Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • CyberR
    Dopiero zaczyna
    • 2004
    • 41

Zamieszczone przez allgsm.pl
    Kucza to to ja juz wiem ;-) Chodzi mi o to ,jak sie pozbyc takiego swiatla po zrobionym zdjeciu, a dokladnie na tej fotce ;-)

Może tak. Zgrubie i szybko, moża by się bardziej postarać ale na takim małym źle się pracuje.

--
    Roobert.

Komentarz

• Michu (Pentax)
      Początki nałogu
      • 2006
      • 306

Co prawda nigdy nie czytałem Kelbiega, ale moim zdaniem facet ma rację: tylko stempelek...

Ostatnio edytowany przez Michu (Pentax); 4320.
      Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Komentarz

• CyberR
        Dopiero zaczyna
        • 2004
        • 41

Zamieszczone przez Michu (Pentax)
        Co prawda nigdy nie czytałem Kelbiega, ale moim zdaniem facet ma rację: tylko stempelek...
        O a ja całe światło wywaliłem. Troszkę widać ten stempelek, ale chyba lepszy pomysł zostawić tego światła trochę.

--
        Robert.

Komentarz

• Paenka
          Uzależniony
          • 2008
          • 727

Co tu sie pięknego porobiło. Wątek sprowadził sie do wymiany RAWów i prezentowania wizji poszczególnych uzytkowników. To nie o to chodzi!
          Zdjęcia robić a nie w PS ratować.
          Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Komentarz

• CyberR
            Dopiero zaczyna
            • 2004
            • 41

Zamieszczone przez Paenka
            Co tu sie pięknego porobiło. Wątek sprowadził sie do wymiany RAWów i prezentowania wizji poszczególnych uzytkowników. To nie o to chodzi!
            Zdjęcia robić a nie w PS ratować.
            ...a co w tym złego? Postprocesing jest nieodłącznym procesem powstawania zdjęcia

Bardzo dobry forograf robi bardzo mało pomyłek ale też je robi i są poprawiane czasem w wielogodzinnych procesach retuszerskich.

--
            Robert

Komentarz

• Paenka
              Uzależniony
              • 2008
              • 727

to w tym zlego że zamiast skupić się na zrobieniu dobrego zdjęcia to wy ze słabych zdjęć próbujecie coś zrobić. Poza tym najpierw nauczcie się robić zdjęcie a potem je obrabiać.

Komentarz

• CyberR
                Dopiero zaczyna
                • 2004
                • 41

to w tym zlego że zamiast skupić się na zrobieniu dobrego zdjęcia to wy ze słabych zdjęć próbujecie coś zrobić. Poza tym najpierw nauczcie się robić zdjęcie a potem je obrabiać.
                uu Pani Profesor już nie będziemy .. hahah

PS
                W czasch PS, 12 i więcej milionowych matryc po****da sztuka kadrowania, czy przejmowania się brakiem doświetenia oraz innymi sprawami które moża poprawiac później. Pojawiaja się fotografowie którzy wogóle nie uzywają lapm ani blend. Używają wysokich ISO oraz bardzo jasnych stałek. Gadanie, że obróbka jest mało ważna czy też kolejnym etapem to bzdury. Dziś to jedność zresztą kiedyś robiło to się chemią ale mało kto o tym wiedział.

Komentarz

• Paenka
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 727

Zamieszczone przez CyberR
                  uu Pani Profesor już nie będziemy .. hahah

PS
                  W czasch PS, 12 i więcej milionowych matryc po****da sztuka kadrowania, czy przejmowania się brakiem doświetenia oraz innymi sprawami które moża poprawiac później. Pojawiaja się fotografowie którzy wogóle nie uzywają lapm ani blend. Używają wysokich ISO oraz bardzo jasnych stałek. Gadanie, że obróbka jest mało ważna czy też kolejnym etapem to bzdury. Dziś to jedność zresztą kiedyś robiło to się chemią ale mało kto o tym wiedział.
                  No i co z tego wynika? Że każdy głupi może zrobić byle jakie zdjęcie i naprawić je w PS? Nie tędy droga do bycia dobrym fotografem.

Żadna ze mnie Pani Profesor i daruj sobie tę nutkę ironii. Sama używam komputera przecież ale nie żeby ratowac każde zdjęcie a tylko te, które mają ciekawe kadry lub coś je wyróżnia z pozostałych. Fotografia to własnie kadry, światło, chwila...a nie dłubanina w komputerze by dodać uroku zdjeciom poprzez wycropowanie, dodanie efektów świetlnych itp.

allgsm...zobacz oostatnie swojwe zdjecie, trafiles ostroscia w sam punkt oka. Na przedostatnim zdjeciu z tej serii mysle, ze ostrosc ustawiales na rzesie i dlatego tak moze wyszlo? A probowales manualnie ustawiac ostrosc? No i generalnie, gratuluje postepow
                  Ostatnio edytowany przez Paenka; 15691.

Komentarz

• CyberR
                    Dopiero zaczyna
                    • 2004
                    • 41

No i co z tego wynika? Że każdy głupi może zrobić byle jakie zdjęcie i naprawić je w PS? Nie tędy droga do bycia dobrym fotografem.

