Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
a ja bym z tych dwóch wybrał softbox, głownie ze względu na rodzaj oświetlenia w zestawie (błyskowe), świetlówki daruj sobie.
Do tego kup osłone przeciwsłoneczna na szybę samochodu (np w sieci real ostatnio widziałem 85x200cm za 10pln) i masz już calkiem spore mozliwosci do eksperymentowania ze swiatlem.
Mam nadzieje, że z tym manekinem to żarcik jest, napewno macie jakiś znajomych (kolegów, koleżanki) może ktoś z rodziny kto chce się pobawić w modela. A najlepsze rozwiązanie to jakiąś "modelkę" z agencji zatrudnić najlepiej taką, która kilka sesji za sobą już ma ale nie za dużo i wie o co w tym chodzi, bo manekin... chyba, że ktoś z CB Ci pomoże i jakąś dziewczyne poleci no ale wątpie daj sobie z nim spokój (z manekinem)! Jakie to ubrania jeśli całłkowity ubiór to min. dwa softboxy. Z czego jeden z przeznaczeniem do oswietlenia włosów "manekina" a drugi plus blenda do reszty postaci ja dość często korzystam z tego produktu http://www.warehouseexpress.com/prod...aspx?sku=10075 srebrno złoty duży do doświetlania całej sylwetki w zestawie ze statywem poszukaj na naszym rynku bo też są. Chyba, że skupiamy się na konkretnej części garderoby Spadam bo musze z moim manekinen szczegóły sesji dogadać:cool:
A najlepiej to zabierz manekina do parku, bocznica kolejowa, cokolwiek i tam pokombinuj:wink:
duss skąd jesteś? po co masz kupować cały ten sprzęt jak ja mogę za Ciebie sesyjkę wykonać :P
skad.....z poludnia K-ce.....ale chodzi oto ze teraz musze zrobic fotki (ok 500 ciuszkow) - wiec tak z 2 000 fotek zeby mozna bylo wybrac najlepsze + dodatkowo potem co tydzien tak z 50 fotek...bo co tydizien schodzi cos nowego .....wiec sie sam musze nauczyc
sigpic
EOS 7D,S18-50f2.8,S120-400,430 EX
Fotohasiok.pl rulezzzz.....!!!
skad.....z poludnia K-ce.....ale chodzi oto ze teraz musze zrobic fotki (ok 500 ciuszkow) - wiec tak z 2 000 fotek zeby mozna bylo wybrac najlepsze + dodatkowo potem co tydzien tak z 50 fotek...bo co tydizien schodzi cos nowego .....wiec sie sam musze nauczyc
Powiem szczerze, że i tak optymistycznie podchodzisz 4 klatki na "ciuszek"
przyjmij około 10-15 zakładając, że robisz to dla żony a tym samym (mam nadzieje) dla Waszego wspólnego dobra. Rozumiem, że decyzja odnośnie manekina została już podjęta ale naprawde dobra rada; przemyśl to, tym bardziej, że to sklep "www" klient nie ma możliwości "pomacania" produktu a tu stawiasz na zdjęcia jako główną zachęte do zakupu, człowiek(model) ma za zadanie nadać charakter danemu produktowi, manekin np w bieliźnie nie pobudza tak wyobraźni jak urodziwa dziewczyna, reasumując zdjęcie musi skłaniać do zakupu, stara jak świat "BURDA" widziałeś w niej kiedyś manekina?? Z doświadczenia wiem że to wygląd postaci na zdjęciu skłania ludzi do zakupu danego produktu niezależnie od płci, to niestety kłamstwa, ale za to nam płacą, zdjęcie(reklama) ma sprzedać kolekcje, ludzie szukają czegoś doskonałego i widząc dobrze zbudowanego faceta w slipach CK nikt nie myśli a bynajmniej niewielu o tym jak oni będą w nich wyglądać z pokaźnym brzuszkiem i zapadniętą klatką, muszą myśleć; "Kurcze takie majtki zrobią mnie seksownym facetem" musze je mieć! Powiem Ci tak, wchodzisz do sklepu, i wisi plakat; model w "gajerku" i obok stoi manekin w "gajerku" Twoją uwagę przyciągnie zdjęcie gdzie produkt pokazany jest od najlepszej strony wygląda świetnie, ekstra leży, kolor jak ze snów, jak ten facet w nim wygląda... A manekin?? Są osoby które nawet nie dostrzegą, że to ten sam model, krój i kolor garnituru Konkretny wykład mógłby Ci dać ktoś po marketingu i reklamie, ja wiem tylko, jak to robić w praktyce.
Inny przykład, na forum sporo mówi się o kotach, dlaczego w reklamie jedzenia dla kotów główną role grają koty (a nie reklamowane jedzenie), które mają śliczną lśniącą sierść, zdrowe zęby i są ogólnie "okazami zdrowia"? Jak poświęcisz zwykłemu "dachowcowi" troszkę czasu w łaźni nie będzie odbiegał od reszty, niezależnie od tego czym się do tej pory żywił...
P.S. Podeślij fotki, jestem naprawde ciekaw i wierze w Twoją kreatywność.
no to widzę że dziewczyny które znam raczej nie będą chciały kursować do Kielc/Katowic :P
ja też uważam że lepiej wypadnie modelka. 100razy lepiej niż manekin. W fajnym plenerze. Skąd wziąć modelkę chętną do pracy za friko?
Modelka z jakimś tam doświadczeniem napewno nie będzie chciała fotek 'za darmo', natomiast możesz spróbować poszukać chętnych wśród dziewczyn dopiero zaczynających zabawę w modeling/(lub chcące zacząć)...
Jak je znaleźć? Najprościej wśród znajomych, albo znajomych znajomych - popytaj. Często na modelmayhem.com ogłaszają się modelki chętne popozować w zamian za kilka fotek do portfolio.
Możesz poszukać też na jakichś forach, gronach, epulsach itp serwisach społecznościowych.
Komentarz