ja wiedziałem,że tak będzie, ja wiedziałem...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marekb
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2273

ja wiedziałem,że tak będzie, ja wiedziałem...

mówią,że od przybytku głowa nie boli, a mnie jadnak boli...
    Sprawa nastepująca: miałem jedno body - nie było problemu, teraz mam dwa 30D i 5D i szkła nast: 24-70/2.8; 50/1.4; 85/1.8 i problem co do czego podpinać w kościele (nie przeszkada mi gonienie z dwoma naraz). Myślałem ,że nie bede żonglował szkłami skoro mam 2puszki, a tu mieszam jeszcze więcej... najpierw 24-70 do 5tki 50/1,4 do 30tki potem mi zal bo 5tką lepiej wszystko (już na f1.8 spox) wychodzi no to zmiana ale od tego tyg. doszła mnie jeszcze 85/1.8 i już sam nie wiem czy jej w chałupie nie zostawie bo znów jakość obrazu, ale za długa do planów ogólnych -choć kościół jutro obszerny to mozeby.No i tak se rozmyślam jakbym kłopotów innych- np.gdzie plener odwalić- nie miał. Jak sądzicie co do czego żeby nie przepinać.

No kościół niby obszerny ale troche z szerokiego przerysowań też by się przydało...
  • ArturBonoVox
    Uzależniony
    • 2007
    • 684

Pod 5-tke podpiac 24-70 a do 30 d 85-tke. Do kieszeni na wypadek 50/1.4. Pozdrawiam
    Ostatnio edytowany przez ArturBonoVox; 11163.

Komentarz

• marekb
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2273

Zamieszczone przez ArturBonoVox
      Pod 5-tke podpiac 24-70 a do 30 d 85-tke. Do kieszeni na wypadek 50/1.4. Pozdrawiam
      to tak miałem ostatnio ale zachciewało mnie sie bawić bo naprawde 50tka na piątce to inna bajka..hm

Komentarz

• arturs
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4196

Kup sobie 40D jak wyjdzie
        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• ArturBonoVox
          Uzależniony
          • 2007
          • 684

Mozesz poprobowac. Ale dlaczego, moim zdaniem, taki wybor... bo na 5d 24-70 idzie jak burza i uzytkownicy to wiedza. Co do 85-tki na 5d to zacytuje optyczne.pl: "winietowanie mało uciążliwe na APS-C może stać się problemem na pełnej klatce". Gdybys podczepil pod 30d 24-70 to moze sie okazac, ze zabraknie Ci szerszego kata z powodu crop'owania. Mysle, ze 5d z 24-70, 30d z 85 i 50 do kieszeni

Komentarz

• marekb
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2273

no i chyba ArturBonoVox tak zostanie bo 50tka nie najlepsza z 30tką poniżej f2.5... i kłódki na bagnety coby mi nie przyszły cyrkowe zabawy do głowy dzieki...

Komentarz

• minek
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1386

bo masz jeden aparat z półframe, drugi normalny. Gdyby oba były takie same to 24-70 do kosza, na jeden 50 na drugi 85.
              A ja bym na cropa dał 24-70, a na 5tke zależnie od konieczności - bym zmieniał 50 z 85.
              Normalnie w kościele robię w większości 50tką, czasami 85 (przekładam, mam przy sobie jeden aparat, cyfrerkę wolę odłożyć na pstryki weselne). Szerszego kąta raczej nie potrzeba.

Komentarz

• towersivy
                Uzależniony
                • 2005
                • 992

Mając taki mariaż 30D i 5D, 30D zostawiłbym w plecaku na wypadek zgonu 5D i zapomniał o jej istnieniu, crop i FF wzajemnie się wykluczają....ewentualnie do cropa można podpiąć jakiego C-10-22 lub tokine 12-24 i to ma wówczas sens, w innym wypadku go nie widzę. Sam tak miałem przez chwile, habakuk też i dzisiaj i ja i on mamy po 2ie piątki.

Komentarz

Pracuję...