Fotografia przedmiotow/owocow wpadajacych do wody

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mikemat
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 18

Fotografia przedmiotow/owocow wpadajacych do wody

Prosze o rade, mam zamowienie na kilka zdjec w stylu, przyklady:

Search and download from millions of HD stock photos, royalty free images, cliparts, vectors and illustrations

Search and download from millions of HD stock photos, royalty free images, cliparts, vectors and illustrations

Zastanawiam sie jakie akwarium (rozmiar, moze cos innego) kupic do robienia tego typu fotek, mam do zrobienia kilka owocow.

Przy okazji jakie macie doswiadczenia w robieniu tego typu zdjec

Z gory dziekuje za pomoc. :cool:
  • Gringo997
    Uzależniony
    • 2007
    • 516

ja mam akwarium 40x30x20 i w nim probowalem, probowalem tez w szklance do koktaili (taka szeroka u góry i zwężająca się ku dołowi) i nie powiem że nie byłem zadowolony z tym że robiłem zdj sigmą 70-300 w okolicach 200 bo jednak chlapie strasznie woda:/
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Komentarz

• robgr85
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1719

ja na dniach przymierzam się do mega serii podobnych fotek... będę korzystał za akwarium 80l, efs55-255is oraz dwóch flashy sb25 puszczonych bokiem. Jak już kolega napisał owoce całkiem nieźle chlapią, dlatego chyba najlepiej aby akwarium było dość wysokie, lub aby aparat był w wystarczającej odległości od akwarium.
      Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• mikemat
        Dopiero zaczyna
        • 2005
        • 18

dzieki za odpowiedzi

Komentarz

• schuvi
          Bywalec
          • 2007
          • 197

...Mozna tez postawic akwarium na parapecie za oknem i robic fote z pokoju przez szybe...hehehe.Wtedy sie aparacik nie zachlapie.

Wiem ze to glupie ale jakos mi tak na jezyk przyszlo...musialem to wyrzucic z siebie
          -40D + -BG E2N + -EF50 f1.4 + -EFS17-55 f2.8 IS USM + -EF24-105 f4L IS USM + -EF70-200 f2.8 IS USM + peedlite 430EX+580EX + 2xanDisk-III 4gb + owe Pro Mini Trekker Classic (w planie: EF 16-35 II f2.8)

Komentarz

• matmak
            Coś już napisał
            • 2007
            • 90

Zamieszczone przez schuvi
            ...Mozna tez postawic akwarium na parapecie za oknem i robic fote z pokoju przez szybe...hehehe.Wtedy sie aparacik nie zachlapie.

Wiem ze to glupie ale jakos mi tak na jezyk przyszlo...musialem to wyrzucic z siebie
            Tylko, że owoce wtedy musiałyby wrzucać gołębie.
            :razz:

Komentarz

• robgr85
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1719

Zamieszczone przez matmak
              Tylko, że owoce wtedy musiałyby wrzucać gołębie.
              albo teściową na parapet wystawić

Komentarz

• schuvi
                Bywalec
                • 2007
                • 197

Zamieszczone przez robgr85
                albo teściową na parapet wystawić
                NIemoge sie tu podpisac,bo moja tesciowa ma neta w domu i moze forum czytac.
                -40D + -BG E2N + -EF50 f1.4 + -EFS17-55 f2.8 IS USM + -EF24-105 f4L IS USM + -EF70-200 f2.8 IS USM + peedlite 430EX+580EX + 2xanDisk-III 4gb + owe Pro Mini Trekker Classic (w planie: EF 16-35 II f2.8)

Komentarz

• Kabu
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 370

Jak macie jakieś już swoje zdjęcia to bardzo proszę o jakieś przykłady. Nie ukrywam że ten temat chodził za mną jakiś czas temu i jak bym zobaczył już Wasze zdjęcia no i oczywiście poprosił wówczas Was o szczegółowe opisanie jak to zrobić to chętnie podejmę się zrealizowania tego tematu.

Obecnie głowa zaprzątnięta innymi sprawami i za bardzo nie mam czasu na zagłębianie się i myślenie co i jak, ale myślę że już niebawem będzie lepiej.

Pozdrawiam

Komentarz

• Jacek Deka
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 356

Tak z ciekawości pytam, jak ustawić źródła światła flash i czy stosujecie filtry polaryzacyjne w celu eliminacji odbić światła od szyby (refleksy itp.)?

Komentarz

• robgr85
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1719

jutro/(tzn dzisiaj) się za to prawdopodobnie zabiorę (muszę wyczyścić stare akwarium, a jest trochę takiego zaschniętego, kamiennego osadu na ściankach).
                      Polara nie będę używać... fotki będą robione w całkowitej ciemności, dlatego nie przewiduję dodatkowych odblasków.

Pozdrawiam,
                      Ostatnio edytowany przez robgr85; 10571.

Komentarz

• Kabu
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 370

Mam takie zapytanie, jak wygląda metoda robienia takiego zdjęcia? Chodzi mi o to czy ktoś wrzuca owoc do akwarium a Wy wykonujecie serię zdjęć i na jakich nastawach ekspozycji? Czy też wyzwalacie migawkę zdalnie?

Komentarz

• robgr85
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1719

Zamieszczone przez Kabu
                          Mam takie zapytanie, jak wygląda metoda robienia takiego zdjęcia? Chodzi mi o to czy ktoś wrzuca owoc do akwarium a Wy wykonujecie serię zdjęć i na jakich nastawach ekspozycji? Czy też wyzwalacie migawkę zdalnie?
                          ja planuję porobić fotki dzisiaj, jeśli dziś mi się uda zmyć osad z kamienia nie niszcząc akwarium (kupiłem taki środek w castoramie, mam nadzieję że wraz z kamieniem nie zejdzie mi silikon). Może wezmę idotenkamerę ojca i nakręcę filmik jak to u mnie wygląda. Generalnie ja strzelam w trybie 'M', (pierwszy raz będę robić fotki owoców wpadających do wody więc nie wiem czy pomysł oświetlenia wypali) planuję oświetlić akwarium z boków dwoma zewnętrznymi flashami. wyzwalam samorobnym wyzwalaczem przewodowym.

Komentarz

• robgr85
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1719

udało mi się jako tako wyczyścić szyby z kamienia, ale zonk mnie spotkał... zapomniałem naładować akumulatorki do flashów i po jakichś 50 fotkach w jednym baterie siadły. Kontynuować będę jutro.

Pozdarwiam,
                            Robert

Komentarz

• Kabu
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 370

Robert czekam zatem na rezultaty jutro . Mam nadzieję że się pochwalisz. Widziałem jedno zdjęcie od kuchni jak to mówią i po prawej i lewej stronie akwarium były 2 lampy błyskowe i oczywiście biała kartka papieru i trzecia za akwarium podświetlająca tło.

Ciekaw jestem czasów jakie ustawiasz i wartości przysłony.

Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...