Żółte zdjęcia z lampą (mieszane światło )

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • monii
    Bywalec
    • 2005
    • 170

Żółte zdjęcia z lampą (mieszane światło )

Witam.
    Mam problem z kolorystyką

Robiłam ostatnio zdjecia z lampą gdzie w pomieszczeniu było ciemno, jedyne oświetlenie w tym pomieszczeniu to żarówki halogenowe zwykłe żarówki (ew barwne reflektory) taka salka konferencyjna

Lampa skierowana w sufit..

Otrzymuje żółte zdjęcia, wręcz bardzo żółte.
    I za nic nie potrafie w Rawach doprowadzic ich do dobrej kolorystyki.
    Wywołuję w Photoshopie w Rawie , potem na Tiffa potem na JPG.

juz sie bawilam wszytkimi suwakami, ale to mieszane światło chyba nieźle popsuło fotki.
    Jak zjeżdzam saturacją na yellow to zdjecie jest wyblakłe i brzydkie.

pozdrawiam
  • RNz
    Uzależniony
    • 2007
    • 708

możesz wstawić przykładową fotkę?
    Czy zdjęcia bez lampy, albo z lampą w innym pomieszczeniu są dobre?
    Nie zmieniałaś czegoś ostatnio w ustawieniach aparatu?

Komentarz

• monii
      Bywalec
      • 2005
      • 170

wrzuce jak wroce do domu.

Ogólnie bez lampy tez zółte ( to zrozumiale w sumie bo scena oświetlona halogenami i żarówkami)

Zdjecia robie w rawach , ale jak ustawiam tem. barwowa to jest źle.
      Na świetle "żarówkowym " ( ok 2800) jest fioletowo, na błysku cholernie żółto..a wypośrodkowac jakos nie potrafie.

pozdrawiam.

Komentarz

• Jacek Deka
        Początki nałogu
        • 2006
        • 356

eee, coś źle robisz wg mnie

Komentarz

• monii
          Bywalec
          • 2005
          • 170

własnie ale co

Opisze

Sala konferencyjna dwa ekrany po bokach.. w środku miejsca dla "ekipy" podświetlone halogenami , mównica ( podświetlona halogenami ) .
          Za ludźmi ściana z reklamą firmy podświetlona halogenami barwionymi "niebieski, zółty" fioletowy"

Zdjecia robine w rawach (wiec balans sie nie liczy ? ) lampa o sufit.
          Zdjęcie jest zółte i to bardzo na 5500 .. więc zjeżdzam suwakiem do 2800 ( światlo żarówkowe) .. i jest niebiesko- fioletowo.

Między tymi ustawieniami źle, bawie się tintem źle.

Monitor mam nieskalibrowany to wiem i czekam na nowy..ale i tak przeciez trzeba jakoś tą żółć zlikwidować tak aby kolory były naturalne.
          No za nic mi nie wychodzi.

pozdrawiam.

Komentarz

• mor_feusz
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1370

a jaki kolor sufitu byl (zolty moze)?

Komentarz

• pmagdalena
              Początki nałogu
              • 2007
              • 260

Wstaw foty tak ciezko cos powiedzieć

Komentarz

• Jacek Deka
                Początki nałogu
                • 2006
                • 356

Halogeny barwione, czyli ACLe, PARy itp mają dość dużą moc. Nawet niewielka ilość danego koloru powoduje, że saturacja na zdjęciu jest nieznośna i ciężko się robi zdjęcia w takich warunkach. Chociaż koncertowe mają swój urok, ale to inna bajka. Wszystko zależy od tego co chcesz uzyskać, ale moim zdaniem jak walniesz z lampa w przód, a nie w sufit do zobaczysz że jest ok. Może faktycznie sufit nie jest biały i tu tez jest dodatkowy problem.

