Wielkie ogniskowe

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolaj
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3293

Wielkie ogniskowe

No, może wielkie to przesada, ale rzadko w normalnej fotografii wykorzystywane.

Otóż pewien forumowicz poprosił mnie na PW o zdjęcia jakiegoś odległego obiektu zrobione obiektywem MTO-11CA o ogniskowej 1000. Dla porównania chciał zobaczyć to samo zdjęcie z normalnego szkła. Pomyślałem, że może jeszcze komuś się to przyda, więc wrzucam kilka fot.

Jakościowo są niestety do bani, bo kompletnie nie potrafię poradzić sobie z ustawieniem ostrości. Chodzi głównie o porównanie zbliżenia. Dlatego poniżej wkleiłem pełne kadry, pomniejszone tylko na potrzeby czytelności na forum. No, to jedziemy:

Gołe MTO

MTO + okular 15 mm

50mm

100mm
  • maxbmx
    Początki nałogu
    • 2006
    • 364

Wielkie dzieki, powiększenie spore.
    Powiedz mi w czym tkwi problem z ustawieniem ostrości?
    Moje zdjęcia
    RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Komentarz

• Mariusz_C
      Uzależniony
      • 2007
      • 577

Ja też się bawiłem w "wielkie" ogniskowe:

hanimar 8/500x2x2 czyli 2000mm x1,6(crop)=3200mm i nie miałem problemów z ostrzeniem, trudniej było otrzymać księżyc w kadrze
      5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Komentarz

• speed555
        Bywalec
        • 2005
        • 200

niezłe
        Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Komentarz

• Bahrd
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 3053

Mniejszymi też się da
          http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=25741443
          http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=25795153

I niespodzianka jest końcu...
          EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• Kolaj
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 3293

Zamieszczone przez maxbmx
            Powiedz mi w czym tkwi problem z ustawieniem ostrości?
            Jenda sprawa to dosyć duży i ciężko chodzący pierścień ostrości. Ma taką przypadłość, że jak już ustawisz ostrość i puścisz pierścień, to on się minimalnie cofa i już nie jest ostro. Można próbować brać na to poprawkę ale jakoś wczoraj nie miałem pary.

Druga sprawa to lokalizacja, z której robiłem zdjęcia. Byłem w mieszkaniu i pstrykałem przez otwarte okno. Myślę, że różnice w temperaturze powietrza wewnątrz mieszkania i na zewnątrz mogą powodować, że obraz księżyca jest rozmazany już na wejściu. O świetlnym i fizycznym zabrudzeniu powietrza w miejskiej okolicy nie będę wspominał

Zamieszczone przez Bahrd
            Saturna da się też obserwować za pomocą MTO w zestawie z okularem 15mm, choć jego obraz nie jest aż tak wyraźny. Jednak obserwacje a astrofotografia to zupełnie dwie różne rzeczy. Tandem oko+mózg potrafi wiele niedoskonałości sobie skompensować. Fotografia ma znacznie większe wymagania niestety.

Komentarz

• Bahrd
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 3053

Zamieszczone przez Kolaj
              Saturna da się też obserwować za pomocą MTO w zestawie z okularem 15mm, choć jego obraz nie jest aż tak wyraźny. Jednak obserwacje a astrofotografia to zupełnie dwie różne rzeczy. Tandem oko+mózg potrafi wiele niedoskonałości sobie skompensować. Fotografia ma znacznie większe wymagania niestety.
              Jasne - dla mnie niespodzianką jest po prostu fakt, że "widać" pierścienie
              EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• Kolaj
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 3293

Zamieszczone przez Bahrd
                Jasne - dla mnie niespodzianką jest po prostu fakt, że "widać" pierścienie
                Spoko, nawet przez MTO widać pierścienie. Kiedyś, też tym samym szkłem z okularem 15mm i soczewką Barlowa x2 widziałem nawet 4 księżyce Jowisza. Były wprawdzie widoczne jako małe punkciki ale były. Z tym, że to była odludna okolica i dodatkowo był niezły seeing.

