przychowku. Zawody, wyscigi, rywalizacja. Konsumpcja lodow, chrupek, czipsow i innego badziewia. Pobyt w kawiarni- wspolny deser.
Cos z samochodem? Wsadz je do bagaznika, z babcią? Rozne rzezby beda dawaly mozliwosci.
Jakas makabreska? Naciaganie glisty? Konkurs na najglupsza minę? najbardziej poplamiony stroj, brudne łapki? Dzieci ze sladami meskiego obuwia na plecach, bose nozki ( rozkoszne)- tu natchnieniem beda fotki american wedding photography- double turbo diesel- mnostwo stronek, a i nasi koledzy namietnie powielaja, krzywe kadry, nieostre portrety i gebusie powykrzywiane skrajnie szerokimi ogniskowymi.
Na koniec niech moze pocznie sie czwarta corka. Zostaniesz ojcem chrzestnym, a zdjecia dasz gratis, jako ktos bliski i w koncu czlonek rodziny.
Stary zazdroszcze ci tej roboty, to bedzie ozywcze.
czesc.ch.
p.s. Pamietaj!! To ojciec jest glowa rodziny!!! To on roztacza opiekuncza aure, nie tylko nad dziecmi, lecz takze nad matka. Jest cicerone, znawca swiata i jego interpretatorem.
Takze jego koneserem, ostatnia fotke zrobisz gdy bedziecie wracali z tata z agencji towarzyskiej na dobrym rauszu.
Ekspertem nie jestem, ale Śluby troszkę fotografowałem.Jakieś ładne malownicze tereny wiosna wszystko kwitnie. (jakiś sad itp.) Ja postawił bym na spontan, zabawę z dziećmi i tego rodzaju wygłupy wplutł bym kilka portretów z małą GO z roześmianymi twarzami. Jakieś grupowe ale luźne bez stania na baczność. Mam nadzieję że się przyda pozdrawiam.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Przepraszam ,ale chyba skopiowałem kolegę chomsky naprawdę nie umyślnie poprostu nie przeczytałem.
Ostatnio edytowany przez Fabik; 5259.
Powód: Automerged Doublepost
Dziękuję za treściwe wypowiedzi,
Gary - zdjęcia na Twojej stronie już miałem okazję podziwiać i muszę powiedzieć, że właśnie o tym klimacie myślałem - podobają mi się Twoje fotki.
Naturalnie, jeżeli ktoś ma ochotę coś dodać, w dalszym ciągu jestem otwarty na wszelkie sugestie... sesja dopiero w poniedziałek (12.05.2008.)
Komentarz