"Duza prędkość obiektu" zdjęcia

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • hroopek
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 34

"Duza prędkość obiektu" zdjęcia

Witam obywateli...

Moje pytanie dotyczy jaj... Czy ktoś z Was bawił się z jajami i śrutem... no i aparatem... Czy fociliście kiedykolwiek jaja przebijane śrutem z wiatrówki?

Jakieś podpowiedzi...?

wg moich obliczeń, wiem ze śrut leci z prędkością 200m/s czyli 2cm pokonuje z prękością 1/10 000s. Zakładając ze jajo ma 6cm długości, strzelając w jajo śrut bedzie w srodku przez 3/10 000 czyli jakąś (pomijąc wytracanie prędkości w środku jaja) 1/3000 sekundy - tyle jest czasu na zrobienie foty....

Zakladając ze mamy do dyspozycji 1/8000 w aparacie....

A co ze światem? Macie jakieś pomysły?

Pozdro.
    Duża Puszka i
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Zamieszczone przez hroopek
    A co ze światem? Macie jakieś pomysły?
    Ja tylko teoretycznie, bo takich zdjęć nie robiłem,ale tak:
    - ultraszybkie zdjęcia robi się z flashem (i nawet nie bedzie potrzebna migawka 1/8000, bo krótki czas ekspozycji zapewni błysk.)
    - najwięcej problemu sprawia synchronizacja.
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• temol
      Bywalec
      • 2005
      • 113

Witam

Lampy blyskowe, wyzwalacze roznego typu (dzwiekowe, optyczne, itd..)

high speed photography,shutter-beam,shutterbeam,shutter beam,ir beam,photography equipment,edgerton

i wiele wiele innych stron.. google -> high speed photography

Tomek,

Komentarz

• dr11
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1143

Witam Szanowne Forum, wypowiadam sie pierwszy raz.
        Interesowalem sie jakis czas temu tym zagadnieniem, rozwiazanie jest wbrew pozorom proste: Jak zauwazyles, potrzebne jest swiatlo, w zasadzie krotkie swiatlo aby zatrzymac obiekt w ruchu. Osobiscie uzywalem do tego modulu lampy stroboskopowej, lekko zmodyfikowanego - bez ukladu czasowego. Obiekt umieszczony byl w pewnej odleglosci od wycelowanej lufy wiatrowki, mial przymocowana elektrode. Druga byla w minimalnej odleglosci od pierwszej tak, ze nawet najmniejszy ruch powodowal zwarcie przewodow. Zwarcie zas wywolywalo wyladowanie w lampie i blysk. Zdjecie nalezy robic w ciemnosci przy dlugim czasie naswietlania. To tak w telegraficznym skrocie...
        .

Komentarz

Pracuję...