Problem z górami

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Fotoshop

Problem z górami

Witam
    Dlaczego robiąc zdjęcia gór mam je blade,nieostre.
    Jaki filtr zastosować uv?
  • MacGyver
    Cenzor
    • 2006
    • 7043

Zdjęcia są blade z uwagi na zmniejszoną przejrzystość powietrza, charakterystyczną dla obszarów górskich (rozproszone chmury, kropelki wody wiszące w powietrzu). UV-ka nic Ci nie da, trzeba stosować zamiennie filtry polaryzacyjne lub połówkowe szare, w zależności od warunków, niemniej dalsze pasma nigdy nie wyjdą Ci zbyt kontrastowe. Kluczowa jest jednak pogoda, w górach nie zawsze da się zrobić dobre zdjęcia.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• swnw
      Początki nałogu
      • 2005
      • 275

Góry są trudnym, ale bardzo ciekawym tematem. Generalnie jeżeli powietrze jest czyste, słońce z tyłu, niezbyt wysoko, na niebie trochę chmurek, aparat przyzwoity, a obiektyw dobry lub wiecej to zdjecie wyjdzie dobrze nawet bez filtrów. Mile widziany jest też statyw.
      Ludzie fotografujący góry czekaja po kilka dni na ten własciwy moment. Ja w ciągu jednej kilkunastogodzinnej wyprawy w Tatry zrobiłem w ciągu 3-4 godzin w Dolinie Pięciu Stawów więcej udanych zdjęć niż w ciągu kilku lat. Trafiłem na optymalne warunki.

Powodzenia, swnw.

Komentarz

• mjastrzebski
        Początki nałogu
        • 2005
        • 450

Zamieszczone przez MacGyver
        Zdjęcia są blade z uwagi na zmniejszoną przejrzystość powietrza, charakterystyczną dla obszarów górskich (rozproszone chmury, kropelki wody wiszące w powietrzu). UV-ka nic Ci nie da, trzeba stosować zamiennie filtry polaryzacyjne lub połówkowe szare, w zależności od warunków, niemniej dalsze pasma nigdy nie wyjdą Ci zbyt kontrastowe. Kluczowa jest jednak pogoda, w górach nie zawsze da się zrobić dobre zdjęcia.
        Polecam bardzo wczesne poranki, albo po prostu zime.
        Mam zdjecie Tatrzanskie, zrobione zima z Ciemiaka, gdzie na "jednym planie", widac swinice i obok lodowy szczyt, ktore to sa od siebie odlegle o jakies 30km. Z braku wilgoci wlasnie, przejzystosc zima bywa bardzo duza. Latem bardzo rzadko jest naprawde dobrze.
        Filtr UV to pomagal w czasach analogowych (zgaduje ze robisz zdjecie cyfrowe). Dzisiaj, filtr przed matryca i tak tego UV nie przepusci.

Marcin
        Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Komentarz

• ryszard_ochódzki
          Początki nałogu
          • 2007
          • 255

Moje tegoroczne fotki w Bieszczadach mimo ładnej pogody tez sa mocno przymglone. IMHO większość jednak zależy od warunków przejrzystości powietrza niż od filtrów.
          Mordo Ty moja !

Komentarz

• MacGyver
            Cenzor
            • 2006
            • 7043

Zamieszczone przez mjastrzebski
            Generalnie godziny przedpołudniowe, choć oczywiście wczesnie rano jest najłatwiej trafić idealne warunki.
            Z braku wilgoci wlasnie, przejzystosc zima bywa bardzo duza. Latem bardzo rzadko jest naprawde dobrze.
            Najłepiej jest przy temperaturach rzędu -5 st. C i niższych.
            Filtr UV to pomagal w czasach analogowych (zgaduje ze robisz zdjecie cyfrowe). Dzisiaj, filtr przed matryca i tak tego UV nie przepusci.
            Coś tam pomagał... ale niewiele :-)
            Zamieszczone przez ryszard_ochódzki
            Moje tegoroczne fotki w Bieszczadach mimo ładnej pogody tez sa mocno przymglone. IMHO większość jednak zależy od warunków przejrzystości powietrza niż od filtrów.
            Dobre warunki to podstawa, ale bez filtrów to ewentualnie zimą można osiągnąć ciekawe efekty.
            Odrębną kwestią pozostaje to co uznać można za dobre warunki :-)

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18793

(....)
              Mam zdjecie Tatrzanskie, zrobione zima z Ciemiaka, gdzie na "jednym planie", widac swinice i obok lodowy szczyt, ktore to sa od siebie odlegle o jakies 30km. (...)
              A kolega nie przedobrzył troszkę z tą odległością ? Nie wiem czy jest 10 km?

