Panoramy - jak zrobić dobrą?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Woodland
    Bywalec
    • 2006
    • 106

Panoramy - jak zrobić dobrą?

Mam pytanie do osób robiących panoramy: jak zrobić aby przy robieniu (łączeniu) zdjęć do panoram unikąc efektów jak poniżej? Mam oczywiście na myśli ślady łączenia zdjęć. Jeżeli takie pytanie już było to proszę o wskazanie miejsca. Przeszukiwałem forum ale niestety nie udało mi się nic znależć. Może źle szukałem Będę wdzięczny za poradę.

Czym staram się robić zdjęcia - szczegóły tutaj.
  • TomS
    Uzależniony
    • 2006
    • 880

Ja nigdy nie miałem żadnego z tym problemu. A może spróbuj w innym programie to zrobić.

Komentarz

• nagor
      Uzależniony
      • 2007
      • 522

pierwsze i podstawowe pytanie w czym sklejasz.. .bo śą programy do składania i one dośc mocno to niwelują
      Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
      zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Komentarz

• Woodland
        Bywalec
        • 2006
        • 106

Zamieszczone przez nagor
        pierwsze i podstawowe pytanie w czym sklejasz.. .bo śą programy do składania i one dośc mocno to niwelują
        Sklejam programem dostarczonym przez Canon'a: PhotoStitch.

Komentarz

• mor_feusz
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1370

ja polecam PTGui http://www.ptgui.com/ naprawde POTEZNE narzedzie. Rewelacja - zassaj TRAIL'a a jak sie zpodoba kup - moim zdaniem nr 1

Komentarz

• nagor
            Uzależniony
            • 2007
            • 522

ponoć rzeczywiście jest dobre... ale jeszcze nie wypróbowałem ja robiłem najczęsciej PanoramaFactory i tez musze powiedzieć zę dawał rade sobie i to nie najgorzej..
            Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
            zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

Komentarz

• Woodland
              Bywalec
              • 2006
              • 106

Dzięki za linki do programów. Spróbuję softu. Ale czy to może być także kwestia techniki robienia zdjęć (ustawienia parametrów)?

Komentarz

• nagor
                Uzależniony
                • 2007
                • 522

niby też .. powinno sie robić blokadę expozycji aby włąnsie zdjecia jedne nie były jaśniejsze a drugie ciemniejsze... ale robiąc niewielkiego wycinka 9jakies 90 st do 120 st nie powinno byc aż takich wielkich róznic i blokada chyb anie potrzebna.. gorzej jak chcesz robić dookólne panoramki to wtedy juz musisz kombinować..

Komentarz

• amroz
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 772

PHOTOSHOP CS3 składa pieknie. inna sprawa to materiał wyjściowy. pewnych zasad trzeba przestrzegac przy robieniu ale program to zdecydowanie ps

Komentarz

• Woodland
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 106

Zamieszczone przez amroz
                    PHOTOSHOP CS3 składa pieknie. inna sprawa to materiał wyjściowy. pewnych zasad trzeba przestrzegac przy robieniu ale program to zdecydowanie ps
                    Czy gdzieś znajdę Jakie to zasady? Bardzo by pomogło. :-P

Zamieszczone przez mor_feusz
                    ja polecam PTGui http://www.ptgui.com/ naprawde POTEZNE narzedzie. Rewelacja - zassaj TRAIL'a a jak sie zpodoba kup - moim zdaniem nr 1
                    Sprawdziłem trial. Faktycznie radzi sobie z panoramami o niebo lepiej niż soft załączony do aparatu. Ma jednak pewną wadę: cenę. Alew cóż: jak coś jest dobre to musi kosztować.

A może słyszeliście coś o jakimś sofcie free. Czasami, acz żadko zdaża się, że freware nie jest najgorszy.
                    Ostatnio edytowany przez Woodland; 6440.

Komentarz

• Bart-ek

ekspozycja?

witam wszystkich serdecznie jestem nowy na forum i jeszcze nie mialem okazji przejzec wszystkich postow, a mam takie pytanko odnosnie robienia panoramy a mianowicie, przy uzyciu statywu robie np. 5 zdjec dookola siebie, lacze je w programie panorama factory i co? po polaczeniu tych zdjec widac wszystko, lacznie z miejscami w kotyrch zdjecie bylo polaczone i roznice swiatla, rozumiem ze to przez ekspozycje chyba ze sie myle, gdybym jednak sie nie mylil to jak ja zablokowac w canonie 40d? przez wcisniecie migawki do polowy? probowalem i nic. no chyba ze cos zle robie.
                      bardzo prosze o pomoc, z gory wielkie dzieki pozdrawiam
                      Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209. Powód: merge threads

Komentarz

• MaXi_JaZz
                        Coś już napisał
                        • 2005
                        • 81

Nie będę odkrywczy, zerknij w instrukcję obsługi - tam to jest opisane.
                        http://www.nemezis.org

Komentarz

• bundy
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 760

Panoramy się robi na manualu (tryb M - instrukcja się kłania ). Wtedy raz ustalone parametry pozostają niezmienne przy kolejnych strzałach. Ekspozycję możesz ustawić w M na wiele sposobów, np. zmierzyć światło na Av, zapamiętać sobie (w głowie ) czas i przesłonę, a potem na M ustawić te parametry ręcznie. Możesz na M ustawić przy pomocy "drabinki", możesz mieć zewnętrzny światłomierz i nim mierzyć. Do wyboru, do koloru Ale wcześniej i tak warto poczytać instrukcję
                          1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• gwozdzt
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 5780

co się tak uwzięliście na te instrukcję? ;-)

oczywiście, ze jest tam napisane jak włączyć tryb M; ale przecież nie ma słowa, że na M robi się panoramy... :-D

myślę, że to może pomóc:
                            Serwis fotografuj.pl : Praktyka : Techniki fotograficzne : Zdjęcia panoramiczne – poradnik dla początkujących - serwis dla entuzjastów fotografii cyfrowej i analogowej, zarówno dla hobbystów, jak i zawodowców oraz tych, którzy chcą po prostu robić lepsze zdjęcia. Zajrzyj do nas!

w telegraficznym skrócie:
                            - manualna regulacja balansu bieli
                            - blokada ekspozycji lub tryb manualny
                            - tryb manualnego ustawiania ostrości lub blokada autofokusa
                            - pomocne: statyw, poziomica
                            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• bundy
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 760

Nie chodzi o to, że w instrukcji pisze jak się robi panoramy, ale o odpowiedź na pytanie autora wątku, jak zablokować parametry ekspozycji dla wielu ujęć. I tutaj chyba z pomocą przychodzi czytanie instrukcji (ze zrozumieniem oczywiście).
                              1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

Pracuję...