jak to zrobic ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • karollsz

jak to zrobic ?

witam wszytskich forumowiczow

Dzis probowalem robic zdjecia krajobrazu w tle z ciemnawym chmurami przez ktore przebijalo gdzie niegdzie slonce . Nigdy takich zdjec nie robilem
    a problem jest w tym ze za kazdym razem jak bym nie ustwial aparatu to zdjecie wychodzilo albo bardzo ciemne , albo jasne ( niby dobrze ) - ale nie bylo widac tych chmur - zbyt jasno - gdy zmienialem czas czy tez przeslone chmury zaczynaly byc juz dobrze widoczne za to caly krajobraz byl juz ciemny

za przyklad o co mi chodzi podam link do tematu z tego forum ( archiwum )
    http://canon-board.info/showthread.php?t=19293&page=2
    chodzi o orginlne zdjecie 'pikczera '

jak robic zdjecia by bylo dobrze widac krajobraz a jednoczesnie naturalne niebo z chmurami jakie zastalem ? jakie powinny byc ustawienie?

pytanie drugie :-) - na jakich ustawieniach robic zdjecia np w lesie by uchwycic wyraznie smugi przebijajacego sie slonca przez drzewa do ziemi?

dzieki za pomoc

pozzdr
  • Bagnet007
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1344

Polecam szary filtr połówkowy :smile:

Komentarz

• mkwiek
      Uzależniony
      • 2006
      • 862

Zamieszczone przez Bagnet007
      albo statyw i HDR
      I am FX

Komentarz

• Bagnet007
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1344

Zamieszczone przez mkwiek
        albo statyw i HDR
        Albo i tak :wink:
        Przyznam tylko, że ja osobiście nie cierpię HDR'ów a przynajmniej tych tandetnie wykonanych. Wszędzie jaśniejsze obwódki, niebo nienaturalnie ciemne, chmury zamiast białe to szare itd...
        Nawet przeglądając ostatnio jakąś gazetę zauważyłem zdjęcie (takie zwykłe, reporterskie) gdzie jakaś postać miała takie delikatne jaśniejsze obwódki ??:
        To jakaś plaga ostatnio.
        Niektórzy chyba uważają, że wystarczy wyjść w południe z aparatem, pstryknąć jakiś widoczek z bracketing'iem i po sprawie.
        Najgorsze że dużej większości oglądających te zdjęcia się to podoba. A może to tylko ja jestem coś nie tego

Komentarz

• solti
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1159

Przyznam tylko, że ja osobiście nie cierpię HDR'ów a przynajmniej tych tandetnie wykonanych.
          Mam podobnie
          Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
          galeria na forum Canon-board
          galeria na stronie lotnictwo.net.pl
          galeria.solti.pl

Komentarz

• Bagnet007
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1344

Zamieszczone przez solti
            Mam podobnie
            Dobrze, że nie jestem sam :wink:

Komentarz

• BelYaal
              Początki nałogu
              • 2007
              • 387

Bo HDR mozna latwo skopac, mozna tez zrobic, ze bedzie fantastycznie nierealny, ale tez i ciekawy i bez obwodek (obwodek tez nie lubie) i mozna zrobic, ze bedzie wygladal naturalnie, ale nad kazdym trzeba troche posiedziec i pobawic sie ustawieniami.

Komentarz

• karollsz

witam
                dzieki wszytskim za odpowiedzi wiec proby proby i jeszcze raz proby

teraz troszke inne pytanie

robie zdjecia moim 20D z podpietym obiektywem T 17-50 2,8

problem jest w tym ze zdjecia wychodza jakies takie blade , slabe kolory jakby przygaszone i tez czasem malo ostre -
                przy dobrym oswietleniu dobra przyslona i czas zdjecia i tak maja nie naturalna kolorystyke czasem tez wygladaja jak brudne (
                , zmienialem w ustawieniach w body na rozne sposoby i jest roznie ale nie ma tak by bylo nawet jakies bliskie odwzorowanie do rzeczywistosci (

kazde zdjecie praktycznie musze poprawiac w PS (( rozumiem ze czasem da sie s.... najprostrze ujecie , ale juz robilem fotki w takich ustwieniach ze nawet nowicjusz - amator by tego nie sp.... ( a i tak jest

czy canony 20 D tak maja ? co moze byc przyczyna ?

