Kolory jak w NG

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Nevermind
    Bywalec
    • 2007
    • 135

Kolory jak w NG

Witam !
    Zawsze dla mnie wyznacznikiem pięknych zdjęć były te w magazynie National Geographic. Zastanawia mnie, jak oni uzyskują takie piękne kolory, nasycenie nieba, brak przepałów. Podejrzewam, że HDR odpada. Czy to wszystko to tylko polarek i suwaki w pszopie , czy może coś innego ?

Z góry dzięki za odpowiedź,
    Nevermind
    Power of lenses
  • CYNIG
    Uzależniony
    • 2005
    • 694

zrob rolke velvii naswietlonej na lekkim minusie, rzuc to na ekran i zobaczysz co to za kolory
    https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• dazz

światło, światło i na koniec światło

Komentarz

• Nevermind
        Bywalec
        • 2007
        • 135

Nie sądzę , żeby to była velvia. Kiedyś pewnie tak, ale teraz oni już też na cyfrze.
        Power of lenses

Komentarz

• kris75
          Początki nałogu
          • 2006
          • 413

a jak kolory tych reproduckji, ktore ogladasz w magazynie maja sie do tych samych zdjec umieszczonych w albumach , te z kolei do odbitek?
          ________
          Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
          Immanuel Kant

Komentarz

• emisiaczek
            Uzależniony
            • 2005
            • 548

kupujesz Nikona i masz, podbijasz iso albo kupujesz d70 i masz fotke koszerna jak z NG

Komentarz

• Nevermind
              Bywalec
              • 2007
              • 135

Zamieszczone przez emisiaczek
              kupujesz Nikona i masz, podbijasz iso albo kupujesz d70 i masz fotke koszerna jak z NG

No to zmieniam system ;-)
              Power of lenses

Komentarz

• Adam Kasprzak
                Początki nałogu
                • 2007
                • 278

no to powodzenia, ja natomiast słyszałem, że to ludzie robią*zdjęcia a nie aparaty
                Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• Nevermind
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 135

Nie - kupisz sprzęt za 20k i jesteś juz zawodowym fotografem. Przynajmniej paru takich znam
                  Power of lenses

Komentarz

• S.W.A.T
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 64

Nikony maja strasznie kontrastowe fotki, nie wiem jak Oni to robią :P

Komentarz

• Zemun
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 97

Przepis jest banalny - bardzo dobrze naświetlony RAW + obróbka w photoshopie...
                      Strona

Moje

Komentarz

• chavez
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 337

A jak 'bardzo dobrze naświetlić'? Na ziemię, niebo, czy pośrednio ?

Komentarz

• arturs
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 4196

Zamieszczone przez chavez
                          A jak 'bardzo dobrze naświetlić'? Na ziemię, niebo, czy pośrednio ?
                          To zależy czy focisz ziemię czy niebo czy horyzont
                          5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• amroz
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 772

wydaje mi się ze to tak nie jest do końca że ci wszyscy fotografowie national sa takimi mistrzami. Znalazłoby sie pewnie wielu podobnych np. na tym forum. Ale do tego nie wystarczy miec umiejętności. Widziałem kiedyś taki film: "national geographic - oczami fotografów", bohaterowie opowiadaja tam ile czasu spędzają w miejscach o których nam może sie jedynie przyśnić i ile setek zdjęć przywożą z takiego wypadu. To nie tak że jedzie, staje i pstryka wybitne dzieło. On siedzi tam dwa miesiące i pstryka tysiące zdjęc a po powrocie daje je komuś kto siedzi przy komputerze i jadą z nimi jak się tylko da. na filmie jest fragment jak koleś-grafik wymazuje coś w jakimś programie graficznym. I najlepsze wybierają do gazety i zachwycamy sie nim. Gdyby mieć takie możliwości to zobaczylibyście ilu mistrzów do okoła by było. Ale tak musi być, tylko nieliczni mogą tam być i pstrykać w cudownym świetle. Na tym to wszystko polega.

Komentarz

• marfot
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 4605

Zamieszczone przez amroz
                              wydaje mi się ze to tak nie jest do końca że ci wszyscy fotografowie national sa takimi mistrzami (...) To nie tak że jedzie, staje i pstryka wybitne dzieło. On siedzi tam dwa miesiące i pstryka tysiące zdjęc(...) . Na tym to wszystko polega.
                              Trafnie opisałeś to co jest istotą mistrzowstwa w fotografii krajobrazu i natury. Dażenie do osiągnięcia efektu o jakim się marzy i o jakim marzą czytelnicy NG jest mistrzowstwem. Pacykowanie w PS byle jakiej foty do upadu nie jest mistrzowstwem w fotografii. Niechlujne kadrowanie, byle jakie światło, byle jaki temat, wszystko pokiereszowane w PS to nie jest metoda na mistrzowski efekt. Cieszmy się że mamy taki wzorzec jak NG i możemy podpatrywać mistrzów.
                              Ostatnio edytowany przez marfot; 13342.
                              https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                              EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

Pracuję...