Komentarz

• maxbmx
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 364

Co oznacza robić zdjęcia "z okularem"?
                  Moje zdjęcia
                  RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Komentarz

• KMV10
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2320

W teleskopie oglądasz obiekty przez okular. Zdjęcie było robione prawdopodobnie przez przyłożenie obiektywu do okularu.

Komentarz

• Kolaj
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 3293

Zamieszczone przez maxbmx
                      Co oznacza robić zdjęcia "z okularem"?
                      Okular przykręca się za tylną soczewką tuby optycznej/obiektywu i się w niego patrzy. http://www.astrokrak.pl/sklep/index.php?cPath=28
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      Zamieszczone przez KMV10
                      Zdjęcie było robione prawdopodobnie przez przyłożenie obiektywu do okularu.
                      Niezupełnie. Tor optyczny był taki:
                      MTO -> Okular -> Matryca aparatu. Za okularem nie ma już żadnego obiektywu.
                      Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• KMV10
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2320

Zamieszczone przez Kolaj
                        Okular przykręca się za tylną soczewką tuby optycznej/obiektywu i się w niego patrzy. http://www.astrokrak.pl/sklep/index.php?cPath=28
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        Niezupełnie. Tor optyczny był taki:
                        MTO -> Okular -> Matryca aparatu. Za okularem nie ma już żadnego obiektywu.
                        Aha, czyli nawet jeszcze lepiej. Ja muszę się w końcu zebrać i kupić przejściówkę do swojego refraktora... Ale ciągle czasu brak.
                        Ostatnio edytowany przez KMV10; 1454. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Kolaj
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 3293

Zamieszczone przez KMV10
                          Aha, czyli nawet jeszcze lepiej. Ja muszę się w końcu zebrać i kupić przejściówkę do swojego refraktora... Ale ciągle czasu brak.
                          Żeby to wszystko zmontować, przyda Ci się jeszcze mieszek do makrofotografii.

Komentarz

• Max-Maciej
                            Dopiero zaczyna
                            • 2007
                            • 17

Mnie również interesuje astrofotografia i jak na razie zrobiłem kilka zdjęć łysemu. Zestaw, który posiadam to rosyjski 3M-6A 6,3/500 + telekonwerter x2. Myślę o kupnie teleskopu, ale mam takie pytanie, czy podpinając aparat do okularu, taki zestaw nie winietuje? W przypadku cyfrówki ryzyko jest mniejsze- crop, ale zdjęcia nocne wymagają długich czasów i podpięcie analoga jest chyba bardziej sensowniejsze i tu winieta może być jeszcze większa. Może ktoś z forumowiczów ma doświadczenia w robieniu zdjęć z teleskopem i odpowie na moje pytanie.

Komentarz

• RASTLIN
                              Dopiero zaczyna
                              • 2007
                              • 20

Zamieszczone przez Kolaj
                              Druga sprawa to lokalizacja, z której robiłem zdjęcia. Byłem w mieszkaniu i pstrykałem przez otwarte okno. Myślę, że różnice w temperaturze powietrza wewnątrz mieszkania i na zewnątrz mogą powodować, że obraz księżyca jest rozmazany już na wejściu. O świetlnym i fizycznym zabrudzeniu powietrza w miejskiej okolicy nie będę wspominał
                              .
                              zgadzam sie ale zpomniales napisac ze roznica temperatury wplywa rowniez na rozszerzalnosc terminczna materiałow metale sa bardzo podatne na to zjawisko mysle ze tutaj tez to mialo miesjce poniewaz zakladajac ze w temp w mieszkaniu byla na poziomie 20kresek na zewnatrz jakies 0. to przy takiej roznicy temperatury obiektyw sie mogl sie skroci w zwiazku z tym jego ogniskowa sie zmniejszyla i ustawinie ostrosci bylo faktycznie bardzo utrudnione.
                              Ostatnio edytowany przez RASTLIN; 11783.
                              EOS 400D + 18-55KIT + 28-90mm + 70 - 300 IS USM + M42 50mm1,8 :smile:

Komentarz

Pracuję...