dzieki

pozdr

Komentarz

• solti
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1159

Zamieszczone przez karollsz
                  czy canony 20 D tak maja ? co moze byc przyczyna ?
                  Bo to jest właśnie lustrzanka:wink: Jakkolwiek głupio by to nie zabrzmiało, to lustrzanki nie są projektowane tak, żeby zdjęcia od razu wyglądały pięknie. To jest cecha kompaktów. Tam użytkownik ma być zadowolony z tego co wychodzi prosto z aparatu.
                  Lustrzanka daje doskonałej jakości materiał źródłowy, który po umiejętnej obróbce znacznie przewyższy to, co możemy otrzymać z kompakta. Dlatego właśnie warto robić w RAW.
                  Co prawda pojawiło się później picture styles, ale jednak istotą DSLR jest postprocessing na komputerze.
                  Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
                  galeria na forum Canon-board
                  galeria na stronie lotnictwo.net.pl
                  galeria.solti.pl

Komentarz

• sniper88
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1156

A jak nie masz to mozesz go symulowac w PSie, nowa warstwa gradient szary przechodzacy w przezroczystosc i tryb wartswy 'nakładka (overlay)' Całkiem niezle sie to spisuje
                    WWW | 500px | IG
                    Semper in altum

Komentarz

• Art Mag
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 261

Sprawa jest prosta.

Najłatwiej jest poczekać na wieczór i trafić porę w której kontrasy się równoważą. Nie zawsze się tak da, wtedy :

wersja 1

Ustaw pomiar matrycowy w aparacie (chodzi o to by pomiary były powtarzalne, przy punktowym lub centralnie ważonym za każdym razem trafiasz w inne miejsce i pomiar się zmienia), wyceluj i zrób zdjęcie, popatrz na histogram, kompensuj do +/- Ev aż unikniesz przepaleń.

W PS po przekonwertowaniu, powiel warstwę i zmień sposób mieszania warstw na mnożenie odwrotności, utwórz maskę warstwy i pomaluj białym miękim pędzlem ciemne miejsca, rozjaśnią się na tyle aby zrównoważyć światła na górze.

Wersja 2

j/w tylko z jednego rawa zrób dwa Tify jeden wywołany na cienie, drugi na światła. Nałóż je w PS i maską warstwy, wykoryguj to co niepotrzebne.

Wersja 3

Zrób 2 lub 3 zdjęcia i zamiast HDR'a połącz je w PS na warstwach.

-----

W tak przygotowanych plikach wykoryguj poziomy, popraw krzywymi i wyostrz. Ot i cała tajemnica.

A takie smugi robi się rano, o 6-tej

Ostatnio edytowany przez Art Mag; 3515.
                      ArtMag

Komentarz

• marekb
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2273

Art Mag, zajesuper te smugi..

Komentarz

• Biperek
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 593

Zamieszczone przez marekb
                          Art Mag, zajesuper te smugi..
                          Przyłączam się. Cieszą oko, muszą nieźle wyglądać w większym formacie.
                          Pozdrawiam
                          Marek/Biperek

Komentarz

• decha
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 110

ArtMag możesz opisać jak robiłeś te zdjęcia smug światła?
                            www.piotrdeska.pl
                            www.piotrdeska.pl/blog

Komentarz

• Art Mag
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 261

6 ta rano, Złoty Groń w Beskidzie Śląskim (byłem na bardzo fajnym plenerze z Landskapistami), statywik, 70-200 f/4 L, Canon 5D, wężyk, osłona p. słoneczna. Mgła w dolinie, że aż strach. Zdjęcie zrobione pod światło, przysłona 8, czas 1/60s. Trzeba uważać, aby światło nie świeciło na przednią soczewkę, bo wtedy będą nieprzyjemne bliki. Plik RAW, obrobiony w C1 i PS. Podniesiony w C1 kontrast, środkowy suwak w poziomach w prawo, lewy z wyczuciem dosunąć do histogramu, kolorystyka wyregulowana WB. I to wszystko.
                              ArtMag

Komentarz

Pracuję...