Jeśli chodzi o góry to każda pora roku jest dobra - wszystko zależy co się chce pokazać . Kluczową kwestią jest pogoda ale czasem właśnie jej przysłowiowy brak stanowi o klimacie zdjęć. Uważam że nie ma ścisłych reguł pod tym względem.
              Natomiast bardzo istotną kwestią jest odpowiednie ustawienie ekspozycji. Obecnie w dobie cyfrówek można łatwo eksperymentować i zobaczyć jak duży może mieć wpływ naświetlenie na wydobycie dalszych planów.
              Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• checiu
                Bywalec
                • 2007
                • 170

koledzy maja racje - najlepiej zdjecia robic wczesnie rano - wiadomo kto rano wstaje... - to sie tyczy nie tylko gor ale wszedzie

przejzystosc powietrza stanowi problem jak chce sie pokazac cale pasmo - ale mgla jak wiadomo czasem moze nadac mrocznego charakteru

zalezy co kto lubi - jednej zasady na to nie ma niestety - filtry polaryzacyjne to podstawa z widokami
                mozna jeszcze troche oszukac i mierzyc swiatlo na niebo - lub celowo niedoswietlac zdjecie
                zeby uzyskac ciekawsze niebo w tle sceny czasem tez robie patent taki: ze doswietlam pierwszy plan fleszem - tylko wtedy trzeba trzymac aparat do gory nogami (zeby lampa byla na dole) i masz pierwszy plan doswietlony (np osoba, czy kwiatek czy skala) - niebo lepsze przez niedoswietlenie...
                rozwiazanie ma tez jedna wade - czasem wychodza nierealne zestawienia kolorow i niektorym sie to niepodoba ale zawsze lepsze to niz bawienie sie w PS

wszystko kwestia gustu8)

Komentarz

• Diabeł
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 360

a najlepiej wcześnie rano jesienią
                  Moje zdjęcia
                  Fotografia Przyrodnicza

Komentarz

• sniper88
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1156

Zamieszczone przez swnw
                    Ja w ciągu jednej kilkunastogodzinnej wyprawy w Tatry zrobiłem w ciągu 3-4 godzin w Dolinie Pięciu Stawów więcej udanych zdjęć niż w ciągu kilku lat. Trafiłem na optymalne warunki.
                    Tak z ciekawosci Wiecie jak wyglada ogolnie rzecz biorac pogoda w dolinie 5 stawow? Wyjazd tam mam w najblizszych planach, ale prognozy nie zachecaja, chociaz z 2 strony to juz jest 1600npm, wiec polowa chmur powinna pozostac ponizej.
                    WWW | 500px | IG
                    Semper in altum

Komentarz

• MacGyver
                      Cenzor
                      • 2006
                      • 7043

Zamieszczone przez sniper88
                      Tak z ciekawosci Wiecie jak wyglada ogolnie rzecz biorac pogoda w dolinie 5 stawow?
                      www.wrozka.pl :-)

.... a jak tam nie znajdziesz odpowiedzi to popatrz tutaj:

Wyjazd tam mam w najblizszych planach, ale prognozy nie zachecaja, chociaz z 2 strony to juz jest 1600npm, wiec polowa chmur powinna pozostac ponizej.
                      To są Tatry a nie Karkonosze, 1600 m.n.p.m to wcale nie jest wysoko, więc nie liczyłbym że znajdziesz się nad chmurami. Takie rzeczy to najczęściej na 2100 - 2200 m.n.p.m. ale jeśli nie posiadasz doświadczenia i odpowiedniego sprzętu (raki, czekan, odpowiednia odzież) to do wiosny raczej się tam nie pchaj.
                      A poza tym to w górach gwarancji pogody nie ma nigdy, zwłaszcza w tych wyższych, potrafi się zmienić diametralnie w 20 min, więc mówienie o ogólnych warunkach pogodowych raczej nie ma sensu.

Komentarz

• mjastrzebski
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 450

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                        A kolega nie przedobrzył troszkę z tą odległością ? Nie wiem czy jest 10 km?
                        Ano przedobrzylem. W lini prostej jest kolo 13. Nie wiem skad mi sie to 30 wydumalo :/ Widac zbyt dlugo w gorach nie bylem :-(((
                        Odszczekuje ;-)

Marcin
                        Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Komentarz

• kwv
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 118

To są Tatry a nie Karkonosze, 1600 m.n.p.m to wcale nie jest wysoko, więc nie liczyłbym że znajdziesz się nad chmurami. Takie rzeczy to najczęściej na 2100 - 2200 m.n.p.m.
                          Nawet na 1000m m.n.p.m. możesz mieć wrażenie że jesteś ponad chmurami. W dolina osiada mgła, która dochodzi do 800 metrów wzwyż.

Bieszczady fot.Janusz Grzech

Komentarz

• MacGyver
                            Cenzor
                            • 2006
                            • 7043

Zamieszczone przez kwv
                            Nawet na 1000m m.n.p.m. możesz mieć wrażenie że jesteś ponad chmurami. W dolina osiada mgła, która dochodzi do 800 metrów wzwyż.
                            Oczywiście że tak, ale raczej w niższych górach, jak Karkonosze czy Bieszczady, w Tatrach mgła zazwyczaj podchodzi wyżej.
                            Kolejną kwestią jest odróżnienie mgły i chmur, bo w górach nie jest takie oczywiste :-)

Komentarz

• sniper88
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1156

Kolejną kwestią jest odróżnienie mgły i chmur, bo w górach nie jest takie oczywiste :-)
                              Jak bedzie pode mna, to juz mnie nie interesuje co to jest, wazne zeby niebo bylo blekitne
                              Co do sprzetu to juz sprawdzilem, jakie sa mozliwosci pozyczenia, bo ceny nowego bywaja....zabawne
                              WWW | 500px | IG
                              Semper in altum

Komentarz

Pracuję...