Komentarz

• heniek
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 614

wstaw tutaj rawa i sie zobaczy:-)
                  Heniek

Komentarz

• misiod
                    • 2007
                    • 6

tak to czasem bywa, tez miewam ten problem.
                    w rawy sie jeszcze nie bawilem ale tak na szybko w PS mozna to poprawic w opcjach koloru masz Hue/Saturation (nie mam wersji polskiej) i tam odpalaja sie trzy suwaki i lista rowzwijalna. w liscie wybierasz kanal na ktorym chcesz pracowac, tutaj Yellows i bawisz sie suwakami. Mnie najczesciej dobre wyniki daje jak dam Saturation troche na minus a Lightness na plus.

minusy rozwiazania, tracisz nasycenie danego koloru tez w pozadanych partiach, czasem trzeba pozwolic na lekkie przeswietlenie miejsc mocniej zoltych.

Komentarz

• janmar
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 3468

Zamieszczone przez monii
                      Witam.
                      Mam problem z kolorystyką

Robiłam ostatnio zdjecia z lampą gdzie w pomieszczeniu było ciemno, jedyne oświetlenie w tym pomieszczeniu to żarówki halogenowe zwykłe żarówki (ew barwne reflektory) taka salka konferencyjna

Lampa skierowana w sufit..

Otrzymuje żółte zdjęcia, wręcz bardzo żółte.
                      I za nic nie potrafie w Rawach doprowadzic ich do dobrej kolorystyki.
                      Wywołuję w Photoshopie w Rawie , potem na Tiffa potem na JPG.

juz sie bawilam wszytkimi suwakami, ale to mieszane światło chyba nieźle popsuło fotki.
                      Jak zjeżdzam saturacją na yellow to zdjecie jest wyblakłe i brzydkie.

pozdrawiam
                      Mnie udaje sie na ogół kliknac pipetką balansu bieli na szare i jest ok.Pozdrawiam:smile:

Komentarz

• marekb
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2273

przy różnych temperaturach klikanie pipetą moze najwyżej wypośrodkować ale nie uda się ustalić prawidłowego koloru. Jak dasz poza zasiegiem lampy to np twarze na pierwszym planie są niebieskie. Nie znam lepszej metody jak filtry na lampie (jeszcze nie próbowałem- to jak 2 rodzaje światła: lampa i żarówki ) i w PS bawić się fragmentami obrazka. Może ktoś coś doradzi... Acha no i mam kumpla co to jak tak ma to do skali szarości wali wszystko...

Komentarz

• dentharg
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 867

Możesz nalepić/przyczepić do palnika lampy żółty celofan. Ociepli nieco światło i będzie bardziej pasowało do światła żarowego. Potem łatwiej będzie zafarb usunąć. -- jeśli dobrze zrozumiałem Twój problem.
                          Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Komentarz

• janmar
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 3468

Zamieszczone przez marekb
                            przy różnych temperaturach klikanie pipetą moze najwyżej wypośrodkować ale nie uda się ustalić prawidłowego koloru. Jak dasz poza zasiegiem lampy to np twarze na pierwszym planie są niebieskie. Nie znam lepszej metody jak filtry na lampie (jeszcze nie próbowałem- to jak 2 rodzaje światła: lampa i żarówki ) i w PS bawić się fragmentami obrazka. Może ktoś coś doradzi... Acha no i mam kumpla co to jak tak ma to do skali szarości wali wszystko...
                            Oczywiscie.To tylko akcja ratunkowa.Zdjęcie tez często wyglada jak ofiara wypadku. Pozdrawiam

Komentarz

• marekb
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2273

Zamieszczone przez dentharg
                              Możesz nalepić/przyczepić do palnika lampy żółty celofan. Ociepli nieco światło i będzie bardziej pasowało do światła żarowego. Potem łatwiej będzie zafarb usunąć. -- jeśli dobrze zrozumiałem Twój problem.
                              próbowałeś tak, jesli tak to jaki celofan bo rozumiem że żółty zółtemu nie równy..??

Komentarz

Pracuję...