Żadna ze mnie Pani Profesor i daruj sobie tę nutkę ironii. Sama używam komputera przecież ale nie żeby ratowac każde zdjęcie a tylko te, które mają ciekawe kadry lub coś je wyróżnia z pozostałych. Fotografia to własnie kadry, światło, chwila...a nie dłubanina w komputerze by dodać uroku zdjeciom poprzez wycropowanie, dodanie efektów świetlnych itp.

allgsm...zobacz oostatnie swojwe zdjecie, trafiles ostroscia w sam punkt oka. Na przedostatnim zdjeciu z tej serii mysle, ze ostrosc ustawiales na rzesie i dlatego tak moze wyszlo? A probowales manualnie ustawiac ostrosc? No i generalnie, gratuluje postepow
                    Młoda gniewna widzę Daleko nie trzeba szukać http://canon-board.info/showthread.php?t=23082

--
                    Robert.

Komentarz

• allgsm
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 311

Paenka, ja nie zadalem pytania jak sie pozbyc tego swiatla w PS-ie dlatego ,ze chce pstrykac tak o i pozniej upiekszac zdjecia na super hiper ;-) Ale poprostu chce wiedziec jak cos takiego sie robi, i czasami w nielicznych przypadkach mysle sie przyda. Bo pomysl ,ze uchwycilas ten moment ta chwile wszystko jest super a tu taki bubel sie wkradl i co wtedy ? A jesli nie mozemy powtorzyc ujecia ? A pozostala czesc fotki jest super ? No ale nie oto chodzi ;-) w tym watku.
                      Co do ostrosci to jest moja zmora ostatnio, strzelalem wczoraj fotki na statywie ,zona jak posag, punkt AF centralnei na oku a tu bach rzesy ostre albo brwi ;-( Dzisiaj jak dobrze pojdzie to znajomy mi to sprawdzi ,bo faktycznie moze mam BF FF ;-(
                      http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Komentarz

• CyberR
                        Dopiero zaczyna
                        • 2004
                        • 41

Paenka, ja nie zadalem pytania jak sie pozbyc tego swiatla w PS-ie dlatego ,ze chce pstrykac tak o i pozniej upiekszac zdjecia na super hiper ;-) Ale poprostu chce wiedziec jak cos takiego sie robi, i czasami w nielicznych przypadkach mysle sie przyda. Bo pomysl ,ze uchwycilas ten moment ta chwile wszystko jest super a tu taki bubel sie wkradl i co wtedy ? A jesli nie mozemy powtorzyc ujecia ? A pozostala czesc fotki jest super ? No ale nie oto chodzi ;-) w tym watku.
                        Co do ostrosci to jest moja zmora ostatnio, strzelalem wczoraj fotki na statywie ,zona jak posag, punkt AF centralnei na oku a tu bach rzesy ostre albo brwi ;-( Dzisiaj jak dobrze pojdzie to znajomy mi to sprawdzi ,bo faktycznie moze mam BF FF ;-(
                        BF, FF sam możesz sobie sprawdzć na tym forum jest opisane jak. Wystarczy poszukać

--
                        Robert.

Komentarz

• allgsm
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 311

CybeR wlasnie szukam ;-) Co do usuniecia tego swiatla z policzka, podoba mi sie twoj efekt. Stempelek ?
                          http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Komentarz

• CyberR
                            Dopiero zaczyna
                            • 2004
                            • 41

Zamieszczone przez VanMurder
                            Marcus Bell wychodzi z założenia że podczas pracy fotograf ślubny powinien być niezauważalny, przez to jest wstanie uchwycić naturalna ekspresję fotografowanych, dba o to by jego klienci traktowali go jak przyjaciela i vice versa... wszystko w celu uzyskania niepowtarzalnych o "artystycznej" wartości zdjęć. blenda, lampa błyskowa odwraca tylko uwagę "młodych" i gości...
                            Poziom wykorzystania PSa jest u niego bardzo wysoki, poddaje skrupulatnej obróbce absolutnie wszystkie zdjęcia, często wielokrotnie wywołuje Raw uzyskując szeroki zakres tonalny...
                            pod względem post-procesu mam dokładnie takie samo zdanie jak on: post proces jest nieoderwaną częścią warsztatu profesjonalnego cyfrowego fotografa. bez troski o color management, konwertowania i wyostrzania zdjęć do druku ... nic nie odróżnia nas od amatorów ) (bez urazy dla amatorów)
                            Apropo obróbki pozwoliłem sobie przytoczyć. Polecam cały wątek link powyżej.

--
                            Robert.

Komentarz

• Bystry
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 162

Z paru porad CyberR wyszło kilka wersji... Finalna - kompromis pomiędzy czystym wołaniem z ACRa a trochę poPSutą fotką poprzednią:

Komentarz

• CyberR
                                Dopiero zaczyna
                                • 2004
                                • 41

CybeR wlasnie szukam ;-) Co do usuniecia tego swiatla z policzka, podoba mi sie twoj efekt. Stempelek ?
                                Nowa warstwa, Stamp Tool Mode Darken Opacity: 5%-13% i małymi kroczkami próbkująć ciemną skórę zasłaniasz jasny obszar. Zmieniaj wiekość pędzla oraz opacity w zależności od tego co Ci wychodzi. Poprawiasz to Healing Brush z ustawieniami pędzla Angle: -49, Roundness: 16%, Hardness: 0% i tak samo powoli próbkujesz skóre aż uzyskasz zadowalający efekt. Na konieć można dodać textury w postaci szumu żeby skóra wyglądała naturalnie a nie jak plastik, to też na odzielnej warstwie + selektywna maska.

Istnieją jeszcze różne inne sposoby ale wszytsko zależy co chesz uzyskac i jak duże są poprawki.

--
                                Robert

Komentarz

Pracuję...